Τα Στατιστικά στο Instagram είναι απαραίτητα για να ξέρει ένας χρήστης την απόδοση του λογαριασμού του. Το Instagram είναι ιδιαίτερα αγαπημένο δίκτυο ανάμεσα στους χρήστες και ο καθένας θα ήθελε να βλέπει τι απήχηση έχει το content που ανεβάζει.
Φυσικά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται να υπάρχει ένα brand από πίσω. Τα προσωπικά προφίλ δεν μπορούν να βλέπουν τα στατιστικά και ίσως να μην υπάρχει και λόγος για να το κάνουν. Αν όμως χρησιμοποιείς το Instagram για πιο επαγγελματικούς σκοπούς, μπορείς να το ρυθμίσεις.
Πώς ενεργοποιείς τα Στατιστικά στο Instagram
- Αρχικά, μετατρέπεις το προφίλ σου από προσωπικό σε Business ή Creator. Αυτό το κάνεις από το προφίλ, 3 γραμμές πάνω δεξιά και μετά Settings (ρυθμίσεις) κάτω κάτω.
- Πηγαίνεις στο Account (λογαριασμό). Από εκεί το μετατρέπεις σε Business ή Creator. Το πρώτο αφορά επιχειρήσεις, το δεύτερο περισσότερο σε άτομα που χτίζουν προσωπικό brand. Οι Influencers π.χ. ανήκουν εδώ.
- Ακολουθείς τα βήματα, καθώς θα χρειαστεί να δηλώσεις email, τηλέφωνο και άλλα στοιχεία επικοινωνίας που θα είναι χρήσιμα στον κόσμο που σε ακολουθεί.
- Αφού ενεργοποιήσεις το επαγγελματικό προφίλ, θα έχεις πρόσβαση στα στατιστικά.
Για εβδομαδιαία tips από τις δικές μου εμπειρίες με το Social Media Marketing, κάνε εγγραφή στο newsletter του Social Media Cyprus!
Πώς να διαβάζεις τα Στατιστικά στο Instagram
Το μόνο που πρακτικά χρειάζεται, είναι να αλληλεπιδρά ο κόσμος με τον λογαριασμό σου. Αφού το πετύχεις αυτό με το περιεχόμενο που ανεβάζεις, μπορείς να βλέπεις την απόδοση που έχει. Άλλωστε, κάθε λογιαριασμός έχει τα δικά του posts που ξεχωρίζουν στο Instagram.
Έτσι, θα ξέρεις τι λειτουργεί καλύτερα, σε τι αντιδρά η κοινότητα, ποια δημογραφικά σε προτιμούν κλπ.
Πώς τα βλέπεις αυτά:
- Από το προφίλ σου, πας ξανά 3 γραμμές πάνω δεξιά
- Επιλέγεις Insights (πληροφορίες)
- Κι από εδώ, έχεις ότι χρειάζεσαι για να «διαβάσεις» σωστά έναν λογαριασμό
Από το Tab “Content” πήγαινε στο See All και βάλε τα φίλτρα που θες.
Μπορείς να επιλέξεις μόνο φωτογραφίες, στο χρονικό πλαίσιο που επιθυμείς και μετά βάζεις το είδος της αλληλεπίδρασης που θες να μετρήσεις.
Reach, engagement και άλλα Call to Actions που υπάρχουν στο προφίλ είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές που δίνονται. Έτσι, μπορείς να δεις ποια posts παίρνουν περισσότερη αλληλεπίδραση. Βρες τα μοτίβα που έχουν τα posts που βρίσκονται ψηλά στη λίστα.
Π.χ. στο δικό μου, πάντα τα posts που έχουν μια φωτογραφία μου, πηγαίνουν, όπως θα περίμενε άλλωστε κανείς, πολύ καλά. Αυτό είναι μια καλή ένδειξη για το τι είδους περιεχόμενο ενδιαφέρει τους followers.
Τι σημαίνει το κάθε metric
Η κάθε μια από τις επιλογές που δίνονται στα στατιστικά, έχει και διαφορετική ερμηνεία. Δες εδώ τι σημαίνουν:
𝗖𝗮𝗹𝗹𝘀: πόσοι μοναδικοί χρήστες ακολούθησαν το CtA για να τηλεφωνήσουν
𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀: τα σχόλια στο post
𝗘𝗺𝗮𝗶𝗹𝘀: οι μοναδικοί χρήστες που πάτησαν το CtA για να στείλουν email
𝗘𝗻𝗴𝗮𝗴𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁: οι μοναδικοί χρήστες που αλληλεπίδρασαν με το post (Love, comment, save, share)
𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄𝘀: πόσοι χρήστες σε ακολούθησαν βάσει του συγκεκριμένου post
𝗚𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀: οι μοναδικοί χρήστες που πάτησαν το αντίστοιχο CtA
𝗜𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝘀: πόσες φορές το post σου εμφανίστηκε
𝗟𝗶𝗸𝗲𝘀: τα συνολικά likes που πήρε το post
𝗣𝗿𝗼𝗳𝗶𝗹𝗲 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁𝘀: πόσοι μοναδικοί χρήστες επισκέφτηκαν το προφίλ σου βάσει του post
𝗥𝗲𝗮𝗰𝗵: πόσοι μοναδικοί χρήστες είδαν το post
𝗦𝗮𝘃𝗲𝗱: πόσοι μοναδικοί χρήστες το έκαναν save
𝗦𝗵𝗮𝗿𝗲: πόσοι μοναδικοί χρήστες το έκαναν share στο Story τους
𝗧𝗲𝘅𝘁𝘀: πόσοι μοναδικοί χρήστες ακολούθησαν το CtA για να στείλουν μήνυμα
𝗪𝗲𝗯𝘀𝗶𝘁𝗲 𝗖𝗹𝗶𝗰𝗸𝘀: πόσες φορές οι χρήστες επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα σου
Κοίταζε τα στατιστικά στο Instagram
Τα στατιστικά στο Instagram είναι σημαντικά για να διαβάζεις την απόδοση κάθε λογαριασμού Αφιέρωνε κάποια λεπτά σε έναν μήνα να τα κοιτάζεις, για να ξέρεις τι απόδοση έχει ο λογαριασμός σου. Έτσι, θα ξέρεις προς τα πού να κινείσαι όταν θες να δημιουργείς στοχευμένο περιεχόμενο.
Αν θες να μάθεις τρόπους να φτιάχνεις μοναδικό περιεχόμενο για το Instagram, μπορείς να παρακολουθήσεις το online ελληνικό course, Content Kingdom.