fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Email List: Κτίσε την το συντομότερο!

email-list-ktise-tin-to-sintomotero

Κάθε εταιρεία ή brand θα γνωρίζει καλά πόσο σημαντικό στοιχείο είναι η email list για το Digital Marketing.

Είναι στοιχείο επικοινωνίας που μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από απλή επικοινωνία. Πλέον, η σωστή χρήση μιας Email List έχει να κάνει με τη δημιουργία σωστών και ουσιαστικών σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ένα brand με τους πελάτες ή leads που έχει.

Μπορεί πλέον να «παίζουν» κανόνες GDPR αλλά ο σωστός τρόπος για να παίρνεις emails δεν θα σε επηρεάζει. Ούτε κι αν το χρησιμοποιείς με τη συναίνεση του χρήστη. 

Τι κερδίζεις με μια δυναμική Email List

Αν ο χρήστης έδωσε τη συγκατάθεσή του για να έχεις το email του, μπορείς να έχεις μια συστηματική επικοινωνία μαζί του. Αυτό βοηθά στη δημιουργία εμπιστοσύνης και καλύτερων διαπροσωπικών σχέσεων μαζί του.

Επίσης δίνεται η ευκαιρία για να ρωτήσεις τη γνώμη του ή να του προσφέρεις μια έκπτωση. Στοιχεία που επίσης στοχεύουν στις καλύτερες σχέσεις ανάμεσα σε χρήστη – brand.

Και φυσικά, μπορείς να τρέξεις και διαφήμιση σε Facebook και Instagram ως custom audience. Επαναλαμβάνω, λόγω GDPR, αυτό το κάνεις μόνο αν ο χρήστης γνωρίζει πως θα χρησιμοποιήσεις και μ’ αυτό τον τρόπο το email του.

Γι’ αυτό και πρέπει να αρχίσεις να την κτίζεις το συντομότερο, για να μην χάνεις πιθανούς leads!

Το μεγαλύτερο ατού του Email

Σκοποί marketing αλλά και καλής επικοινωνίας με τους πελάτες αποτελούν μέρος της δυναμικότητας ενός email.

Το μεγαλύτερο ατού όμως είναι πως η Email List με κάποιο τρόπο σου ανήκει. Δεν βασίζεσαι σε τρίτους για να το χρησιμοποιήσεις.

Οπότε, αν παράδειγμα το Facebook είναι «κάτω» για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται εσύ να «χαθείς» από τα μάτια των followers σου.

Μπορείς πάλι να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους, να τους ενημερώνεις, να τους εκπαδεύσεις ή να τους ανακοινώνεις ένα event.

Πώς χρησιμοποιείς μια Email List

Αν έχεις μια πλατφόρμα αποστολής email ή ένα CRM software (δες πιο κάτω εργαλεία γι’ αυτά), η όλη διαδικασία είναι απλή. Εσύ θες απλά να συντάξεις το email.

Από εκεί και μέρα είναι και λίγο θέμα στρατηγικής.

  • Κάθε πόσο να το στέλνεις;
  • Τι περιεχόμενο θα έχεις;
  • Ποιες άλλες καμπάνιες θα τρέχουν ταυτόχρονα;
  • Τι περιμένεις να κερδίσει ο παραλήπτης;
  • Ποιο Call to Action θα έχει;

Και πάει λέγοντας.

Φυσικά, αυτά δεν έρχονται με παραγγελία. Ο καλύτερος τρόπος να δεις σε τι ανταποκρίνεται η κοινότητά σου καλύτερα, είναι με τις δοκιμές και τα split tests.

Γι’ αυτό, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες παραλλαγές, περιεχόμενο αλλά και τμήμα με παραλήπτες (segmentation), για να πάρεις το καλύτερο δυνατό όφελος.

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

Πώς να ξεχωρίσεις

Σκέψου απλά πόσο βαρυφορτωμένο μπορεί να είναι το inbox του κάθε παραλήπτη. Συχνά, δεν διαβάζει καν τα τόσα emails που έχει. Τα διαγράφει αυτόματα. Αυτό δεν θες να συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση.

Οι περισσότεροι που έχουν emails πελατών, πέρα από σκοπούς διαφήμισης, το χρησιμοποιούν ως newsletter. Ενημερώνουν το κοινό τους για νέα προϊόντα, υπηρεσίες, για κάποιο νέο άρθρο στο blog ή για κάποια προσφορά.

Αν και αυτός είναι ο σκοπός του newsletter, εντούτοις υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις και να ξεχωρίσεις. Αν το έχεις μόνο για ενημέρωση, ίσως να μην έχεις συνέχεια υλικό για να το προωθήσεις.

Οπόταν, καλό είναι να έχεις και κάποιο tip ή ένα εκπαιδευτικό άρθρο που θα τους βοηθάει με κάποιο τρόπο. Θυμήσου, το παν στο Digital Marketing είναι ο τελικός χρήστης με τη δημιουργία κοινότητας. Όχι το brand.

Στην περίπτωση που είσαι γραμμένος στην email list αυτού του blog, θα δεις πως ο τρόπος χρήσης του είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Οι παραλήπτες λαμβάνουν μικρά και ευκολοδιάβαστα emails με περιεχόμενο που βοηθάει σε συγκεκριμένες θεματικές κάθε φορά. Επίσης, παίρνουν και διάφορα freebies σχετικά με το Social Media Marketing.

Ο κανόνας 80 – 20, εκ του οποίου το 80% είναι εκπαίδευση και το 20% ενημέρωση ή προώθηση, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και εδώ.

Όσο για τη συχνότητα αποστολής, καλό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα για σκοπούς οργάνωσης. Αρκετοί προτιμούν μια φορά τη βδομάδα ή το μήνα, αναλόγως του τι έχουν να προσφέρουν. 

Πώς ενισχύεις την Email List σου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι γι’ αυτό. Οτιδήποτε μπορείς να προσφέρεις με αξία θα μπορεί να ζητάει ως αντάλλαγμα ένα email.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι τρέχοντας διαγωνισμούς. Ο χρήστης κάνει εγγραφή σε μια φόρμα ως δήλωση ενδιαφέροντος κι από εκεί και πέρα το brand έχει το email του.

Άλλοι τρόποι είναι επίσης:

  • Να κατεβάσει ένα pdf / αρχείο / οποιοδήποτε lead magnet που θα βοηθήσει ουσιαστικά τον χρήστη
  • Κάνοντας εγγραφή σε κάποιο event ή σε μια (members only) ιστοσελίδα
  • Συμμετέχοντας σε κάποιο πρόγραμμα ανταμοιβής
  • Τρέχοντας surveys ή ερωτηματολόγια που ζητάνε emails για ενημέρωση των αποτελεσμάτων
  • Για να παίρνει ο χρήστης αποκλειστικές εκπτώσεις ή άλλα προνόμοια στο inbox του που μπορεί να εξαργυρώσει π.χ. σε ένα κατάστημα

Τονίζω ξανά, θα πρέπει το brand να δηλώνει στους όρους και προϋποθέσεις για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθεί το email! Δεν θέλει να ξεγελάσει τον χρήστη, θέλει να υπάρχει διαφάνεια.

Εξάλλου, οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουνή ήδη πώς χρησιμοποιείται ένα email και μπορούν να απαιτήσουν και τη διαγραφή του. Ο στόχος είναι όμως να υπάρχει τέτοια ποιότητα στο email που ο χρήστης να θέλει να λαμβάνει το email!

Εργαλεία συλλογής emails

Τα εργαλεία τώρα ποικίλουν. Το Mailchimp είναι από τα πιο γνωστά και δυναμικά εργαλεία με πολλά integrations.

To (ελληνικό) Moosend επίσης έχει καλό όνομα και ιδιαίτερα λειτουργικές αυτοματοποιήσεις.

Αν έχεις CRM, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό. Γενικά, οι επιλογές είναι δεκάδες. 

Δημιουργείς μια φόρμα για να εγγραφεί κάποιος στη λίστα σου και μετά αρχίζεις την αποστολή.

Στέλνε με μέτρο

Φυσικά και δεν θες να το παρακάνεις. Να στέλνεις όποτε έχεις κάτι να πεις αλλά να υπάρχει και μια συνέπεια. Ο κανόνας που ακολουθώ εγώ είναι να υπάρχει πάντα κάτι ωφέλιμο για τον παραλήπτη και όχι για εμένα. Αν κάτι δεν θεωρώ πως θα βοηθήσει, προτιμώ απλά να μην στείλω.

Από την άλλη, θέλω πάντα να υπάρχει επικοινωνία με τους παραλήπτες. Είναι ένας τρόπος να ξέρω αν μπορώ να τους βοηθήσω και με έναν πιο πρακτικό τρόπο. Τουλάχιστον 2 emails μέσα στον μήνα θα φύγουν από εμένα γεμάτα με tips και best practices.

Ολοκληρώνοντας

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι η ραχοκοκκαλιά του Digital Marketing. Ένα email αντιστοιχεί στον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Να δίνεις τη μεγαλύτερη έμφαση στην Email List σου και να την φροντίζεις με την ίδια ή και περισσότερη προσοχή από τα υπόλοιπα ψηφιακά σου υπάρχοντα.

Αποτελεί το πιο αξιόπιστο περιουσιακό σου στοιχείο!

Ποιους τρόπους χρησιμοποιείς εσύ για να εμπλουτίζεις την Email List σου;

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn