Ένα metric από το οποίο φαίνεται η απόδοση ενός post / λογαριασμού, είναι το γενικότερο engagement που αυτά παίρνουν. Η αξία του engagement είναι δεδομένη, ίσως όμως και υπερτιμημένη, όταν γίνεται αντιληπτή με τον λάθος τρόπο.
Reactions, shares, tags, mentions, comments. Όλα αυτά βοηθάνε στη μεγαλύτερη απήχηση και αναγνωρισιμότητα τόσο του post, όσο και του λογαριασμού που το φιλοξενεί.
Υπάρχει όμως μια μικρή παγίδα που δεν είναι εύκολα διακριτή. Αυτή είναι να κάνουμε ό,τι κάνουμε με σκοπό να παίρνουμε περισσότερο engagement. Δηλαδή το engagement να είναι το πυρήνας των posts μας και όχι η αξία που θέλουμε να δώσουμε.
Ο χρήστης δεν εκφράζεται εύκολα
Και όμως. Δεν είναι απαραίτητο πως η ποιότητα ενός post θα εκφραστεί από τον χρήστη. Πολλοί χρήστες δεν κάνουν καμιά απολύτως κίνηση ακόμη κι αν βρουν κάτι ενδιαφέρον (ίσως ένα like, αλλά αυτό δεν θεωρείται δείκτης engagement, τουλάχιστον όχι σοβαρός).
Ή, αλλιώς, κάνουν άλλου είδους κινήσεις όπως κλικ στο άρθρο, στο read more, στο view more comments κλπ.
Ναι μεν το engagement βοηθάει τον λογαριασμό, αλλά δεν μπορείς να έχεις ούτε απαίτηση, ούτε προσμονή πως θα το κερδίσεις.
Για εβδομαδιαία tips από τις δικές μου εμπειρίες με το Social Media Marketing, κάνε εγγραφή στο newsletter του Social Media Cyprus!
Engagement ως επιβράβευση και όχι ως σκοπός
Δεν χρειάζεται να κάνουμε ό,τι κάνουμε με σκοπό το engagement, αλλά με σκοπό να δώσουμε κάτι ξεχωριστό στην κοινότητα. Σε μια κοινότητα που έχει πολλά μπροστά της και δύσκολα κερδίζεται η προσοχή.
Το engagement συχνά έρχεται ως επιβράβευση για ό,τι ανεβάζουμε. Ίσως και όχι. Δεν αποτελεί όμως τον σκοπό και τον λόγο για να ανεβάζουμε κάτι ποιοτικό. Δεν είναι αυτή η αξία του engagement.
Οι αριθμοί που βλέπω εγώ
Από την αρχή της πορείας μου στα Social Media, ποτέ δεν είδα υψηλούς αριθμούς engagement. Κατ’ ακρίβειαν, δεν το κυνηγούσα όσο θα έπρεπε, καθώς ο στόχος ήταν ανέκαθεν η εκπαίδευση της κοινότητας σε θέματα Social Media.
Αν έμενα όμως στους αριθμούς, ίσως να σταματούσα την όλη προσπάθεια μήνες ή και χρόνια πριν. Ξέρεις όμως πόσοι μου λένε πως βρίσκουν βοήθεια από όσα ανεβαίνουν στο blog, στο group ή στη σελίδα;
Άτομα τα οποία δεν είδα ποτέ να συμμετέχουν. Και ίσως να μην χρειάζεται κιόλας.
Μην ξεχνάς πως οι πλείστοι χρήστες είναι stalkers. Δεν αλληλεπιδρούν παρά μόνο καταναλώνουν. Αυτό δεν είναι κακό, είναι έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Δεν τους αλλάζεις, αλλάζεις την προσέγγισή σου.
Αν θες συζητήσεις, θα ανοίξεις ένα group. Αν θες πολλά video views, θα δώσεις έμφαση στο YouTube channel. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν όπου νιώθουν πιο άνετα. Όχι απαραίτητα όταν κερδίσουν κάτι.
Η αξία του engagement
Να δίνεις απλόχερα στο κομμάτι που σε ενδιαφέρει. Επένδυσε το χρόνο για να δώσεις αξία όπου γίνεται και όπου μπορείς. Ίσως να μην καταλάβεις ποτέ τη βοήθεια που έδωσες. Έτσι όμως χτίζεται η εμπιστοσύνη.
Αν θες περισσότερα tips για engagement, μπορείς να δεις τον οδηγό Engagement: 30 τρόποι να το πετύχεις ή το νέο αγγλικό course: Increase the Engagement of your Facebook Page.