fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Ενεργή κοινότητα: Πώς τη δημιουργείς

Ενεργή κοινότητα: Πώς τη δημιουργείς

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να θέλει μια επιχείρηση να έχει ενεργή διαδικτυακή παρουσία. Ο πιο συνήθης, είναι για να τη βρίσκουν πελάτες ή δυνητικοί πελάτες. Μια απλή Facebook Page βοηθάει ακριβώς στο κομμάτι αυτό. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θέλουν να ξεφεύγουν από το «τυπικό» της απλής παρουσίας και να δημιουργήσουν μια όσο το δυνατόν πιο ενεργή κοινότητα γίνεται. 

 

Εκ πρώτης, μπορεί το στοίχημα αυτό να φαίνεται ιδανικό για συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή θεματικές. Ωστόσο, το κάθε brand μπορεί να στοχεύσει σε κάτι τέτοιο. Πόσο πιο ενθαρρυντικό είναι άλλωστε να βλέπεις ενεργή κοινότητα σε μια π.χ. σελίδα παρά μηδαμινό engagement σε ό,τι ανεβαίνει;

Οπότε, μια ενεργή κοινότητα είναι πάντα στις πρώτες προτεραιότητες μιας digital ομάδας για να βοηθήσει το brand.

 

Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ενεργή κοινότητα

Τα Social Media χαρακτηρίζονται από μόνα τους. Είναι κοινωνικά. Επομένως, ό,τι χρειάζεται σε κοινωνικές συναναστροφές, χρειάζεται και σε ψηφιακές.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας ενεργούς κοινότητας, είναι ο χρόνος που θα αφιερώσεις στους λογαριασμούς σου. Δεν μεγαλώνει μόνη της μια διαδικτυακή παρουσία, ούτε «στον αυτόματο». Ο χρόνος που θα επενδύσεις καθορίζει και το αποτέλεσμα.

 

Λάβε τη γνώση στο inbox σου! Το newsletter του Social Media Cyprus είναι προσεκτικά επιμελημένο για να δίνει χρήσιμες συμβουλές στο Social Media Marketing αποκλειστικά από τα όσα ανακαλύπτω προσωπικά. Πάρε μια ιδέα και κάνε εγγραφήεδώ

 

Πώς δημιουργείς μια ενεργή κοινότητα

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που βοηθάνε κάθε λογαριασμό όταν θέλει να δυναμώσει την κοινότητά του. Σε όποια πλατφόρμα κι αν είναι αυτή, κάθε θεματικής.

 

Ας τα δούμε:

 

1.Ενεργή παρουσία

Ίσως 10 χρόνια πριν, ένα post κάθε βδομάδα να έφτανε για να θεωρείται ένας λογαριασμός ενεργός. Πλέον, απλά θα χαθεί. Η ενεργή παρουσία είναι θέμα συνέπειας και θυμίζει συνέχεια σε όσους σε παρακολουθούν πως είσαι εκεί.

Πόσο συχνά; Αυτό θα το κρίνεις εσύ. Αυτό που λέω συνήθως, είναι να είναι σε βαθμό που να μπορείς να ανταποκριθείς. Αν δεν μπορείς να ανεβάζεις καθημερινά, έχε στόχο για π.χ 4 φορές τη βδομάδα. Το όλο στοίχημα βέβαια είναι να ανταποκρίνεσαι στις 4 αυτές φορές. 

Ίσως να μην δεις άμεσα το όφελος της ενεργής παρουσίας, αλλά η αναγνωρισιμότητα που δημιουργείς σε ανταμείβει συνεχώς.  

 

  1. Ποικιλία στα posts

Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν χρόνο για να του δώσουν σημασία. Ωστόσο, όσο πλούσιος είναι ένας λογαριασμός, τόσο πιο πολλά κίνητρα δίνει στους χρήστες να τον ακολουθούν.

Τα πλείστα posts αφορούν συνήθως φωτογραφίες. Είτε προϊόντων είτε ακόμη και υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως τόσα άλλα είδη, κυρίως σε μια Facebook Page. Αν δοκιμάσεις ένα κάθε μέρα, θα έχεις 7 διαφορετικά είδη posts σε μια βδομάδα.

Περισσότερες έτσι οι πιθανότητες να προσεγγίσεις διαφορετικών προτιμήσεων χρήστες και να καταστήσεις πιο ενεργή την κοινότητά σου. 

 

  1. Προσωπικότητα 

Τέλος, η προσωπικότητα που βγάζει ένας λογαριασμός επηρεάζει πολύ το πόσο ενεργή θα είναι η κοινότητα που δημιουργείται. Οι άνθρωποι ακολουθούν (και επηρεάζονται) από ανθρώπους. Δεν θες τυποποιημένα πράγματα, θες περιεχόμενο που να ξεχωρίζει. Που να γίνεται αντιληπτό πως προέρχεται από μια συγκεκριμένη σελίδα / προφίλ.

Οι σωστοί χρωματισμοί, το ύφος γραφής, οι λεπτομέρειες της περιγραφής και, κυρίως, το μήνυμα που περνάς λειτουργούν σαν μαγνήτης. Αν ένας χρήστης καταλάβει πως μια εικόνα ανήκει στο brand σου, κάτι καλό κάνεις.

 

Προσωπικότητα μέσα από το μήνυμά σου

Οι πλείστοι θεωρούν – και κάπως δικαιολογημένα – πως πρέπει να υπάρχει μια ουδέτερη και ασφαλής στάση σε ό,τι ανεβαίνει. Η αλήθεια όμως είναι πως κανένα brand δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Ή έστω, δεν γίνεται να τους έχει όλους ως ικανοποιημένους πελάτες. Ο καθένας θέλει να προσελκύει άτομα που να ταιριάζουν στη φιλοσοφία του brand. 

Γι’ αυτό και το μήνυμα, τα ιδανικά, ο λόγος που δημιουργήθηκε ένα brand αξίζουν να επικοινωνούνται μέσα από τα Social Media. 

Εξάλλου, τα μεγάλα και γνωστά brand σε παγκόσμιο επίπεδο, σπάνια μένουν αμέτοχα σε κοινωνικά ζητήματα. Είναι έως και σιωπηλή απαίτηση των followers τους να παίρνουν θέση. 

 

Η ενεργή κοινότητα σε ανταμείβει

Αν θες να εκμεταλλευτείς όλη τη δύναμη του Social Media Marketing, ξεκινάς από την κοινότητα που έχεις. Όχι από το άμεσο κέρδος που μπορείς να βγάλεις. Αυτό συχνά έρχεται ως επακόλουθο της σχέσης που έχεις με τους followers σου. Επένδυσε το χρόνο που χρειάζεται για να προβάλεις αυτό που αντιπροσωπεύεις!

 

Βελτίωσε την Facebook Page σου!

Ξεκλείδωσε τις δυνατότητές μιας σελίδας και εκμεταλλεύσου την στο έπακρο. Μάθε στα γρήγορα πώς να δημιουργείς διαφορετικά είδη περιεχομένου κατευθείαν μέσα από το Facebook για μεγαλύτερη ποικιλία σε ό,τι ανεβαίνει. Δες περισσότερα στο Course «Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook σελίδας».