Οι απαντήσεις στα Social Media δεν έρχονται από μόνες τους. Συχνά, μπορεί να διαβάζεις για τις καλύτερες πρακτικές, αλλά αν δεν εφαρμόσεις όσα μαθαίνεις δεν μπορείς να ξέρεις τι ισχύει και τι όχι. Και κάπως έτσι έρχονται οι ιδέες για πειραματισμούς, όπως και αυτή με το πώς μεγάλωσα το Instagram Account μου που θα διαβάσει εδώ.
Καθώς αντιμετώπιζα πολλές φορές μια απογοήτευση σε πολύ κόσμο για το ότι δύσκολα μεγαλώνει ένα Instagram Account, αποφάσισα να εφαρμόσω με πιο έντονο τρόπο τα λεγόμενα best practices.
Η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ και μόνο αν δοκιμάσεις μπορείς να δεις τι ισχύει για τον δικό σου λογαριασμό.
Το πείραμα
Έτσι, έτρεξα ένα πείραμα για λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να δω τι απόδοση μπορεί να έχω στον προσωπικό μου λογαριασμό, maria_papadouri. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου μπάτζετ για διαφήμιση, κανένα engagement pod, follow to follow ή τα λεγόμενα power likes.
Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά το Social Media Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus
Εδώ αναγράφω τα όσα ανακάλυψα και βοήθησαν στο πώς μεγάλωσα το Instagram Account. Είδα μια αύξηση 20% σε 40 περίπου μέρες (από 720 followers σε 950). Βέβαια, δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι αριθμοί. Είναι πιο σημαντικά τα αποτελέσματα που θα βρεις καθώς αυτά σου δείχνουν τον δρόμο να ακολουθήσεις.
Για να τρέξω το πιο πάνω πείραμα χρειάστηκε να μετατρέψω το προφίλ σε επαγγελματικό.
Σημείωση εδώ, χρησιμοποίησα το προσωπικό μου προφίλ και όχι κάποιου brand ή εταιρείας. Σύμφωνα με τα όσα βλέπω, εταιρικά προφίλ μπορούν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγω στρατηγικής (διαφήμιση, διαγωνισμοί, cross promotion, ο κόσμος τα ανακαλύπτει πιο γρήγορα κλπ).
Να λοιπόν τα όσα ανακάλυψα:
Τα bots είναι μάστιγα
Υπάρχει λόγος που το Instagram θέλει να καθαρίζει τα ψεύτικα προφίλ. Ή γενικά όσα προφίλ χρησιμοποιούν bots. Αν χρησιμοποιείς κάποια hashtags που τα χρησιμοποιούν και τα bots, τότε μπορείς να πάρεις 20 και 30 followers μετά από μια φωτογραφία.
Αν δεν κάνεις follow back, τους χάνεις. Έτσι απλά. Γι’ αυτό, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις αν παίρνεις followers που πραγματικά σε βρίσκουν ενδιαφέρον ή αν απλώς ήρθαν αυτόματα μέσω μιας πλατφόρμας bot. Εδώ ο χρόνος θα δείξει τι κερδίζεις από τα όσα ανεβάζεις.
2 και 3 φορές την ημέρα
Κάτι που θα σε βοηθήσει να μεγαλώσεις, είναι να ανεβάζεις 2 και 3 φορές την ημέρα. Μέρες που ανέβαζα 3 φορές έβλεπα μεγαλύτερη αύξηση σε followers (όχι απαραίτητα σε reach).
Δύσκολο, χρονοβόρο αλλά δουλεύει. Κυρίως όταν αυτά που ανεβάζεις είναι καλής ποιότητας. Είναι ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στο γρήγορο growth.
Στα hashtags παίζεται το παιχνίδι
Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους του πώς μεγάλωσα το Instagram Account και πώς μπορεί να μεγαλώσει το κάθε Account; Τα hashtags.
Για όλο σχεδόν το πείραμα, άλλαζα τα hashtags. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα ακριβώς τα ίδια 30. Εφάρμοσα τη στρατηγική για μικρά και μεγάλα hashtags για το Instagram.
Χρησιμοποιούσα περίπου 8 – 10 hashtags με εκατομμύρια posts, 12 – 15 με 100.000 – 500.000 και 4-5 πιο συγκεκριμένα (έως 100.000).
Υπήρχαν μέρες που δεν έβλεπα καθόλου απόδοση με την πιo πάνω δοσολογία, οπότε για 3-4 μέρες έβαζα 12 – 15 hashtags με πάνω από 1.000.000 posts.
Επίσης, άλλαζα και τις θεματικές. Μπορεί γενικά να γράφω για Social Media, ωστόσο ενέταξα στη στρατηγική και tips από Branding & Personal Branding, Digital Marketing γενικότερα, Performance και productivity.
Από τα 2 ή 3 posts που ανέβαζα την ημέρα, το ένα ήταν για Social Media και τα άλλα για κάτι διαφορετικό.
Έτσι με έβρισκε περισσότερος κόσμος χωρίς απαραίτητα να δυσανασχετεί όσοι με ακολουθούσαν για άλλες θεματικές. Αφού θα είχα και τέτοια posts μέσα στην ημέρα.
Ο χρόνος που ανεβάζεις παίζει ρόλο
Είδα επίσης διαφορά στις ώρες που ανεβάζω. Εδώ δεν μπορώ να πω κάτι με ακρίβεια καθώς την ίδια ώρα, αν ανέβαζα posts με συγκεκριμένη θεματική από hashtags έπαιρνα μεγάλο traction, αντίθετα με άλλο σετ (την ίδια ώρα) τα νούμερα ήταν απογοητευτικά.
Απλά να αναφέρω χάριν παραδείγματος, πως για ένα σετ είχα λιγότερο από 10 (!) reach από hashtags. Δηλαδή, λιγότεροι από 10 χρήστες με έβρισκαν μέσα από τα 30 hashtags που χρησιμοποιούσα.
Απογοητευτικό, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να το ξέρεις.
Βλέπε τα στατιστικά
Συνέχεια του πιο πάνω, είναι τα Insights. Δεν μπορείς να διαβάσεις πως λειτουργεί ο λογαριασμός σου αν δεν βλέπεις τα Insights. Γι’ αυτό και χρειάζεσαι Business προφίλ αντί προσωπικό.
Εκεί βλέπεις για κάθε post τι απόδοση υπάρχει. Πόσοι σε ανακάλυψαν μέσω hashtag, μέσω location κλπ.
Pro Tip: Κράτα αρχείο με αυτές τις πληροφορίες. Σημείωσε σε ένα Google Sheet τι αριθμούς βλέπεις αναλόγως φωτογραφίας, ώρας και σετ από hashtags.
Είναι χρονοβόρο αν το κάνεις manually αλλά αν δεν δοκιμάζεις συνέχεια δεν μπορείς να ξέρεις τι δουλεύει και τι όχι. Κάποια online tools όμως μπορούν να σου γλυτώσουν πολύ χρόνο.
Οι προσωπικές φωτογραφίες κάνουν μεγάλη διαφορά
Κάτι που επιβεβαίωσα, είναι πως τα posts που ξεχωρίζουν στο Instagram έχουν προσωπικές φωτογραφίες. Οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι τόσο σε followers όσο και σε reach, loves.
Αυτού του είδους οι φωτογραφίες δέχονται πάντα μεγάλο traction με οποιοδήποτε σετ hashtag κι αν φέρουν.
Είναι γι’ αυτό που πάντα συμβουλεύω τα brands να χρησιμοποιούν φωτογραφίες “Behind the Scenes” και φωτογραφίες από το προσωπικό τους ή τους πελάτες τους.
IGTV
Αντίστοιχα, έβαλα στο παιχνίδι και το IGTV. Το καλό με αυτό είναι πως σου επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιείς 30 hashtags στην περιγραφή. Είναι και ένα format που κερδίζει εντυπώσεις, οπότε κι εκεί έβλεπα μεγάλο traction κάθε φορά που ανέβαζα βίντεο.
Σημείωση: Στο IGTV ανέβαζα σχεδόν μια φορά τη βδομάδα ένα προσωπικό μου βίντεο.
Instagram Stories
Τα Stories τείνουν να γίνουν – αν δεν είναι ήδη – η κύρια μορφή περιεχομένου. Ήδη καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία αλλά και engagement από ότι τα standard posts.
Απαραίτητη ήταν η ύπαρξη Location & Hashtags (δέχονται μέχρι 10).
Επαναλαμβάνω και εδώ πως το όλο θέμα δεν είναι να γίνει τεχνικά σωστά ένα post / story. Είναι θέμα ποιότητας περιεχομένου.
Σ’ αυτά δεν ακολουθούσα στρατηγική. Πότε ανέβαζα Tips πότε προσωπικές φωτογραφίες. Χρησιμοποιούσα όμως Stickers και έβλεπα τα στατιστικά. Έτσι ήξερα πόσοι χρήστες έρχονταν μέσω συγκεκριμένων hashtags και location.
Timeline posts
Δεν θα γινόταν να δω τους αριθμούς που σημείωσα αν εξαρτιόμουν αποκλειστικά από τα Stories.
