fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Δημιουργία κοινότητας: Ο βασικός στόχος των Social Media

Δημιουργία κοινότητας

Τα Social Media μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Για την αναγνωρισιμότητα ενός νέου (ή και όχι) brand. Ή για να ταξιδέψει ένα μήνυμα σε πολλά μάτια. Ακόμη, για να γίνει προώθηση της δουλειάς μας. Ή να σταλθεί traffic στην ιστοσελίδα μας. Για να γίνουν πωλήσεις. Και κυρίως, για δημιουργία κοινότητας.

Είναι πολλές φορές που άτομα έρχονται σε επαφή μαζί μου μέσω του Social Media Cyprus για να με ρωτήσουν πως να εκμεταλλευτούν καλύτερα τους λογαριασμούς τους.

Το κύριο μέλημά τους είναι να πετυχαίνουν καλύτερη διαφήμιση. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ παλιότερα έβλεπαν πολυ καλούς αριθμούς στις καμπάνιες τους, πλέον αυτό δεν ισχύει.

Χρόνο με το χρόνο (κατ’ ακρίβειαν μήνα με τον μήνα) οι διαφημίσεις όλο και ακριβαίνουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολλής πληροφορίας που υπάρχει και που πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να βελτιωθούν οι καμπάνιες αναλόγως στόχου.

Εδώ όμως θα επικεντρωθώ σε κάτι άλλο.

Δημιουργία Κοινότητας: ο βασικός στόχος των Social Media

Τα Social Media έχουν ως βασικό τους στόχο τη δημιουργία κοινότητας. Την καλλιέργεια καλών διαπροσωπικών σχέσεων και το να έρθουν κοντά άτομα με κοινά χαρακτηριστικά.

Οτιδήποτε άλλο απλά είναι επιπρόσθετο στη βασική αυτή αρχή τους.

-Δεν είναι σκοπός να πουλάς σε όλο τον κόσμο. Είναι ευκολότερο να το κάνεις σε άτομα που σε ξέρουν και σε εμπιστεύονται.

-Δεν θες να φτάσεις σε όλα τα μάτια που μπορείς. Είναι πιο σημαντικό να φτάσεις σε αυτούς που ενδιαφέρονται για το προϊόν σου.

-Ούτε χρειάζεσαι τα χιλιάδες likes. Τι να τα κάνεις αν δεν γίνουν convert σε leads ή και πελάτες;  

Η κοινότητα είναι αυτό που θα έχεις για πάντα. Είναι η βάση στην οποία θα να χτιστεί η όλη μετέπειτα online πορεία ενός brand.

Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus

Έμφαση σε μακροπρόθεσμους στόχους

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό να κτίζεις κοινότητα παρά να βλέπεις τις πωλήσεις να ανεβαίνουν.

Και, αναλόγως και με τη φάση που είσαι, το κέρδος αρχίζει να παίζει μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο.

Η κοινότητα όμως πάντα πρέπει να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Αν σταματήσεις να νοιάζεσαι γι’ αυτήν, ο ανταγωνιστής που θα νοιάζεται περισσότερο θα κερδίσει στο μακροπρόθεσμο πλάνο.

Στοπ στις διαφημίσεις από παντού

Στον κόσμο δεν του αρέσει να του διαφημίζουν. Άλλωστε αυτά που έχεις μπορεί πολλές φορές να τα βρει από αλλού. Ή να μην βρίσκεται καν σε φάση που να θέλει να αγοράσει το συγκεκριμένο που έχεις.

Μια κοινότητα όμως που αναπτύσσει σιγά σιγά γερές βάσεις, μπορεί να  συντροφεύει τις online σου δραστηριότητες. Μπορεί να σε ακολουθεί και να συμμετέχει στις συζητήσεις σου.

Κι αυτό θα το κάνει για την προσωπικότητα που έχεις και την ιστορία που δημιουργείς. Όχι για τα προϊόντα που πουλάς!

