Όποιος έχει ιστοσελίδα για την επιχείρησή του, θέλει να είναι στην πρώτη σελίδα της Google. Δεν υπάρχει λόγος να φιλοξενείς μια επαγγελματική σελίδα αν δεν μπορεί να σε βρίσκει κόσμος.
Συχνά επαγγελματίες με ρωτάνε πως μπορεί το Google απλά να εμφανίζει τη σελίδα τους στα αποτελέσματα, όταν κάποιος ψάχνει το όνομά τους. Δεν είναι όμως κρίμα να υπάρχουν έξοδα, να επενδύεται πέρα από χρήμα και χρόνος και η σελίδα να μην εμφανίζεται ψηλά στα πιο σχετικά keywords;
Θεωρώ πως είναι.
Για πολύ καιρό, το smwtips δεν βρισκόταν στις λίστες της Google. Κι αυτό επειδή ξεκίνησε ως project με στόχο να ενημερώνει τον κόσμο σε θέματα Social Media. H κατάταξη τότε έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο και ηθελημένα έμενε έξω.
Με τον καιρό όμως και καθώς φαινόταν πως υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στο θέμα αυτό, πήρα την απόφαση να το εντάξω στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Μια απόφαση που με λίγα βήματα ανέβασε το smwtips.com στην πρώτη σελίδα στο Google για το keyword “Social Media Cyprus”.
Κι εδώ θα αναλυθεί πώς τα κατάφερε η ιστοσελίδα να ανέβει στα πρώτα αποτελέσματα.
Απλά να σημειώσω πως δεν έγινε μεγάλο optimization ούτε ιδιαίτερα τεχνικό. Απλά εφαρμόστηκαν κάποιοι απλοί κανόνες SEO (Search Engine Optimization) με εντυπωσιακά αποτελέσματα!
Και μάλιστα, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ σε Ads. Σκέψου μόνο αν γινόταν πιο επαγγελματική δουλειά πόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα είχε…
Ας δούμε λοιπόν τι έγινε και πώς οι κανόνες SEO βοήθησαν το smwtips.com να φτάσει στην πρώτη σελίδα στο Google.
1.Το βασικό κομμάτι
Ξεκινώντας από το keyword
Κατ’ αρχάς, θες να βρεις το keyword (λέξη – κλειδί) για το οποίο θα εμφανίζεται η σελίδα σου. Εγώ επέλεξα το Social Media Cyprus.
Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος πληκτρολογεί στο Google το Social Media Cyprus τότε η σελίδα μου θα βρίσκεται στα αποτελέσματα. Το όλο θέμα βέβαια είναι να βρίσκεται ψηλά στα αποτελέσματα αλλά αυτό θα το δούμε μετά.
Για να βρεις ένα καλό keyword, χρειάζεται να κάνεις πρώτα μια έρευνα. Να δεις πόσες αναζητήσεις έχει το κάθε keyword κι αν μπορείς να στοχεύσεις εκεί.
Για παράδειγμα, αν έβαζα μόνο το “Social Media”, όπου το volume (οι αναζητήσεις) είναι εκατομμύρια, δεν θα βρισκόμουν καν στις 100 πρώτες σελίδες.
Κι αυτό γιατί είναι γενικός ο όρος και εμπίπτει στο χώρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η σελίδα δεν απευθύνεται σε κοινό παγκόσμια αλλά σε πολύ πιο στοχευμένο.
Άρα με την εισαγωγή του όρου “Cyprus” δηλώνω στο Google την τοποθεσία στην οποία στοχεύω. Απ’ εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο αλγόριθμος. Αν τα βήματα που κάνω είναι ορθά τότε με επιβραβεύει στην κατάταξή μου.
Keyword Research
Όταν κανείς θέλει να βρει μια λέξη – κλειδί για το brand του, μπορεί να κάνει μια έρευνα. Να βρει ακριβώς αυτό που περιγράφει το τι ακριβώς κάνει και να δει τι ανταγωνισμό έχει.
Γι’ αυτό υπάρχουν online tools που μπορούν να βοηθήσουν.
Αφού λοιπόν καταλήξει σε ένα, μπορεί να χτίσει κάποια στοιχεία στο σάιτ που θα βοηθήσουν την κατάταξη.
Αυτά κάποια πολύ βασικά που αποτελούν το πρώτο στάδιο. Πάμε τώρα στα πιο τεχνικά.
2. To τεχνικό κομμάτι
Πριν να κοιτάξω για αποτελέσματα, έπρεπε πρώτα να δηλώσω τη ιστοσελίδα στο Google Search Console. Ακολούθησα τις οδηγίες και μετά φρόντισα να εφαρμόσω κάποιους κανόνες SEO.
