Καθώς είναι πλέον αποδεκτό ότι τα πλείστα Κοινωνικά Δίκτυα επενδύουν πολλά στη χρήση βίντεο, δεν πρέπει να υπάρχουν στρατηγικές που να μην περιλαμβάνουν video marketing.
Το Video Marketing είναι μια αποδοτική μέθοδος που φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα στα Κοινωνικά Δίκτυα. Αυτό γίνεται κατανοητό από τα brands, γι’ αυτό ίσως παρατηρείς περισσότερα βίντεο στο timeline σου από κάθε άλλη φορά.
Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορείς να υιοθετήσεις στα βίντεο που φτιάχνεις. Βρες πιο κάτω 5 απ’ αυτά:
1. Τα πρώτα δευτερόλεπτα
Με την προσοχή των χρηστών να είναι σχεδόν μηδαμινή, τα πρώτα 3-5 δευτερόλεπτα καθορίζουν τη θέαση του βίντεο. Αν εκείνη τη στιγμή που αρχίζει να παίζει δεν ευχαριστήσει το κοινό, τότε το scrolling θα συνεχιστεί και θα χαθεί η ευκαιρία σου.
Γι’ αυτό και στα πρώτα δευτερόλεπτα, πρέπει να εντάξεις το στοιχείο που θα παρακινήσει τον χρήστη να το παρακολουθήσει. Είναι ουσιαστικά μια συνοπτική περιγραφή του τι θα ακολουθήσει. Και φυσικά δίνεις αυτό που υπόσχεσαι.
2. Η ιστορία που θα πεις
Ο κόσμος παρακολουθεί βίντεο για να κερδίσει κάτι, για να ενημερωθεί ή να μάθει. Αν θες να του πουλήσεις κάτι, απλά δεν θα μπει στον κόπο. Κανείς δεν θέλει να βλέπει διαφημίσεις από μόνος του, εκτός κι αν ψάχνει για κάτι.
Επομένως, να επικεντρώνεσαι στην ιστορία που θα έχει το βίντεο. Στους χρήστες αρέσει να του διηγούνται μια όμορφη ιστορία, οπόταν δώσε τους αυτή την ικανοποίηση.
3. Ήχος, υπότιτλοι
Εδώ θέλει πειραματισμούς, κυρίως για τον ήχο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών βλέπει τα βίντεο στα Κοινωνικά Δίκτυα χωρίς ήχο. Κυρίως όταν τα βλέπουν μέσα από κινητά, συχνά βρίσκονται σε περιβάλλον που δεν ευνοεί δυνατό ήχο. Οπόταν, φρόντισε η ιστορία να ειπωθεί χωρίς λόγια.
Αντ’ αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπότιτλους ή προτάσεις που δεν θα αποκλείσει κανέναν χρήστη από το να το παρακολουθήσει. Για το πώς να βάζεις υπότιτλους στα βίντεο, μπορείς να συμβουλευτείς αυτόν τον οδηγό.
Όπως είπα στην αρχή, χρειάζεται πειραματισμός. Αν δεις ότι το δικό σου κοινό αρέσκεται περισσότερο στο να ακούει κάτι παρά να το διαβάζει, βάλε και ήχο. Και κυρίως, όταν η ιστορία σου έχει διάρκεια, τότε οι υπότιτλοι είναι χρονοβόρα διαδικασία.
Στην τελική, εξαρτάται από το ύφος της ιστορίας αλλά και το κοινό αν θα δώσεις ήχο ή όχι.
4. Video Marketing: Το σωστό optimisation
Τα brands γνωρίζουν πως κάθε ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Το να αναρτάς βίντεο χωρίς να το βελτιώσεις για τις μηχανές αναζήτησης, είναι ένα λάθος που δεν χρειάζεται να γίνει.
Είναι απλή διαδικασία. Στο Facebook ή το Youtube, μπορείς να δώσεις στον τίτλο του βίντεο τα κατάλληλα keywords.
Επίσης, και οι δύο πλατφόρμες επιτρέπουν τις περιγραφές, τις οποίες μπορείς να εκμεταλλευτείς. Εκεί, θα γράψεις μια μικρή ιστορία και θα συμπεριλάβεις και πάλι keywords.
5. Call to Action
Σε θέμα στρατηγικής, μπαίνει και το Call to Action. Εκείνη η πρόταση που λέει στον χρήστη τι τον θέλουμε να κάνει μετά που θα δει το βίντεο (ή καθώς το βλέπει). Να το κάνει share; Κάποια εγγραφή ίσως; Να κατεβάσει έναν οδηγό; Να επισκεφτεί μια landing page;
Όταν είμαστε συγκεκριμένοι στο τι ζητάμε, ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει.
Συμπέρασμα
Το να επενδύεις σε βίντεο είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουν οι αναρτήσεις σου σε περισσότερα μάτια. Από κει και πέρα, χρειάζονται οι πινελιές εκείνες που θα το κάνουν πιο αρεστό στο κοινό, για να το παρακολουθήσει και να το ευχαριστηθεί ως το τέλος.