Ο τρόπος που κατασκευάζουμε μια Landing Page μπορεί να καθορίσει την απόδοση ολόκληρης της διαφημιστικής μας καμπάνιας. Αφού ο χρήστης πειστεί για το περιεχόμενο της διαφήμισης που διαβάζει, θα πατήσει στο σύνδεσμο προκειμένου να μάθει περισσότερα.
Στη σελίδα που θα βρεθεί, θα κληθεί να δώσει τα στοιχεία του προκειμένου να κάνει την αγορά, την εγγραφή ή οτιδήποτε άλλο. Η σελίδα εκείνη πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένη, ώστε να τον πείσει να προχωρήσει με την αγορά.
Ήδη στο προηγούμενο άρθρο έγινε μια περιγραφή για το τι είναι και πώς φτιάχνονται. Εδώ θα δούμε 7 στοιχεία για αποτελεσματικές Landing Pages μαζί με κάποια παραδείγματα για να πάρετε μια καλή ιδέα:
1.Ελκυστικός τίτλος, μικρή περιγραφή
Δώστε έναν ελκυστικό τίτλο και γράψτε μια μικρή περιγραφή του τι κάνει το προϊόν που δείχνετε στη φωτογραφία. Πείστε τον χρήστη σε εκείνο το σημείο ότι το δικό σας προϊόν κάνει κάτι καλύτερα από το προϊόν του άλλου.
Ο χρήστης είναι ένα βήμα πριν δώσει τα στοιχεία του, οπόταν εκεί παίξτε το δυνατό σας χαρτί. Μην γράψετε την ιστορία της ζωής σας, γιατί κανείς δεν θα διαβάσει ένα μεγάλο κείμενο.
2. Όχι πολλή πληροφόρηση
Η Landing Page πρέπει να είναι όσο πιο μινιμάλ γίνεται. Αλλιώς ο χρήστης θα βαρεθεί να διαβάζει. Θέλουμε μια φωτογραφία, ένα Call to Action, μια μικρή περιγραφή και τη φόρμα εγγραφής. Άντε και κάποια testimonials ή μια λίστα με τα brands τα οποία στο παρελθόν σας προτίμησαν. Τα υπόλοιπα κρατήστε τα για την ιστοσελίδα σας.
Σημείωση: Η παραπάνω φωτογραφία είναι από μία πρόσφατη Langing Page του blog αυτού. Μπορείτε να δείτε το eBook που προωθά πατώντας εδώ.
3. Ξεκάθαρα Call to Actions
Call to Actions (CTAs) είναι αυτά που ζητάτε από τους χρήστες να κάνουν. Αν θέλετε να δώσετε μια προσφορά, θα τους πείτε να δώσουν τα στοιχεία τους για να επωφεληθούν της προσφοράς. Αν με τα στοιχεία τους κατεβάζουν ένα ebook, αυτό θα τους πείτε να κάνουν. Είναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο Call to Action για να ξέρει και ο χρήστης τι πρέπει να κάνει.
4. Χωρίς συνδέσμους
Αποφεύγετε να βάζετε το μενού της ιστοσελίδας ή άλλους συνδέσμους στις Landing Pages. Θέλουμε την προσοχή του χρήστη στην προσφορά μας. Αν δει κάποιο link ίσως το πατήσει και βρεθεί κάπου αλλού, με αποτέλεσμα να τον χάσουμε.
5. Sharing icons
Αντίθετα με τους συνδέσμους, εδώ θέλουμε κουμπιά για sharing στα Κοινωνικά Δίκτυα. Είναι πιθανόν ο κόσμος που μας επισκέπτεται να έχει ένα κύκλο από ανθρώπους με τις ίδιες ανάγκες και να θέλει να τους ενημερώσει.
Μην μπερδεύετε τους συνδέσμους με το sharing: στο sharing ανοίγει ένα άλλο παράθυρο με επιλογή για διαμοιρασμό. Δεν φεύγει ο χρήστης από τη σελίδα μας.
6. Να υπάρχει συμφωνία
Όταν ο χρήστης πατήσει πάνω σε μια όμορφη ανάρτηση στο Facebook ή οπουδήποτε αλλού, περιμένει να δει κάτι ανάλογο. Αν τα γραφικά της ανάρτησης είναι εντελώς διαφορετικά από το περιεχόμενο της σελίδας, αυτό θα τον μπερδέψει.
Η ανάρτηση είναι η επέκταση της σελίδας, όχι κάτι το ξεχωριστό. Γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχει συμφωνία.
7. Φτιάξτε πολλές παραλλαγές!
Τα πάντα παίζουν ρόλο όταν είμαστε ένα βήμα πριν να κερδίσουμε έναν πελάτη. Γι’ αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα να έχουμε αρκετές παραλλαγές σε Landing Pages. Κάποιες θα δουλέψουν, κάποιες όχι, κάποιες θα χρειάζονται τροποποιήσεις σε ένα σημείο, άλλες σε περισσότερα.
Πειραματιζόμαστε για να καταλήξουμε σε μια μορφή που αρέσει καλύτερα στο κοινό μας. Αφού καταλήξουμε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν template σε άλλες προσφορές που θα τρέξουμε. Απλά θα κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές για να ταιριάζουν με το νέο περιεχόμενο.
Τα πιο πάνω είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή Landing Page. Όταν γίνει το conversion, δηλαδή όταν ο χρήστης συμπλήρωσε τη φόρμα εγγραφής, τότε οδηγείται στην Thank You Page. Αυτή χρειάζεται διαφορετικό σχεδιασμό, αλλά περισσότερα θα δούμε στο επόμενο άρθρο.