Είναι αναμενόμενο ότι τα Κοινωνικά Δίκτυα δεν μπορούν να λείπουν από καμία μεγάλη καμπάνια. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για τις μεγαλύτερες διαδικτυακές καμπάνιες που έτρεχαν στην Αμερική και αφορούσαν τις προεδρικές εκλογές.
Τα επιτελεία των 2 υποψήφιων προέδρων – Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον – επένδυσαν πολλά στην προώθηση μέσω Κοινωνικών Δικτύων. Ακόμη και στην περίπτωση του πρώτου, με τις πιο συντηρητικές αρχές, η μέθοδος της online προώθησης ήταν απαραίτητη για την καμπάνια του. Για να μην πω και η κυριότερη και των 2.
Ας δούμε κάποια πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν για τα Κοινωνικά Δίκτυα οι φετινές εκλογές:
1. Το Twitter δεν το προσπερνάμε
To Twitter ήταν το κύριο κανάλι επικοινωνίας των 2, που δεν απέφευγαν να ανταλλάσσουν έως και κακεντρέχειες μεταξύ τους. Οι λογαριασμοί τους έχουν εκατομμύρια followers. Κάθε τους ανάρτηση μετρούσε χιλιάδες shares και αρκετές ήταν οι φορές που το trend που αφορούσε στο όνομά τους «έπαιζε» ψηλά.
Obama just endorsed Crooked Hillary. He wants four more years of Obama—but nobody else does!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2016
Delete your account. https://t.co/Oa92sncRQY
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) June 9, 2016
Επομένως μπορείς να δημιουργήσεις «θόρυβο» με το microblogging. Σε μικρές βέβαια χώρες όπως είναι η Κύπρος το Twitter δεν έχει τέτοια απήχηση. Με το να ακολουθείς όμως τα trends μπορείς είτε να βρεθείς σε μάτια που θα σε βρουν ενδιαφέρον, είτε να πάρεις μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από ένα θέμα της βιομηχανίας σου.
2. Οι αριθμοί (μπορεί και να) λένε την αλήθεια
Δεν εξυπακούεται πως μια σελίδα με πολλούς followers είναι επιτυχημένη από πλευράς πωλήσεων. Σημαίνει όμως πως κάτι κάνει σωστά.
Οι χρήστες των Κοινωνικών Δικτύων ακολουθούν λογαριασμούς που έχουν ενδιαφέρον. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να μην μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο μιας σελίδας, ο ελκυστικός όμως τρόπος που χρησιμοποιούνται μας κινούν την περιέργεια και κερδίζουν το ‘like’ μας.
Tip: Δεν κερδίζει πάντα ο αριθμός των likes για να είναι μια καμπάνια επιτυχημένη
Χάριν παραδείγματος, αναφέρω ενδεικτικά πως οι λογαριασμοί του Τραμπ σε Facebook, Twitter και Instagram έχουν περισσότερους followers από τους αντίστοιχους της Κλίντον. Φαίνεται το ύφος που χρησιμοποιούσε ήταν ικανό να προσελκύσει πολύ περισσότερο κοινό από την αντίπαλό του.
Πιο αναλυτικά οι μέχρι στιγμής αριθμοί των followers για Τραμπ / Κλίντον:
Facebook: 13.8 εκ. / 9.1 εκ.
Twitter: 14.2 εκ. / 10.8 εκ.
Instagram: 3.6 εκ. / 3.5 εκ.
3. Ζητάμε και βοήθεια
Ουκ ολίγες φορές ζητήθηκε υποστήριξη από τους προσωπικούς λογαριασμούς και των 2. Υποστήριξη που αφορούσε κατά κύριο λόγο στις καμπάνιες που έτρεχαν.
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν κυρίως μέσω Twitter. Πολλά ήταν τα retweets αλλά και οι απαντήσεις που λάμβαναν στο κάλεσμά τους.
“Today, I’m asking for your vote. Tomorrow, let’s make history together.” —Hillary https://t.co/jfd3CXu1CS pic.twitter.com/TFyaTifghr
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 7, 2016
Πέρα βέβαια από το Twitter, υποστήριξη μπορείς να ζητήσεις και από άλλα κανάλια. Απλά στο Twitter υπάρχει αμεσότητα και δεν «θάβεσαι» με την ευκολία που θάβει ο αλγόριθμος του Facebook το οργανικό reach.
4. Μην φοβάσαι το συναίσθημα
Το επιτελείο της Κλίντον είχε επενδύσει πολλά στο συναίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο ονόματι ‘Mirrors’ που είχε ανέβει στο YouTube και διαμοιράστηκε πολλάκις στα υπόλοιπα Δίκτυα.
Μέσω αυτού, προβάλλεται η ανησυχία και έχει ως ιδιαίτερο target group το γυναικείο κοινό. Το βίντεο πήρε πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές, δείγμα της απήχησής του. Είτε θετικής, είτε αρνητικής.
5. Ναι στα “πικάντικα”, αλλά μόνο όταν μας παίρνει
Ένας από τα επίθετα που «κόσμησαν» τον νέο Αμερικάνο Πρόεδρο είναι το «εριστικός». Το ύφος των tweets ήταν όντως αρκετά ωμό, κυρίως όταν μιλούσε για την ανθυποψήφιά του.
Did Crooked Hillary help disgusting (check out sex tape and past) Alicia M become a U.S. citizen so she could use her in the debate?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 30, 2016
Όταν συμπεριλάμβανε εριστικούς χαρακτηρισμούς, το ενδιαφέρον όμως εκτοξευόταν στα ύψη. Οι αναλύσεις που γίνονταν από τα διάφορα κανάλια επικοινωνίας ήταν πολύωρες και σε βάθος.
Δεν είναι κάτι που προσωπικά θα συμβούλευα, όχι τουλάχιστον προς το προσβλητικό ύφος. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι που μπορούμε να είμαστε «πικάντικοι» χωρίς να θίγουμε τρίτους. Αυτό φαίνεται να αρέσει σε αρκετούς χρήστες online.
Είναι ωστόσο μια μέθοδος που πρέπει να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε. Μην ξεχνάτε ποτέ πως στον online χώρο είμαστε και ενεργούμε όπως ακριβώς είμαστε στον offline κόσμο.
6. Το χρήμα δεν κερδίζει πάντα
Σχεδόν μισό ήταν το ποσό που ξόδεψε το επιτελείο του νέου Προέδρου στις (διαδικτυακές) καμπάνιες, έναντι της Κλίντον. Αν υπήρχε κάποιο δίδαγμα εδώ, ενδεχομένως να ήταν αυτό:
Με το χρήμα μπορείς να βρεθείς σε περισσότερα μάτια, όμως το περιεχόμενο πάντα έχει τον τελευταίο λόγο. Κάτι που μετράει ασφαλώς και στα Κοινωνικά Δίκτυα.
Δεν μιλάω βεβαίως για την όποια ηθική πρέπει να έχει το περιεχόμενο, αλλά για το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι στον κόσμο που μας διαβάζει.
Εν ολίγοις, κρατάμε τη δυναμική και την αναγκαιότητα που έχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε κάθε προωθητική καμπάνια. Είναι τόσες πολλές οι προοπτικές τους που δεν γίνεται να μην τα λαμβάνουμε υπόψη. Κτίστε τη δική σας καμπάνια, κάνετε τα λάθη σας και βελτιώστε τα, βλέπετε τις μετρήσεις και διορθώνετε. Έτσι κτίζετε ένα καλό όνομα και έτσι έρχονται και τα αποτελέσματα.