Μερικά από τα πολύ βασικά βήματα που έκανα, ήταν τα ακόλουθα.
- Στην homepage, δήλωσα το keyword στο Heading
- Επίσης το δήλωσα στην περιγραφή της σελίδας
- Μπήκαν τα σωστά Tile Tags
- Το Meta description
- Και φυσικά υπάρχει περιεχόμενο που ανανεώνεται
Επαναλαμβάνω, αυτά είναι βασικά βήματα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η δομή της σελίδας, το αν είναι responsive, το πόσο γρήγορη είναι κλπ.
Το σημαντικό είναι πως έγιναν τα βασικά βήματα και μετά ήταν θέμα (και) περιεχομένου για να φανεί ποια κατάταξη θα είχε. Όπως αναλύεται στο επόμενο κεφάλαιο!
3. H βελτιστoποίηση (Optimisation)
Αφού έγινε και το τεχνικό κομμάτι, προχώρησα στο optimization. Εδώ έγινε η δουλειά που καθορίζει το πόσο ψηλά θα βρεθείς στα αποτελέσματα.
Κείμενα
Ο κυριότερος λόγος που με «συμπαθεί» η Google, είναι γιατί παράγω πρωτογενές, σχετικό με τον χρήστη περιεχόμενο, το οποίο είναι και SEO friendly.
Είναι δεκάδες οι φορές που στο Blog του Social Media Cyprus τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι το blog για μια ιστοσελίδα. Είναι αυτό που μετατρέπει μια σελίδα από στατική σε δυναμική και βοηθάει στο SEO (νοουμένου πως είναι κτιμένο το SEO).
Και μάλιστα, όχι ό,τι κι ό,τι περιεχόμενο. Πρέπει να είναι περιεχόμενο που να είναι σχετικό με την ιστοσελίδα.
Εδώ υπάρχουν κείμενα τριών χρόνων τα οποία αφορούν Social Media και Digital Marketing. Αυτό βοήθησε την ιστοσελίδα να ανέβει ψηλά στο Google σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τότε που τη δήλωσα εκεί.
Κάποιος που τώρα αρχίζει, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί (αρκετά) περισσότερο χρόνο, εκτός κι αν ζητήσει βοήθεια από επαγγελματία (και επενδύσει και χρήμα).
Τώρα, για να βρίσκω τα θέματα που ανεβάζω, ψάχνω (μεταξύ άλλων) στις αναζητήσεις των χρηστών. Δημιουργώ ένα SEO friendly τίτλο (να έχει μέσα το keyword του κειμένου) και το «φορμάρω» με τρόπο που να το διαβάζει ο αναγνώστης εύκολα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 τρόποι για ένα πιο συγυρισμένο γράψιμο.
Επίσης, τα κείμενά μου πλέον είναι αρκετά μεγάλα. Μπαίνω σε λεπτομέρειες και επαναλαμβάνω, όπου γίνεται, το keyword του κειμένου. Έτσι δίνω στο Google να καταλάβει πως το κείμενο αυτό έχει πολλές λεπτομέρειες γύρω από το θέμα που αναλύει.
Μοναδικότητα
Ό,τι διαβάσει κανείς στο Social Media Cyprus είναι πρωτογενές υλικό. Δηλαδή, τίποτα δεν γράφτηκε προηγουμένως σε άλλες ιστοσελίδες και να έγινε εδώ copy – paste. Αυτό βοηθάει στο SEO, καθώς η Google ξέρει ποια ιστοσελίδα ανέβασε πρώτη το άρθρο και την επιβραβεύει.
Τέλος, πλέον και οι φωτογραφίες ανήκουν αποκλειστικά στο smwtips.com, αφού φτιάχνονται από το μηδέν. Εργαλεία δημιουργίας γραφικών υπάρχουν πολλά, εγώ χρησιμοποιώ Photoshop αν και προτείνω κάτι πιο απλό. Το Canva κάνει πολύ καλή δουλειά, αν και υπάρχουν χιλιάδες άλλες επιλογές.
Αποτελέσματα σε λιγότερο από 1,5 μήνα
Μέσα σε μια βδομάδα, η σελίδα είχε μπει στο Google και «εκτινάχθηκε» στην πρώτη εξάδα.
Στις επόμενες 3-4 εβδομάδες, συνεχίζοντας να ανεβάζω SEO friendly υλικό, το optimization συνεχιζόταν χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι άλλο. Η σελίδα ανέβαινε θέσεις μόνη της, με εμένα απλά να κάνω τη δουλειά που έκανα πάντα!
Και σε 1,5 μήνα βρέθηκε στην πρώτη θέση, όπου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή.
