Συχνά λέμε πως δεν χρειάζεται να δουλεύουμε πολύ, αλλά έξυπνα. Φυσικά στα Κοινωνικά Δίκτυα αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αρκετά online εργαλεία μάς υπόσχονται διάφορες διευκολύνσεις στις αναρτήσεις μας με διαφόρων ειδών αυτοματοποιήσεις στα Social Media.
Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη κατηγορία αυτοματοποιήσεων. Αυτές που δεν χρειάζεται κανένας προγραμματισμός σε πολλά δίκτυα μαζί, φτάνει να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις.
Είναι αυτοματοποιήσεις με τα λεγόμενα Applets, χρησιμοποιώντας online εργαλεία, όπως το πολύ διαδεδομένο IFTTT.
Για να τα δούμε λίγο σε βάθος:
Τι είναι τα applets αυτά;
Είναι κομμάτια κώδικα όπου τους λες τι θέλεις να κάνουν όταν εσύ κάνεις μια ενέργεια. Παράδειγμα, κάθε φορά που ανεβάζεις μια φωτογραφία στο Instagram, αυτή να ανεβαίνει και στο Twitter αυτόματα. Ή να την αποθηκεύει στο Google Drive.
Δεν θα σε ρωτάει, δεν θα χρειάζεται να το προγραμματίσεις εκ των προτέρων. Το κάνεις μια φορά στην αρχή και γίνεται συνέχεια μέχρι να το σταματήσεις.
Δεν χρειάζεται ασφαλώς να περιοριστείς στα Κοινωνικά Δίκτυα. Οι αυτοματοποιήσεις αυτές σε βοηθάνε πολύ και σε καθημερινές εργασίες, όπως π.χ. αυτόματα να απενεργοποιείται το bluetooth στο κινητό όταν αποσυνδεθείς.
Και φυσικά δεν απαιτεί καμία γνώση προγραμματισμού.
Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus
Τι είναι το IFTTT;
Το IFTTT (If This Then That) είναι ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία που σου κάνουν αυτή τη δουλειά. Ανοίγεις έναν δωρεάν λογαριασμό και βρίσκεις τις επιλογές που υπάρχουν και που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα εργαλεία. Το Zapier το προτιμούν ήδη αρκετοί ενώ έχει και η Microsoft το δικό της Microsoft Flow.
Τι επιλογές υπάρχουν;
Εκατοντάδες. Επιλέγεις ορισμένες από τις δεκάδες κατηγορίες που σε ενδιαφέρουν (Android/iOS, Gmail, Photography, WordPress κλπ) και δίνεις την εντολή που θες.
Μερικές επιλογές για να πάρεις μια ιδέα:
- Αυτόματα posts στα Κοινωνικά Δίκτυα όταν ανέβει ένα άρθρο σε ένα blog
- Αποθήκευση των Liked Tweets σε ένα Google SpreadSheet
- Αποστολή Tweets όποτε ανεβαίνει ένα post σε άλλες πλατφόρμες
- Προσθήκη αναρτήσεων στο Buffer
- Αποθήκευση φωτογραφιών του Instagram στο Google Drive
- BackUp όλων των SMS του κινητού
- Ειδοποίηση όταν top εγαρμογές στο App Store γίνονται free
Και πάρα πολλά άλλα ακόμη.
Μπορείς να τα δεις στη κεντρική τους ιστοσελίδα και να αποφασίσεις τι θα δουλέψει για εσένα.
Διάβασε ακόμη: Social Ads: 2 σημεία για να προσέξεις
Πώς το ενεργοποιείς;
Αναλόγως του Applet, μπορεί να χρειαστεί απλά να πατήσεις ένα κουμπί. Βρίσκεις αυτό που θες και πατάς το ON. Αν είναι κάτι πιο πολύπλοκο και χρειάζεται περισσότερες ρυθμίσεις, θα σε καθοδηγήσει αναλόγως.
Και φυσικά πρέπει πρώτα να δώσεις τις απαραίτητες προσβάσεις στους λογαριασμούς σου που θα αυτοματοποιηθούν.
Λίγο προσοχή
Καθώς η φύση των Applets είναι τέτοια που δεν σου στέλνει ενημέρωση κάθε φορά που ενεργοποιείται, χρειάζεται απλά λίγη προσοχή. Αν π.χ. δεν θες όλες σου οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Instagram να ανεβαίνουν και στο Twitter, τότε ίσως να μην θες να ενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο Applet.
Με το μαλακό στα Social Media
Καθώς οι εξελίξεις στα Social Media τρέχουν, σύντομα ίσως παρατηρήσεις πως κάποιες αυτοματοποιημένες μέθοδοι ίσως να μην έχουν μεγάλο reach. Γι’ αυτό κάνε μετρήσεις για να δεις αν τυχόν σε επηρεάζει σε organic reach ένα συγκεκριμένο applet.
Γενικά οι αυτοματοποιήσεις δεν είναι αρεστές σε όλα τα δίκτυα, αλλά κάποιες διευκολύνσεις μπορείς να τις κάνεις χωρίς να επηρεαστεί το reach. Όπως είναι η αποθήκευση των φωτογραφιών.
Ολοκληρώνοντας
Οι αυτοματοποιήσεις μέσω Applets μπορούν να γλυτώσουν πολύ χρόνο στις καθημερινές σου εργασίες. Βρες κάποιες που ξέρεις πως θα σε βοηθήσουν και δες πώς δουλεύουν. Αν σε ευχαριστούν, δοκίμασε και περισσότερες.
Κεντρική Φώτο
Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn