fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

3 λόγοι για να υπάρχει προσοχή σε ό,τι διαβάζεις online

προσοχή σε ό,τι διαβάζεις οnline

Ενδεχομένως να ανήκεις κι εσύ, όπως κι εγώ, στην κατηγορία των ανθρώπων που διαβάζουν online (και μη) αρκετά πράγματα γύρω από το αντικείμενό τους. Και μπορεί να δίνεις – ή και όχι – προσοχή σε ό,τι διαβάζεις οnline. 

 

Σε ό,τι και να αφορά και η δουλειά του καθενός, πρέπει να ψάχνει συνεχώς το αντικείμενό του για να είναι πάντα ενημερωμένος.

 

Πόσω μάλλον όταν η δουλειά του αφορά ένα κομμάτι όπως είναι ο χώρος του διαδικτύου. Εκεί, που τα πράγματα αλλάζουν με την μέρα. Εκεί, που τα Κοινωνικά Δίκτυα μεγαλώνουν και ωριμάζουν όπως και οι χρήστες τους.

 

Το πρόβλημα

 

Αφιερώνω προσωπικά αρκετές ώρες ανά βδομάδα για να διαβάζω καλές πρακτικές χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων. Κάποια άρθρα αξίζουν, άλλα όχι και τόσο.

 

Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν τόσες χιλιάδες πληροφορίες, που αν δεν τους βάλεις κάποιο φίλτρο, θα χαθείς. Και είναι κρίμα να αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο για να μην μαθαίνεις τίποτα το ουσιαστικό.

 

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα άρθρα. Είναι και στα βίντεο, στα live ή στα webinars. Και μάλιστα, εκεί το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, καθώς συνήθως αυτά διαρκούν αρκετά δεκάλεπτα. Συνήθως γύρω στη μία ώρα. Αν δεν μάθεις κάτι το ουσιαστικό ή κάτι που δεν γνώριζες ήδη, χαράμισες ουσιαστικά μια ώρα.

 

[ctt template=”12″ link=”9_tf4″ via=”yes” ]Tip: Βάζε φίλτρο σε ό,τι διαβάζεις online. Συχνά δεν είναι όλα το ίδιο χρήσιμα στη δική σου περίπτωση. [/ctt]

 

 

Γιατί συστήνω την προσοχή για τα όσα διαβάζεις

 

Για το λόγο αυτό λοιπόν, πλέον είμαι πολύ επιλεκτική στο τι διαβάζω. Προσέχω όχι μόνο τις πηγές, αλλά και το περιεχόμενο. Κι αυτό είναι που θα αναλύσω τώρα, σε 3 σημεία. Γιατί υπάρχουν πολλά «δυνατά» sites, με ακόμη πιο δυνατό και εμπεριστατωμένο περιεχόμενο.

 

Ακόμη και αυτά όμως περνούν από κόσκινο πριν τους αφιερώσω χρόνο. Ας δούμε γιατί:

 

  1. Δεν εφαρμόζονται όλες οι τακτικές παντού

 

Αυτό που έκανε ο X και ο Y για να κερδίσει εξαψήφιο αριθμό εισοδήματος, ως επί το πλείστον δεν εφαρμόζεται στη δική σου περίπτωση. Όχι επειδή είναι καλύτερος, απλώς επειδή έχει διαφορετικά δεδομένα. Και παίζει και σε διαφορετικό έδαφος.

 

Τα περισσότερα άρθρα που διαβάζω, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην Κυπριακή αγορά. Έχουμε άλλες τάσεις, άλλες αγορές, άλλο target audience.

 

Στο εξωτερικό για παράδειγμα, πολλές ειδήσεις γίνονται viral μέσω του Twitter. Σε μικρές χώρες όμως όπως η Κύπρος, το Twitter δεν έχει αντίστοιχη δυναμική.

 

Άρα αν παραβλέψεις κάποιες από τις συγκυρίες που συνέβησαν στην επιτυχία του αρθρογράφου, μάλλον θα μείνεις με άδεια χέρια.

 

Στο group Social Media Cyprus συζητάμε tips, tricks και τακτικές για μια ολοκληρωμένη παρουσία στα Social Media! Έλα στην παρέα μας! > Social Media Cyprus

 

 

  1. Δεν εφαρμόζονται για μικρές επιχειρήσεις

 

Οι περισσότερες από τις τακτικές που διαβάζεις, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε μεγέθους επιχείρηση. Μάλιστα, επειδή οι αριθμοί είναι εθιστικοί, οι περισσότεροι θέλουν να γράψουν για τακτικές που φέρουν μεγάλα νούμερα για να κερδίσουν περισσότερα views.

 

Άλλο να διαβάσεις το «Πώς κέρδισα €100.000 σε ένα μήνα από μόλις 100 leads» και άλλο να διαβάσεις το «Πώς έβγαλα €3.500 τους πρώτους 2 μήνες που υιοθέτησα αυτή την τακτική».

 

Η δεύτερη όμως περίπτωση είναι πιο ρεαλιστική και ίσως να ταιριάζει καλύτερα στη δική σου επιχείρηση. Το να αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις κάτι που είναι εντυπωσιακό (και αληθινό) αλλά όχι εφαρμόσιμο, είναι σαν χάσιμο χρόνου. Κυρίως, να κάτσεις να δεις και μιας ώρας webinar για το θέμα αυτό…

 

Και μην ξεχνάς κιόλας τα δεδομένα. Μια ιστοσελίδα που γράφει για το πώς αυξάνει συνέχεια το κέρδος της, μάλλον έχει ένα δεκαπλάσιο δίκτυο γνωριμιών. Ή, χρησιμοποιεί και κάποια εργαλεία που κοστίζουν.

 

  1. Αυτοί που τα γράφουν, δεν σημαίνει πως τα βίωσαν

 

Κάτι άλλο που προσπαθώ να αποφύγω, είναι tips που παρέχουν ιστοσελίδες του εξωτερικού για μια συγκεκριμένη χρήση, αλλά που ποτέ δεν τα έχουν δοκιμάσει ή βιώσει.

 

Παράδειγμα, «6 τρόποι για να γίνεις viral» ή «Με αυτούς τους τρόπους θα βρεθείς στην κορυφή της Google». Οι ιστοσελίδες που τα φιλοξενούν, ίσως να μην είδαν ποτέ το περιεχόμενό τους να πηγαίνει viral, ή να μην βρίσκονται καν στην πρώτη δεκάδα της Google.

 

Βέβαια στο εξωτερικό είναι και πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά και πάλι, υπάρχει διαφορά να το λες από το να το κάνεις.  

 

Τι συστήνω

 

Προσωπικά, βρίσκω ιστοσελίδες που γράφουν πολύ ρεαλιστικά πράγματα και δεν υπόσχονται τίποτα μεγαλεπήβολο. Αυτές τις ξεχωρίζω και τις επισκέπτομαι συχνά.

 

Ασφαλώς και θα διαβάσω και κάτι που μου κερδίζει την προσοχή από άλλες ιστοσελίδες, αλλά δεν θα εμβαθύνω αν δω πως δεν εφαμόζονται σε αυτό που θέλω. Συνήθως ένα γρήγορο πέρασμα του κειμένου σου δίνει μια εικόνα. Το πρόβλημα, όπως είπα ήδη, είναι στο βίντεο.

 

Εκεί όμως, προσέχω και πάλι αυτόν που το ανεβάζει. Αν τον ξαναείδα και ξέρω πως είναι καλός στο αντικείμενό του, θα τον παρακολουθήσω. Επαφίεται σ’ αυτόν να με κρατήσει ως το τέλος.

 

Ολοκληρώνοντας

 

Ο χρόνος σου αξίζει πολλά, γι’ αυτό να τον επενδύεις στο καλύτερο. Προτίμησε να μελετάς από πηγές που έχουν έμπρακτα αποδείξει πώς ξέρουν τι κάνουν. Και αφιέρωσε πρώτα λίγα λεπτά για να βεβαιωθείς πώς αυτό που θα μελετήσεις, μπορεί να εφαρμοστεί και στη δική σου περίπτωση.

 

Έριξες μια ματιά στη βιβλιοθήκη του Social Media World; Μπορείς να βρεις διάφορους οδηγούς για καλύτερη χρήση των Social Media, διαθέσιμοι για download!

 

Κεντρική Φώτο