Τίποτα όμως δεν γίνεται από μόνο του. Όπως ανέφερα στην αρχή, το smwtips.com για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν δηλωμένο στην Google. Άρα, όσο καλή δουλειά κι αν γινόταν, δεν θα εμφανιζόταν πουθενά.
Από την άλλη, όσο σωστό Optimization και να έχει μια σελίδα, δεν είναι να παραβλέπει κανείς και το περιεχόμενο που ανεβαίνει.
Αν μια σελίδα κτίστηκε σε σωστές βάσεις, αλλά δεν ανανεώνεται το περιεχόμενό της, χάνονται πολλά ενδεχόμενα οφέλη.
Το Blog μπορεί να βοηθήσει να υπάρξει αυτή η ανανέωση σε περιεχόμενο. Φτάνει φυσικά να υπάρχει και μια συνέπεια στη δημοσίευση υλικού.
Τόνισα πολλές φορές πως το ενεργό Βlog είναι απαιτητική δουλειά (τόσο πολύ, που αρκετοί δεν πιστεύουν πως αξίζει όλον αυτόν το χρόνο), αλλά τα αποτελέσματα, στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση, βλέπω πως δικαιολογούν την επιμονή μου!
Disclaimer!
Υπενθυμίζω πως όλα τα πιο πάνω είναι βασικά βήματα. Το SEO μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο βαθιά, με σημαντικές προσθήκες που παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Για ό,τι αναφέρθηκε, και κυρίως στο Optimization, υπάρχουν δεκάδες άλλα δεδομένα που παίζουν σημαντικό παράγοντα.
Δεν είμαι SEO specialist και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ πως όσα ανέφερα πιο πάνω θα φέρουν αποτέλεσμα στον κάθε ένα που θα τα εφαρμόσει.
Αν η δουλειά σου γίνεται μέσω ιστοσελίδας και θα ήθελες να δεις πώς να ανέβεις στα αποτελέσματα της Google, συστήνω να μιλήσεις με επαγγελματίες στο χώρο του SEO.
Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις πόσο βαθιά μπορείς να πας: Δεν είναι δουλειά του ενός μήνα. Ούτε αν το κάνεις μια φορά τελείωσε.
Αν κάτι κατάλαβα καλά, είναι πως θέλει συνεχή επίβλεψη και δουλειά. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και αν το αφήσεις τότε σε αφήνει κι αυτό.
Ολοκληρώνοντας
Με σωστή δουλειά, μεγάλη συνέπεια και υπομονή, το Digital Marketing βοηθάει κάθε επιχείρηση να πετύχει τους στόχους της.
Τις πλείστες φορές, δεν υπάρχει το μεγάλο μυστικό. Υπάρχει απλά σωστή δουλειά. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, ένα σύστημα θα σε βοηθήσει να πας το βήμα παραπέρα.
Αποφάσισα να μοιραστώ αυτόν τον οδηγό καθώς ακούω συχνά διάφορους επαγγελματίες να λένε πως θέλουν απλά την ιστοσελίδα τους να εμφανίζεται στο Google, όταν κανείς ψάχνει για το όνομά τους.
Είναι όμως κρίμα να μην εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα κι όταν κανείς ψάχνει για τα σχετικά keywords.
Ελπίζω ο οδηγός αυτός να σε βοήθησε να δεις τη δύναμη μιας ιστοσελίδας και πώς μπορείς να αποκομίσεις από αυτή το καλύτερο!
—-
Πώς βρήκες το πιο πάνω κείμενο;
Γράψε μου στα σχόλια αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το Case Study κι αν θα ήθελες να μάθεις καλύτερα κάτι άλλο για το χώρο του Digital Marketing και κυρίως για τα Social Media.
Μαρία Παπαδούρη
Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn
P.S.1: Ενδιαφέρεσαι να μάθεις πώς να δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο για την ιστοσελίδα και τα Social Media; Δήλωσε ενδιαφέρον σου στο Course για τη Δημιουργία Περιεχομένου που κτίζεται ή έλα σε επαφή μαζί μου στο smwtips@gmail.com
P.S.2: Αν κάνεις τώρα τα πρώτα σου βήματα στα Social Media, ρίξε μια ματιά στον οδηγό «Social Media για Αρχάριους» που θα σε βοηθήσει να θέσεις τις σωστές βάσεις σε Facebook, Instagram, Blogging και Email Marketing.
P.S.3: Μην ξεχνάς και τα Social Media Power Tips αποκλειστικά για το Messenger! Εβδομαδιαία δυναμικά, μη διαδεδομένα tips για τα Social Media. Κάνε δωρεάν την εγγραφή σου εδώ.