Όταν αναρτάς κάτι στη σελίδα σου στο Facebook, είναι λογικό να θες να φτάσει σε όσο περισσότερα μάτια γίνεται. Γι’ αυτό και η στόχευση στα posts βοηθάει στο να «σερβίρει» το σωστό περιεχόμενο στους σωστούς χρήστες.
Τα άτομα που σε ακολουθούν θέλουν να βλέπουν το περιεχόμενό σου, κυρίως αν είναι καλής ποιότητας και ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά τους.
Κάτι για το οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά εδώ στο Social Media Cyprus, είναι πως δεν χρειάζεται να έχεις χιλιάδες followers για να βλέπει το περιεχόμενό σου ο κόσμος όλος.
Χρειάζεται όμως να το βλέπει ο κόσμος που θα το βρει ενδιαφέρον και θα αλληλεπιδράσει μαζί του.
Ένας τρόπος να το βελτιώσεις αυτό, είναι με το να κάνεις στόχευση στα posts που ανεβάζεις στο Facebook. Δηλαδή, post targeting.
Τι είναι το Post Targeting
Το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα όταν αναρτάς κάτι, να το προορίζεις σε κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Παράδειγμα, αν είσαι κατάστημα ρούχων και θες να προωθήσεις μια νέα παραλαβή που αφορά γυναίκες 30 – 50 χρόνων, μπορείς να επιλέξεις μόνο αυτό το δημογραφικό στοιχείο.
Αυτό μπορεί να γίνει με διαφήμιση, μπορεί όμως να γίνει και οργανικά.
Έτσι, μπορεί μεν το post να μην φτάσει σε όλους σου τους followers, θα υπάρχουν όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει σε followers που θα το βρουν ενδιαφέρον.
Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus
Πώς γίνεται η στόχευση στα posts
Κατ’ αρχάς, πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιλογή από τις ρυθμίσεις κάθε σελίδας. Αν είσαι ο admin, πας Settings και το ενεργοποιείς από το General, Newsfeed Audience and Visibility of Posts:
Έπειτα, όταν αναρτάς κάτι, το Facebook δίνει την επιλογή για targeting:
Από εκεί, ακολουθείς τα βήματα που είναι γνώριμα με το targeting των διαφημίσεων.
Επιλέγεις ποιους να στοχεύσεις και ποιους να αποκλίσεις.
Εδώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια.
Ίσως να μην χρειαστεί όμως να μπεις σε μεγάλο βάθος. Κυρίως αν δεν έχεις πολλούς followers, το να βάζεις τέτοια φίλτρα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεις.
Όμως, πιο γενικά φίλτρα που έχουν να κάνουν με το φύλο, την ηλικία και την τοποθεσία, είναι ξεκάθαρα και μπορούν να σε βοηθήσουν ιδιαίτερα αν ξέρεις πού στοχεύεις.
Οι επιλογές που σου δίνει είναι 2:
Targeting και Restricted
Targeting: Επιλέγεις τα άτομα που θες να φτάσει το post σου. Οποιοσδήποτε όμως επισκεφτεί τη σελίδα σου, θα μπορεί να το δει, ακόμη κι αν δεν ανήκει στα άτομα αυτά.
Restricted: Κρύβεις το post από συγκεκριμένα άτομα. Τα άτομα αυτά, ακόμη και να επισκεφτούν τη σελίδα σου, δεν θα δουν το post που ανέβασες.
Όταν βγει η ανάρτηση, θα έχει το σήμα του γραναζιού σε όσους το βλέπουν.
Ολοκληρώνοντας
Το targeting γενικά βοηθάει να μιλάμε σε συγκεκριμένο κοινό. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους, ακόμη κι αν όλοι οι followers μας μας ακολουθούν επειδή ενδιαφέρονται για το προϊόν μας.
Διαφοροποιήσεις πάντα θα υπάρχουν.
Κι από τη στιγμή που το οργανικό reach όλο και μειώνεται, θα βοηθήσουμε ιδιαίτερα το post μας να φανεί εκεί που το θέλουμε περισσότερο, με το να το κάνουμε στόχευση στα posts!
—
Έκανες ποτέ στόχευση στα posts σου; Σκέφτεσαι πλέον να το αρχίσεις; Σε ποιες περιπτώσεις θα το χρησιμοποιούσες;
Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn