fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Η παρουσία μου στο Ίντερνετ, μετράει

Υπάρχουν κατά κύριο λόγο δύο χρήσεις του Διαδικτύου και των Κοινωνικών Δικτύων ειδικότερα: η προσωπική και η επαγγελματική. Αυτά τα δύο διαφέρουν κατά πολύ, αν και πρέπει να υπάρχει προσοχή γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να συγκλίνουν. Την περίπτωση αυτή θα τη δούμε στο τέλος, προηγουμένως όμως ας τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο τους.

Κατά την προσωπική του χρήση, ο χρήστης μπορεί να ψάχνει για τα ενδιαφέροντά του στο Google, να μιλάει με τους φίλους του στο Facebook, να βλέπει βίντεο ή να ακούει τραγούδια στο Youtube. Τα ίδια εργαλεία, χρησιμοποιούνται εντελώς διαφορετικά σε επαγγελματικό πλαίσιο, όπου το Google γίνεται μηχανή αναζήτησης συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας, το Facebook μέσο προώθησης των υπηρεσιών μιας εταιρείας μέσα από τη σελίδα της (Page) ή μέσω πληρωμένης διαφήμισης, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το YouTube. Εγώ ως ένα άτομο είμαι διαφορετικός χρήστης στην πρώτη περίπτωση και διαφορετικός στη δεύτερη. Από πελάτης γίνομαι πωλητής και αντίθετα, μέσα σε νεκρό χρόνο.

Αν κανείς αντιλαμβάνεται αυτή την τρομερή δυναμική που κρύβουν τα κοινωνικά δίκτυα και οι υπηρεσίες του διαδικτύου και αν θέλει να προωθήσει το οτιδήποτε, πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την απίστευτη (και αστείρευτη) πηγή πληροφόρησης.

Για το λόγο αυτό, είτε είμαι επαγγελματίας ή εταιρεία που θέλω να προωθήσω το προϊόν μου, είτε είμαι απλά κάποιος που θέλει να προωθήσει τον εαυτό του, δεν μπορώ να απέχω από τον online κόσμο. Εκεί είναι το παρόν, εκεί και το μέλλον και εκεί βρίσκονται όλοι όσοι θα ενδιαφερθούν για εμένα.

Ολοκληρώνοντας, ωστόσο, και θέλοντας να σβήσω την απορία που τυχόν δημιουργήθηκε στην πρώτη παράγραφο, αναφέρω την περίπτωση εκείνη όπου η επαγγελματική χρήση μπορεί να συγκλίνει με την προσωπική. Δεν γίνεται να προσπαθώ να βγάζω επιλεκτικά ένα επαγγελματικό online προφίλ. Αν στο LinkedIn είμαι καθ’ όλα επαγγελματίας αλλά η δραστηριότητά μου στο Facebook κάθε άλλο παρά επαγγελματική είναι, αυτό προκαλεί μάλλον αρνητικές εντυπώσεις. Είτε στον πιθανό πελάτη μου, είτε στον μελλοντικό εργοδότη μου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγω.

Με απόλυτη προσοχή λοιπόν πρέπει να γίνεται η κάθε μου κίνηση στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος, στην τελική, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πραγματικό κόσμο.

Μαρία Παπαδούρη