fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Facebook σελίδες με όμορφο περιεχόμενο

Facebook σελίδες με όμορφο περιεχόμενο

Στα Social Media γίνονται όμορφα πράγματα όταν παίρνουν τον χαρακτήρα που είχαν όταν πρωτοδημιουργήθηκαν. Ένας χώρος δηλαδή όπου ο κόσμος περνάει όμορφα και βρίσκει άτομα που είτε τα γνωρίζει ήδη, είτε έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Είναι και ένας χώρος που μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις κάτι όμορφο. Κάτι που να μην έχει να κάνει αποκλειστικά με θέματα της δουλειάς σου, αλλά με οτιδήποτε αγαπάς να κάνεις.

Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει και η έντονη προώθηση των groups. Επειδή ο ρόλος τους είναι αποκλεστικά αυτός και όχι η προώθηση ή οποιοδήποτε άλλο κέρδος.

 

Ο ρόλος των σελίδων

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια σελίδα δεν μπορεί να σταθεί αντάξια σε περιεχόμενο εκπαιδευτικού ή γενικότερα ποιοτικού χαρακτήρα. Φυσικά και μπορεί και αν το καταφέρει, δημιουργεί και μια πολύ όμορφη εικόνα. Έστω κι αν μια σελίδα μεγαλώνει πιο δύσκολα παρά ένα group.

Εδώ θα δούμε κάποια παραδείγματα Social Media λογαριασμών από τον ελλαδικό και κυπριακό χώρο, τα οποία φιλοξενούν όμορφο, ποιοτικό και έως ένα βαθμό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, χωρίς να έχουν άμεσο στόχο το κέρδος ή την προβολή.

Σημείωση 1: Έχω επιλέξει κατά κύριο λόγο σελίδες με πρωτίστως πρωτογενές υλικό, δηλαδή με υλικό που το δημιουργούν οι ίδοι και δεν το παίρνουν έτοιμο από άλλες ιστοσελίδες. Και που έχουν και καλό engagement. 

Σημείωση 2: Πρόκειται για σελίδες και όχι groups!

 

Facebook σελίδες με όμορφο περιεχόμενο

1.Yannis Sarakatsanis 

Μπορεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης να γίνεται γνωστός από το YouTube κανάλι του, αλλά χρησιμοποιεί και τη σελίδα του για να φτάνει  και στο κοινό στο Facebook. Και πολύ καλά κάνει.

Γιατί η δουλειά του είναι προσεγμένη, με βάθος και εμπλουτισμένη με το ιδιαίτερο χιούμορ που τον διακατέχει, που κάνει τη μετάδοση γνώσης χορταστική και απολαυστική.

Προτείνει βιβλία με βάθος ενώ κάνει φοβερές αναλύσεις για θέματα που άπαντες βρίσκουν κάποιο ενδιαφέρον (όπως π.χ. τις θεωρίες συνομωσίας). 

Τα βίντεο λαμβάνουν 10άδες χιλιάδες views και προσωπικά τον χαρακτηρίζω σαν μια όαση στο ελληνικό YouTube.

 

2. Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Από τις πολύ αγαπημένες μου σελίδες με όμορφο περιεχόμενο και σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Την είχα αναφέρει και στο group του Social Media Cyprus και είδα με χαρά πως πολλοί τη γνώριζαν ήδη. 

Μια σελίδα με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα που σε ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Γνωστές και μη ιστορίες από όλο τον κόσμο, προσεκτικά επιμελημένες από το δημιουργό της σελίδας και με πλούσιο – σε σημείο θαυμασμού – timeline.

Για αρκετούς πρόκειται για την επιτομή στις σελίδες με όμορφο περιεχόμενο και όχι άδικα. Οι 200.000 followers είναι μια απλή παράμετρος που το επιβεβαιώνει αυτό. 

 

3. Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μια από τις σελίδες με όμορφο περιεχόμενο είναι και η συγκεκριμένη. Στη σελίδα αυτή βρίσκει κανείς ετυμολογίες και επεξηγήσεις για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. 

Αν και δεν βασίζεται αποκλειστικά σε πρωτογενές υλικό, εντούτοις βοηθάει πολύ δίνοντας παραδείγματα με γλωσσικά λάθη που γίνονται στην καθημερινότητά μας. 

Καλό engagement όπως και οι συζητήσεις με την ετυμολογία των λέξεων και ένα θέμα που (θα έπρεπε να) μας αφορά όλους.

 

4. The Netcast Zone

Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική εδώ καθώς υπάρχει μια αδυναμία τόσο στο κανάλι όσο και στον εμπνευστή του. Το content που ανεβαίνει όμως αφορά ιστορίες καθημερινές, από ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορες θέσεις στο κυπριακό οικοσύστημα. Και έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν κόσμο. 

 

5. PeopleFirst 

Όσα είπα πως αισθάνομαι για το Netcast Zone, ισχύουν κι εδώ. Πρόκειται για ένα podcast από 2 ανθρώπους που θαυμάζω και η θεματική τους αφορά σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης, ηγεσίας και προσωπικού brand, που ξεπερνούν τα όρια του επαγγελματικού υπόβαθρου. 

Λατρεμένες οι θεματικές και απαραίτητες στη καθημερινότητά μας. Και όχι μόνο στην επαγγελματική καθημερινότητά μας.

 

6. Fitness – Ασκηση – Γυμναστική – Βάρη – Γράμμωση – Διατροφή

Ακόμη μια δουλειά ενός ανθρώπου που αγαπάει πραγματικά το αντικείμενο. Θα έλεγε εύκολα κανείς πως δημιούργησε τη συγκεκριμένη σελίδα απλά και μόνο για να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη.

Και πραγματικά το κάνει. Μέσα από σύντομες, απλές και πρακτικές συμβουλές δίνει τη δική του εικόνα για το πώς θα έπρεπε να είναι το fitness και ο σωστός τρόπος ζωής. Χωρίς καν να είναι επαγγελματίας – ωστόσο τα όσα αναλύει συνοδεύονται από λογικές και αποδεδειγμένες αναλύσεις. 

 

7. The Trivialist

Μια σελίδα με έμφαση στην ποιότητα και όμορφο εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ιστορίες και γενικές γνώσεις από όλο τον κόσμο, από διάφορες θεματικές με τον άνθρωπο – και την ιστορία – στο επίκεντρο. 

Όνομα και πράμα αφού μαθαίνεις κανείς όμορφες ιστορίες, κάποιες εκ των οποίον καθόρισαν σε ένα βαθμό ακόμη και τον κόσμο σήμερα.  

Τι κοινό έχουν οι πιο πάνω σελίδες

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που παρατηρώ να έχουν κοινό όχι μόνο οι πιο πάνω σελίδες, αλλά και όλες οι Facebook σελίδες με όμορφο περιεχόμενο:

i) Αγάπη για το αντικείμενο 

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου κοινό στοιχείο, είναι η αγάπη των δημιουργών γι’ αυτό που κάνουν.

Ο πρωταρχικός στόχος δεν είναι το κέρδος, οι πολλοί followers, το branding ή η προσωπική ανάδειξη. Χωρίς να λέω πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τα στοιχεία αυτά, ξεχωρίζω απλά τον πρωταρχικό στόχο που είναι η αγάπη για τη θεματική τους.

Και είναι λογικό. Όταν αγαπάς κάτι, βρίσκεις και το χρόνο και το μεράκι για να το φροντίσεις. Και δεν σταματάς, ακόμη και όταν δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς. Επειδή ακριβώς η ανταπόκριση δεν είναι ο λόγος που το κάνεις, απλά η επιβράβευση. 

 

ii) Μετάδοση της πληροφορίας

Το δεύτερο στοιχείο που παρατηρώ, είναι το πάθος και η θέληση για μετάδοση της πληροφορίας

Όταν αγαπάς κάτι θες να το βγάλεις προς τα έξω για να το μάθουν κι άλλοι άνθρωποι. Το εγχείρημα αυτό, κουβαλά το πάθος του δημιουργού και αφήνει το αποτύπωμά του. Έτσι μπορεί να εμπνεύσει ή να παρασύρει κι άλλους ανθρώπους στο να αναγνωρίσουν,  αγκαλιάσουν ή και να ασχοληθουν με το αντικείμενο.

 

iii) Συχνότητα αναρτήσεων 

Το τρίτο στοιχείο που παρατηρώ για την επιτυχία των σελίδων είναι και ο πιο τεχνικός όσον αφορά τα Social Media: η συχνότητα αναρτήσεων.

Στις σελίδες με το περισσότερο engagement, το στοιχείο που είναι ίδιο είναι το πόσο συχνά ανεβαίνει υλικό. Μπορεί και 2 (ή σε κάποιες περιπτώσεις, 3!) φορές την ημέρα. 

Αντιλαμβάνεσαι πως βγαίνει πολλή δουλειά και το πιο εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για πρωτογενές υλικό. Όσοι δημιουργούμε content για τα Social Media, γνωρίζουμε πόσο απαιτητικό είναι αυτό, αλλά και πόσο ανταμείβει. 

Σίγουρα το στοιχείο της καθημερινής ανάρτησης δεν ισχύει σε όλες τις σελίδες, καθώς όσοι καταπιάνονται με παραγωγές βίντεο, είναι πιο δύσκολο να έχουν έτοιμο υλικό σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, είναι όλες ενεργές. 

 

Η επιβράβευση έρχεται όταν δεν την κυνηγάς

Όταν υπάρχουν τα πιο πάνω στοιχεία, έρχεται και η ανάλογη επιβράβευση. Το μυστικό επιτυχίας δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Ακόμη και να μην έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για τους αλγόριθμους των Social Media, πάλι μπορείς να έχεις μια αξιοπρεπή, οργανική παρουσία. 

Πρέπει να είσαι παρών και να επενδύεις χρόνο. Χρόνο που δεν τον βλέπεις σαν σπατάλη ή για κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά για κάτι που το θες.  Και βρίσκεις συνοδοιπόρους στην πορεία.

 

Κι άλλες Facebook σελίδες με όμορφο περιεχόμενο

Προφανώς, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες σελίδες με όμορφο περιεχόμενο τις οποίες δεν γνωρίζω. Και άλλες ακόμη που γνωρίζω, ωστόσο κάπου έπρεπε να μπει και μια τελεία. Αν ξέρεις και έχεις να προτείνεις κάποιες, μπορείς να τις αναφέρεις στα σχόλια, εμπλουτίζοντας αυτό το post!

 

Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook Σελίδας

Έχω φτιάξεις ένα σύντομο online course στην ελληνική γλώσσα με κάποια απλά βήματα για το πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας σελίδας στο Facebook. Αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει, μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ.