fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Ελεύθερος χρόνος: Πώς τον εκμεταλλεύεσαι σωστά

Ελεύθερος χρόνος: Πώς τον εκμεταλλεύεσαι σωστά

Κατά πάσα πιθανότητα, είσαι κι εσύ ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που επέλεξαν υπεύθυνα να περιοριστούν στο σπίτι τους. Η αλήθεια είναι πως τις ημέρες αυτές o χρόνος δύσκολα περνάει. Γι’ αυτό και μπορεί να ψάχνεις διάφορες ιδέες για να περάσει όσο πιο παραγωγικά γίνεται ο τόσος ελεύθερος χρόνος που ξαφνικά διαθέτεις. 

Ίσως μάλιστα να βλέπεις και περισσότερο ψηφιακό υλικό για το πώς να περάσεις παραγωγικά τις ώρες σου. Τις μέρες αυτές, πολλά brands, οργανισμοί και επιχειρήσεις διανέμουν δωρεάν υποστηρικτικό υλικό, πληροφορίες και premium content, σε πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ωστόσο, ίσως κάπου να έχεις χαθεί. Η τόση πληροφορία έρχεται μεν για να βοηθήσει ουσιαστικά, αλλά δεν βρίσκεις τα ανάλογα κίνητρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Ελεύθερος χρόνος: πλάνο διαχείρισης 

Ο λόγος που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ή να πειθαρχήσεις, είναι επειδή δεν έχεις ένα οργανωμένο πλάνο διαχείρισης ελεύθερου χρόνου. Κι αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς δεν έχουμε εύκολη τέτοιου είδους πολυτέλεια για να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις διαχείρισης κρίσης. Αν δεν έχεις πλάνο, ίσως κάνεις βεβιασμένες κινήσεις που κρύβουν παγίδες. 

Έτσι, έρχεται και η πολλή πληροφόρηση να σε μπερδέψει και να μην επιτρέψει να περάσει εποικοδομητικά ο ελεύθερος χρόνος σου. 

 

Θέμα  προτεραιοτήτων

Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε εδώ, είναι πως η δικαιολογία του περιορισμένου χρόνου, δεν είναι τόσο δυνατή. Δεν είναι θέμα χρόνου το ότι δεν ολοκληρώνουμε κάτι που αναβάλλουμε συνέχεια.

Είναι θέμα προτεραιοτήτων. 

Δεν βρισκόταν ποτέ ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μας, γι’ αυτό και δεν δεχόταν τη σημασία που έπρεπε. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό, είναι ίσως και το ότι μας δυσκολεύει.

Αν κάτι που πρέπει να γίνει είναι δύσκολο, χρονοβόρο, μας βγάζει από τη ζώνη άνεσης κλπ, είναι αναμενόμενο να βρίσκουμε δικαιολογίες για να το αποφύγουμε. Αυτό είναι το θέμα με τις συνεχείς αναβολές και τις δικαιολογίες περί βεβαρημένου προγράμματος. Όχι ο ελεύθερος χρόνος. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Πώς μπορείς να αντιστρέψεις τα δεδομένα; 

Αν θες να ολοκληρώσεις κάτι που έλεγες καιρό να το κάνεις αλλά δεν τα καταφέρνεις, απλά πάψε να το αναβάλλεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις πως δεν είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωσή του, αλλά θέμα δικής σου αναβολής. Έχοντας αυτό στο νου, θα ξέρεις πως αν κάτι θα πρέπει να ολοκληρωθεί, θα αφιερώσεις το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνεις.

Ενδεχομένως  να μην πρέπει ναν ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν. Εκεί η όλη πληροφόρηση θα σου φανεί «βουνό», με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώνεσαι και να τα παρατήσεις. Ξεκίνα με κάτι που ξέρεις πως πρέπει αλλά δεν κατάφερες τους τελευταίους μήνες να το ολοκληρώσεις.

 

Ο ελεύθερος χρόνος είναι θέμα οργάνωσης

Χρειάζεσαι πάντα λίγη οργάνωση. Μάθε πότε συγκεντρώνεσαι καλύτερα, χωρίς περισπασμούς, και επένδυσε εκεί το χρόνο που χρειάζεται. Ίσως αυτό να μην είναι για όλους εφικτό, αλλά είναι μια καλή αρχή. 

Επίσης, μην προσπαθήσεις να μάθεις τα πάντα σε μια μέρα. Αφιέρωνε π.χ.  μια ώρα την ημέρα. Αν το επαναλάβεις για 3 ημέρες, θα καλύψεις ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς που πρέπει να βγει.

Κάτι αντίστοιχο έκανα κι εγώ με τα Courses που δημιούργησα. Το Content Kingdom δεν πήρε πολύ χρόνο να γίνει, έστω κι αν πέρα από τις 4,5 ώρες υλικό, χρειάστηκε άλλο τόσο για το όλο editing.

Απλά επειδή υπήρχε πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα που έθεσα και μάλιστα γινόταν σε μια περίοδο που πραγματικά δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος. 

 

Τα πάντα εξαρτώνται από σένα

Μην ψάχνεις ποτέ δικαιολογίες σε εξωτερικούς παράγοντες. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο. Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων και τυχόν αναβολές οφείλονται σε δυσκολίες ως προς τη διεκπεραίωση. Όταν το κατανοήσεις αυτό, θα γίνουν όλα λίγο πιο εύκολα.

 

Δες εδώ και ένα βίντεο που ανέβασα στη σελίδα μου στο Facebook όπου αναλύω τα πιο πάνω:

 

https://www.facebook.com/mpapadouri/videos/614118672476681/