Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

3 τρόποι για να γράφετε καλύτερες επικεφαλίδες

Μια επικεφαλίδα ή ένας τίτλος συνοψίζει το περιεχόμενο του κειμένου που συνοδεύει. Όταν γράφω ένα άρθρο θέλω να του δώσω μια “πιασάρικη” επικεφαλίδα, ούτως ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού μου και να μπει στον κόπο να με διαβάσει.

Στο χώρο του διαδικτύου η επικεφαλίδα -γνωστή και ως headline- είναι σημαντική υπόθεση, μιας και λόγω της υπερβολής που υπάρχει εκεί έξω, οι αναγνώστες είναι αρκετά επιλεκτικοί σε ό,τι επιλέγουν να διαβάσουν.

Γι’ αυτό και πρέπει να αποκλίνω από τις παραδοσιακές επικεφαλίδες που τις συναντάμε παντού και που έχουν χάσει την όποια γοητεία μπορεί να είχαν κάποτε.

Tip: Χρησιμοποιήστε πρωτότυπες επικεφαλίδες για να κεντρίζετε ενδιαφέρον Tweet it

Αντ’ αυτού, επιλέγω κάτι πρωτότυπο, ή αν έχω στερέψει από ιδέες, μπορώ να καταφύγω σε πιο πρακτικές μεθόδους, που αναλύονται ακριβώς πιο κάτω:

  1. Χρησιμοποιήστε αριθμούς ή στοιχεία για να περιγράψετε αυτό που ακολουθεί. Για παράδειγμα, ο τίτλος αυτού του άρθρου: 3 τρόποι για να γράφετε καλύτερες επικεφαλίδες.
  2. Τονίστε το πρόβλημα και προσφέρετε λύση. Τίτλοι τύπου: “5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε το στρες” αποδίδουν καλά.
  3. Αναφέρετε μελέτη περίπτωσης. Γνωστή και ως “Case Study”, μια μελέτη περίπτωσης μπορεί όχι απλά να διαβαστεί, αλλά και να έχει πετύχει υψηλό engagement. Παράδειγμα: “Πως σε ένα μήνα αύξησα στο 150% τους followers στο Twitter”.

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές είναι να έχω συνοπτικό τίτλο και οπωσδήποτε, να αποφεύγω την υπερβολή. Αυτά που βλέπαμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τύπου: ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ!!!! είναι απαγορευτικό για όποιον σέβεται τον εαυτό του και το κοινό του. Τα κεφαλαία γράμματα σημαίνει ότι φωνάζω, το σοκ της ζωής μου σίγουρα δεν θα το πάθω με κάτι που θα διαβάσω ενώ το 99% των περιπτώσεων για αυτό που ακολουθεί είναι σούπα ή κάτι εντελώς αμφιλεγόμενο. Προσωπικά όχι μόνο δεν τους δίνω καμία σημασία αλλά όποτε βλέπω κάτι τέτοιο στο timeline μου, πατάω hide αμέσως.

Καλό περιεχόμενο ίσον καλή επικεφαλίδα, γι’ αυτό ξοδέψετε λίγη ώρα για να γράψετε κάτι καλό. Και γενικώς μην ξεχνάτε ποτέ, ότι πρέπει το κείμενό μου να αναλύει ακριβώς αυτό που υπόσχεται η επικεφαλίδα μου.