Διάβασε ακόμη: 5 τακτικές για να φτάσεις στο κοινό που θες

Δημιουργία κοινότητας: Χτίσε τη βάση σου

Επομένως, χτίσε σιγά σιγά την κοινότητά σου. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, οπότε μπορείς να στοχεύσεις σε οικογένεια και φίλους.

Έπειτα άρχισε να μοιράζεις υλικό που μπορεί να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει, να διασκεδάσει. Όχι όμως αμέσως να πουλάει.

Σιγά σιγά βάζε στο παιχνίδι και το δικό σου brand. Πώς ξεχωρίζει, πώς μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά που αναφέρεις.

Η αναφορά στο brand μπορεί να γίνει και με έμμεσο τρόπο. Αν όμως καλλιεργήσεις την ανάγκη, μετά θα σου είναι ευκολότερο να κάνεις και πώληση.

Μην περιορίζεις τη φαντασία σου!

Δέχομαι επίσης απορίες πώς μπορεί κανείς να εμπνεύσει ή να δημιουργήσει ιστορία / προσμονή με προϊόντα που έχουν περιορισμένη χρήση.

Κάποιος παράδειγμα που πουλά συστήματα ήχου. Πώς μπορείς να εμπνεύσεις ή να δημιουργήσεις υλικό που ενδιαφέρει μια κοινότητα με τέτοιο προϊόν;

Εδώ η δημιουργικότητα παίζει το ρόλο της.

Tip: Σκέψου σε γενικότερο πλάνο όταν δημιουργείς υλικό. Αλλιώς θα δυσκολεύεσαι πολύ στο να βρίσκεις ιδέες.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι δύσκολο, εντούτοις άνοιξε λίγο το μυαλό σου και φτιάξε ιστορία γύρω από το γενικό niche.

Στο πιο πάνω παράδειγμα, ο ήχος είναι συνδεδεμένος με τη μουσική. Και τα συστήματα ήχου είναι το μέσο για να φτάσει η μουσική στα αυτιά μας.

Άρα στη δική σου κοινότητα θα μπορούσες να αναφερθείς σε:

  • Μουσικά συγκροτήματα των 90ees
  • Τα top 10 tracks που προτείνεις για ένα πάρτυ
  • Ιστορία της country ως μουσικό είδος
  • Rock Clubs της πόλης σου
  • Ηλεκτρικές κιθάρες που άφησαν εποχή
  • Τι πρέπει να κοιτάζει κανείς όταν ψάχνει για συστήματα ήχου

Κάθε φαν της μουσικής θα έβρισκε κάποιο ενδιαφέρον στα πιο πάνω. Μπορεί τα πλείστα παραδείγματα να μην έχουν σχέση με τα συστήματα ήχου, αλλά δημιουργείς υλικό που αρέσει στην κοινότητα που θες να χτίσεις.

Ακόμη κι αν δεν στοχεύεις μόνο σε αυτούς που ακούνε μουσική, εντούτοις θα έχεις τις βάσεις για να δημιουργήσεις κάτι καλό. Και όταν χρειαστούν κάτι για τον ήχο, θα ξέρουν από πού να αγοράσουν.  

Χρειάζεσαι ιδέες και για το δικό σου προϊόν; Δες εδώ μια νέα υπηρεσία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Ολοκληρώνοντας

Μην στοχεύεις σε ένα δέντρο όταν μπορείς να έχεις όλο το δάσος. Δημιούργησε τη δική σου φωνή. Πειραματίσου να βρεις τι αρέσει στην κοινότητά σου και μοίραζε στιγμές μαζί τους.

Σιγά σιγά θα δημιουργήσεις ένα online περιβάλλον που ο κόσμος που ενδιαφέρεται θα θέλει να σε ακολουθεί για το πολύ engaging (γι’ αυτούς) περιεχόμενο που ανεβάζεις!

—-

Ποιο είναι το επίπεδό σου στο Social Media Marketing; Στο Social Media Cyprus υπάρχει έτοιμος ένας πλήρης οδηγός για τα πρώτα βήματα στα Social Media. Βρες πληροφορίες για το τι πρόκειται και πώς μπορεί να σε βοηθήσει, εδώ

Κεντρική Φώτο

Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn