Όσοι είναι admins σε Facebook σελίδες βλέπουν μεταξύ άλλων και τo Like ή Follow. Πρόκειται για 2 metrics με σχεδόν ίδια βαρύτητα. Αφορούν τους χρήστες και τον τρόπο που επιλέγουν να ακολουθούν μια σελίδα. Αν και η λειτουργία τους είναι σχεδόν ίδια, εντούτοις έχουν κάποιες μικρές διαφορές.
Ας τις δούμε εδώ:
Like ή Follow: Ποιες οι διαφορές
Όταν ένας χρήστης κάνει Like σε μια σελίδα, αυτόματα την ακολουθεί. Δεν βλέπει όλα όσα αναρτά η σελίδα, αλλά αν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενό της (κάνει likes, shares, comments κλπ), τότε βλέπει πιο πολλά posts.
Από την άλλη, αν κάνει follow χωρίς να κάνει like, τότε βλέπει ακόμη λιγότερες αναρτήσεις. Για να βλέπει περισσότερες, πρέπει να αλληλεπιδρά. Γιατί όμως να θέλει κανείς να αλληλεπιδρά με μια σελίδα και να μην της κάνει like;
Θέμα ανταγωνισμού
Υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν το όνομά τους να φαίνεται πως ακολουθεί σελίδα που ανήκει σε ανταγωνιστή. Αν και προσωπικά δεν ενστερνίζομαι κάτι τέτοιο, εντούτοις μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος επαγγελματίας θα είχε θέμα.
Έτσι, με την επιλογή του follow ακολουθεί τη σελίδα, παίρνει κάποιες ενημερώσεις και δεν φαίνεται πουθενά πως την ακολουθεί.
Βέβαια, από την άλλη, αν θέλει να βλέπει περισσότερες πρέπει να αλληλεπιδρά περισσότερο. Ή, να την επισκέπτεται, χωρίς να περιμένει κάποιο post να εμφανιστεί μπροστά του. Σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως να μην χρειαστεί καν το follow.
Επίσης, μπορεί για έναν χρήστη μια σελίδα να έχει ενδιαφέρον, αλλά να μην ανήκει στα άμεσα ενδιαφέροντά του. Εκεί ίσως θέλει πρώτα να την «δοκιμάσει» πριν της κάνει like.
Τι σημαίνει για τον admin
Εκ πρώτης όψεως, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση αφορά τον χρήστη. Ωστόσο, έχει επίδραση και στον admin. Κι αυτό επειδή ο admin θέλει να παίρνει και engagement. Κάποιος που δεν αλληλεπιδρά με τη σελίδα του, δεν θα βλέπει συχνά περιεχόμενο αυτής.
Φυσικά, επειδή η A.I. (τεχνητή νοημοσύνη) του Facebook είναι ιδιαίτερα «οξυδερκής», αντιλαμβάνεται και άλλες κινήσεις που κάνει ο χρήστης πάνω σε ένα post, έστω κι αν δεν πατήσει like.
Αν πατήσει το See More, το μετράει σαν engagement points. Αν μείνει πολλή ώρα στο post για να διαβάσει την περιγραφή ή τα σχόλια, πάλι θα κρίνει πως το post αυτό είναι σημαντικό για τον χρήστη, άρα θα του δείχνει περισσότερο content από εκείνη τη σελίδα (τονίζω εδώ ξανά την αξία για την περιγραφή στα posts!).
Άρα, το follow έχει τη σημασία του για όσους χρήστες απλά δεν θέλουν να ξέρει ο κύκλος τους τις προτιμήσεις τους.
Ωστόσο, το follow δεν επιτρέπει στον admin να κάνει στόχευση στους χρήστες αυτούς. Μια από τις επιλογές στόχευσης που έχει ένας admin για διαφήμιση, είναι να στοχεύσει όσους κάνουν like τη σελίδα ή/και φίλους τους. Δεν μπορεί όμως να πιάσει όσους απλά ακολουθούν τη σελίδα.
Τελικά, Facebook Like ή Follow;
Ένας admin, θα προτιμάει το Like. Και ιδανικά, ο χρήστης να είναι ενεργός. Όμως, αν αυτός που κάνει follow διαβάζει συστηματικά τα όσα υπάρχουν στη σελίδα, πάλι θα είναι στον admin είναι χρήσιμο. Απλά, δεν θα μπορεί να του τρέξει άμεσα διαφήμιση.
Στην τελική, δεν μπορεί να κάνει κάτι ο admin γι’ αυτό, καθώς το follow ουσιαστικά του φέρνει χρήστες που δεν θα ήθελαν για τους λόγους τους να κάνουν like τη σελίδα. Αν είναι ενεργοί όμως έστω και με το να διαβάζουν όσα ανεβαίνουν, πάλι καλό είναι.
Εκεί που ο admin πρέπει να στοχεύσει είναι στην ποιότητα των όσων ανεβάζει. Σε όσα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο, ίσως να μην αξίζει καν να δώσει κάποια προσοχή.