fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Γιατί πρέπει να ακολουθείς τα Trends

na akoloutheis ta trends

Το Social Media Marketing είναι ένας αγώνας δρόμου. Κανείς δεν θα κερδίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και τα στοιχεία της υπομονής, όπως και της συνέπειας, είναι απαραίτητα για να δει κανείς το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Κι εδώ θα δούμε γιατί είναι σημαντικό να ακολουθείς τα trends που παίζουν κάθε στιγμή. 

Έχω αναφέρει πολλές φορές πως αν δεν δώσεις πίστωση χρόνου δεν θα δουλέψουν για το δικό σου brand. Φυσικά όλα αυτά εμπίπτουν σε μια στρατηγική, από την οποία δεν λείπουν και πολλά άλλα στοιχεία, με πιο σημαντικό το μπάτζετ.

Στα trends παίζονται αρκετά 

Υπάρχει πάντα και ένα ακόμη στοιχείο που εύκολα μπορεί κανείς να το παραβλέψει. Τα trends.

Και στο Social Media Marketing, δεν είναι να το παραβλέπεις αυτό το κομμάτι.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα trends δείχνουν ξεκάθαρα ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσεις για το δικό σου brand. Το θέμα είναι πόσο εύκολα μπορείς να ανταποκριθείς, να υιοθετήσεις νέα στοιχεία και να τα εισάγεις στη στρατηγική σου. 

Γιατί πρέπει να ακολουθείς τα trends 

Αν, λόγου χάριν, πριν κάποιους μήνες έδινες μεγάλη σημασία στο blogging και πλέον δεν σου φέρει αποτέλεσμα, τότε ίσως πρέπει να δεις προς τα πού κινούνται τα trends τώρα και να δοκιμάσεις την τύχη σου εκεί.

Φυσικά και δεν λέω να αφαιρείς κάποια Μέσα από τη στρατηγική σου. Τονίζω όμως πως μπορείς να κάνεις καλύτερη κατανομή του χρόνου σου. Και αν θα σου βγει ή όχι, θα το δεις από την κοινότητά σου.

Τα πειράματα που ποτέ δεν σταματούν

Αυτό είναι κάτι που κάνω κι εγώ συχνά. Παλιά χρησιμοποιούσα πιο έντονα το Twitter, με αρκετά tweets μέσα στη μέρα. Θες χρόνο, συνέπεια και υπομονή για να δεις αποτέλεσμα και είχα και τα 3 αυτά στοιχεία στο λογαριασμό μου.

Σταδιακά είτε έπεφτε το engagement, είτε δεν έβλεπα πλέον την απόδοση που έβλεπα παλιά. Άλλαξα στρατηγική, ωστόσο είδα πως η κοινότητα που είχα δεν ήταν ιδιαίτερα engaging.

Ασφαλώς και εξακολουθώ να έχω ενεργή παρουσία εκεί, αλλά πλέον δεν ξοδεύω ούτε τον μισό χρόνο για να δημιουργήσω αποκλειστικό περιεχόμενο για το Twitter. 

Αντίθετα, παρατήρησα έντονη απόδοση στο LinkedIn. Έτσι δοκίμασα να ρίξω το βάρος εκεί, με αποκλειστικό περιεχόμενο και ενεργό engagement σε posts τρίτων. Τα αποτελέσματα είναι έντονα και δικαιολογούν την επιμονή μου.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε πειραματίζομαι με IGTV, YouTube, TikTok και άλλα ακόμη μικρότερα στοιχεία που θέλω να δω τι απήχηση έχουν. Και φυσικά, πάντα όταν λέω πειραματίζομαι δεν εννοώ μόνο στη δημιουργία περιεχομένου. Εννοώ γενικότερα με το να έχω ενεργή εκεί παρουσία. 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά το Social Media Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

Να ξέρεις πού ξοδεύεις χρόνο

Επειδή το Digital Marketing είναι τεράστιο κεφάλαιο και ατελείωτο, πρέπει να ξέρεις πού να βάζεις φίλτρο.

Τα παραπάνω είναι απλά παραδείγματα, αλλά μόνο με το να παρακολουθείς την αντίδραση της δικής σου κοινότητας μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για το πού να στοχεύεις.

Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό το blog. Πολλοί οπαδοί του Social Media Marketing «ακυρώνουν» την απόδοση ενός blog. Και ίσως να έχουν δίκαιο, αν κρίνουν από το αποτέλεσμα που βλέπουν.

Στη δική μου περίπτωση, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά μου «χαρτιά» online. Γι’ αυτό και επενδύω πάνω του, έστω κι αν τα καθολικά trends δεν φαίνεται να το υποστηρίζουν.

Αν τώρα παρατηρήσω πως πλέον το blog αυτό δεν δικαιολογεί το χρόνο που του αφιερώνω, τότε θα αλλάξω και τη δική μου στρατηγική. Θα δοκιμάσω νέα στοιχεία κι αν πάλι δεν «παίρνει μπρος», θα μειώνω σταδιακά την ώρα που του αφιερώνω. 

Τα trends είναι ξεχωριστά για κάθε brand

Πολλές φορές τόνισα επίσης πως δεν υπάρχουν καθολικές αλήθειες στα Social Media. Κάτι που για σένα δουλεύει σε κάποιον τρίτο μπορεί να μην έχει καθόλου απόδοση.

Ο καθένας μαθαίνει την κοινότητά του και ανάλογα προσαρμόζει τη στρατηγική του.

Δεν υπάρχει λόγος να επιμένεις σε κάτι όταν πλέον δεν σου φέρει αποτέλεσμα. Μπορείς να το αλλάξεις, να εισάγεις νέα στοιχεία, αλλά αν δεν βλέπεις να παίρνεις ανταπόκριση, ίσως να χρειάζεται ένα διάλειμμα

Ολοκληρώνοντας

Μη διστάσεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα, ούτε να αφήνεις -έστω και για λίγο – στο περιθώριο κάτι που βλέπεις πως δεν έχει ανταπόκριση.

Να ακολουθείς τα trends αλλά μην ξεχνάς πως τα trends έχουν μικρό χρόνο ζωής. Ασφαλώς και δεν πρέπει να βασίζεσαι σ’ αυτά. Μπορείς όμως τουλάχιστον να τα δοκιμάζεις. Και από την άλλη, να μην επιμένεις σε μεθόδους που δούλευαν παλιά αλλά τώρα το αντίθετο. 

Όχι τουλάχιστον χωρίς να αλλάξεις κάτι!

Εσύ; Επιμένεις σε πρακτικές που ίσως να μην αποδίδουν πλέον το ίδιο καλά ή βλέπεις προς τα πού κινούνται τα trends και προσαρμόζεσαι αναλόγως;

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn