Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

4 κακές συνήθειες στα Κοινωνικά Δίκτυα

Κακές συνήθειες στα Κοινωνικά Δίκτυα

Παρουσία στα Κοινωνικά Δίκτυα μπορεί να έχει κάθε brand ή επιχείρηση. Παρουσία όμως που να ξεχωρίζει έχουν οι επιχειρήσεις που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλάνο.

 

Οι αυθαίρετες αναρτήσεις και η απουσία στρατηγικής δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για την επιχείρηση όλα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Και δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν από λάθος μετρήσεις υποπίπτοντας σε κάποια λάθη.

 

Τα λάθη αυτά ίσως να μην είναι καταστροφικά, μπορούν όμως να γίνουν λίγο εκνευριστικά για τους χρήστες. Και επειδή παρουσία που να ξεχωρίζει σημαίνει -μεταξύ άλλων- να είναι ευχάριστη για όσους μας ακολουθούν, θα δούμε πιο κάτω κάποιες κακές συνήθειες που έχουν συχνά τα brands και που μπορούν να αλλάξουν:

 

1.Μιλάνε πάντα για αυτά  

social buzz

Σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκεται σε μια συζήτηση που το μόνο που κάνει είναι να ακούει για τους άλλους. Τα επιτεύγματα, τα κέρδη, το τι έχουν να προσφέρουν κλπ. Από τη στιγμή που τα Κοινωνικά Δίκτυα είναι κατά μία έννοια προέκταση του καθημερινού κόσμου, το ίδιο συμβαίνει και εκεί.

 

Τα περισσότερα brands μιλούν για τον εαυτό τους, τις υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους. Ωστόσο, καθώς υπάρχει τόσο πολλή πληροφόρηση εκεί έξω, οι χρήστες προτιμούν να βλέπουν αναρτήσεις που αφορούν εκείνους. Να ακουστεί η δική τους φωνή, να μετράει η δική τους άποψη και να συμμετέχουν ενεργά στις αναρτήσεις.

[pullquote align=”right”]Tip: Στο επίκεντρο βάζε πάντα τον χρήστη. Ποτέ το brand.  [/pullquote]

Αν το 80% των αναρτήσεων αφορούν στην προώθηση της επιχείρησης, δεν θα υπάρχει ούτε engagement, ούτε θα δημιουργηθούν στενές σχέσεις με τους χρήστες. Σχέσεις που μακροπρόθεσμα θα μπορούν να εξελιχθούν σε πιστούς πελάτες και φυσικά πωλήσεις.  

 

Γι’ αυτό στην στρατηγική σας φροντίστε να έχετε στο επίκεντρο πρώτα τους χρήστες και μετά την επιχείρηση.

 

2. Υπερβολές σε όρια spamming

stop spam

Άλλη μια κακή συνήθεια που έχουν κυρίως οι λογαριασμοί ιστοσελίδων. Και κυρίως ιστοσελίδων που ασχολούνται με θέματα επικαιρότητας. Σχεδόν όποια είδηση κι αν βγάλουν, μετά την αναρτάνε στα Κοινωνικά Δίκτυα.

 

Αν και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να φτάσουν σε πολλά μάτια, εντούτοις πρέπει αυτό να ευθυγραμμίζεται και με τους followers που έχουν. Αν έχουν κάποιες χιλιάδες και τους βομβαρδίζουν με πάνω από 20 αναρτήσεις την ημέρα, γίνονται ενοχλητικοί.

 

Όχι μόνο αυτό, αλλά χάνουν και το νόημα της γενικότερης παρουσίας τους. Ναι μεν θέλουμε να προωθήσουμε τη δουλειά μας, αλλά θέλουμε επίσης να σεβόμαστε όσους μας ακολουθούν.

 

Tip: Είμαστε στα Κοινωνικά Δίκτυα για να δημιουργήσουμε σχέσεις. Όχι για να βομβαρδίζουμε με αναρτήσεις. 

 

Αντί για ποσοτική προσέγγιση, μπορείτε να προωθήσετε ένα διάλογο. Να ρωτήσετε τη γνώμη τους ή αν έχουν κάτι να αναφέρουν επί του θέματος. Να μην τους έχετε απλά θεατές, αλλά να τους μετατρέψετε σε ενεργούς χρήστες.  

 

Σελίδες που έχουν μεγάλο όγκο followers, μπορούν να αναρτούν περισσότερες φορές, ο αριθμός των οποίων να προκύψει από κάποιες αναλύσεις. Και σ’ αυτή όμως την περίπτωση, να επιτρέπουν τη συζήτηση.

 

3. Παρουσία παντού χωρίς πλάνο

Be everywhere in Social Media

Και εδώ η ποιότητα μετράει περισσότερο από την ποσότητα. Αν έχουμε «θαμπωθεί» με τους αριθμούς που έχει το Snapchat αλλά δεν έχουμε το υλικό, το χρόνο ή το κοινό για να επενδύσουμε, δεν είναι ανάγκη να βρισκόμαστε και εκεί.

 

Όπου και να έχουμε παρουσία πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Ναι μεν είναι καλό σε θέματα SEO ή αναγνωρισιμότητας να είμαστε σε πολλά δίκτυα, αλλά είναι πολύ χειρότερο να τα αφήνω ανεκμετάλλευτα.

[pullquote align=”left”]Tip: Φρόντισε εκεί που θα έχεις παρουσία, να είσαι ενεργός.  [/pullquote]

 

Αν από την άλλη θέλουμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το username για μελλοντική αναφορά, μπορούμε να το κάνουμε αλλά δεν πρέπει να διαφημίζουμε καθόλου την παρουσία μας εκεί. Όχι τουλάχιστον μέχρι να μπει υλικό μέσα και να βγει πλάνο.  

 

Διαβάστε επίσης: Πως να εξασφαλίζεται το username σας σε όλες τις πλατφόρμες

 

4. Απαντήσεις σαν ρομπότ

automated answers

Πάλι βλέπουμε εδώ τις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν κάποιος μάς ρωτάει κάτι συγκεκριμένο, η απάντηση που θα πάρει πρέπει να είναι προσωπική. Και να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα που θέλω το brand μου να έχει.

 

Είναι ακριβώς ό,τι συμβαίνει και offline: νιώθουμε πιο οικεία όταν πάρουμε μια προσωπική απάντηση παρά κάτι γενικό που απευθύνεται σε όλους.

 

Αν και στο inbox του brand συστήνεται να έχετε ενεργοποιημένες τις αυτόματες απαντήσεις, εντούτοις μετά, η επικοινωνία που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να έχει ένα πιο προσωπικό χρώμα.

 

Οι ισχυρές προσωπικές σχέσεις δημιουργούνται με καλλιέργεια εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με το να δείξουμε στον καθένα ξεχωριστά ότι ενδιαφερόμαστε. Γι’ αυτό και τα αυτοματοποιημένα μηνύματα σε σχόλια ή inbox, είναι απλά για να μας κερδίζουν χρόνο, μέχρι να μπορέσουμε να αναλάβουμε προσωπικά τις απαντήσεις μας.

 

Να έχετε μια προσωπική, ειλικρινή, αληθινή επαφή με τους fans σας για να κτίσετε σχέσεις μαζί τους! Το brand έρχεται μετά!