Επειδή κατά κύριο λόγο τα hashtags είναι αυτά που βοήθησαν το λογαριασμό να πάρει τα πάνω του, επένδυσα σε timeline posts με τα Stories (αλλά και το IGTV) να χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά.
Σχόλια
Οι απαντήσεις στα σχόλια που δέχεσαι αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Αν πάρεις 3 σχόλια και απαντήσεις και στα 3, ο αλγόριθμος θα «διαβάσει» 6 σχόλια. Και το engagement εκτιμά πολύ τα σόλια.
Επίσης, το να απαντάς σε σχόλια είναι η μισή στρατηγική. Η άλλη μισή είναι να αφήνεις κι εσύ τα δικά σου.
3-4 φορές τη βδομάδα, έβρισκα τα top posts διάφορων σχετικών με το λογαριασμό μου hashtags. Από εκεί επέλεγα κάποια που θα μπορούσα να απαντήσω κάτι που να έχει αξία. Άφηνα καμια 10αριά απαντήσεις κάθε φορά.
Αυτό είναι κάτι που με βοήθησε στο growth. Μπορεί μεν οι χρήστες να μην σε ακολουθούν πίσω, υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι χρήστες που βλέπουν τα πρώτα posts κάθε γνωστού hashtag. Και εκείνοι μπορεί να σε ακολουθήσουν.
Στα θετικά εδώ, είναι και οι χρήστες που βρήκα και συνάψαμε διαδικτυακές σχέσεις. Ανταλλάζουμε συχνά σχόλια και μηνύματα κάτι που βοηθάει και τις 2 πλευρές.
Γενικά τα σχόλια βοήθησαν ιδιαίτερα στο πώς μεγάλωσα το Instagram Account μου και στο πώς ξεχώρισα τους αληθινούς χρήστες από τα bots.
Test, test, test
Όπως γίνεται αντιληπτό, η όλη προσέγγιση ήταν σε δοκιμαστικό πλαίσιο. Έκανα πολλές δοκιμές για να δω τι απόδοση έπαιρνα κάθε φορά.
Ακολούθησα μια manual μέθοδο, υπάρχουν όμως online εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι πιο αυτόματο και ακριβές.
Χωρίς υπομονή δεν φτάνεις μακριά
Δεν μεγαλώνει ένας λογαριασμός από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε όμως μπορεί να διατηρηθεί στους followers που έχεις ήδη αν δεν έχεις συνέπεια σε ό,τι ανεβάζεις.
Αν πας μόνο οργανικά (που δεν θα το συνιστούσα, αν είσαι brand), τότε θες υπομονή. Καλής ποιότητας υλικό και σε μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.Τα πιο πάνω στοιχεία ισχύουν βέβαια και αν θα επενδύσεις χρήμα. Αυτό κάνει στην τελική όλη τη διαφορά.
Ολοκληρώνοντας
Όταν δίνεις προσοχή σε ένα Μέσο, μπορείς να δεις αισθητή διαφορά σε growth. Όπως και παντού, έτσι κι εδώ η ποιότητα περιεχομένου και η σχέση με τους followers κάνουν την όλη διαφορά.
Στην τελική, θα πρέπει να δεις αν το δικό σου κοινό ή θεματική μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στο Instagram. Αν όχι, ίσως να θες απλά μια αξιοπρεπή παρουσία. Διαφορετικά, μπορείς να το εκμεταλλευτείς με το να είσαι ο εαυτός σου.
Ή, αν είσαι brand, με το να βγάζεις προς τα έξω τον χαρακτήρα που πρεσβεύει το brand σου.
—–
Ελπίζω με κάποιο τρόπο να σε βοήθησε ο οδηγός αυτός! Πες μου στα σχόλια πώς το βρήκες! Γράψε μου κι αν έχεις και κάτι άλλο που θα ήθελες να μάθεις από τον κόσμο των Social Media.
Μαρία Παπαδούρη
Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn
—-
P.S.1: Θες να μάθεις πώς να δημιουργείς πρωτότυπο και καθημερινό περιεχόμενο για τα Social Media; Δες το Online Course “Content Kingdom” πώς μπορεί να σε βοηθήσει πρακτικά!
P.S.2: Αν κάνεις τώρα τα πρώτα σου βήματα στα Social Media, ρίξε μια ματιά στον οδηγό «Social Media για Αρχάριους» που θα σε βοηθήσει να θέσεις τις σωστές βάσεις σε Facebook, Instagram, Blogging και Email Marketing.
P.S.3: Μην ξεχνάς και τα Social Media Power Tips αποκλειστικά για το Messenger! Εβδομαδιαία δυναμικά, μη διαδεδομένα tips για τα Social Media. Κάνε δωρεάν την εγγραφή σου εδώ.