Αν έχετε πειστεί για την αποτελεσματική δουλειά που κάνουν τα newsletters, τότε είναι πιθανό να θέλετε να τα δοκιμάσετε, αν δεν το κάνετε ήδη. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, αν και σίγουρα απαιτεί πολύ χρόνο για να δημιουργηθεί κάτι καλό.
Η κατασκευή τους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε τα κατασκευάζω μόνος σαν ένα κανονικό email, είτε τα φτιάχνω μέσω μιας υπηρεσίας που ασχολείται με τα newsletters, όπως είναι η πιο γνωστή MailChimp.
Αν το φτιάχνω μόνος
Αν έχω μια μικρή λίστα με παραλήπτες και δεν θέλω να ανοίγω λογαριασμούς σε υπηρεσίες, τότε μπορώ να το κατασκευάσω μόνος μου. Αυτό γίνεται σχετικά εύκολα αν έχω το Microsoft Outlook, το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες.
Απλώς προσθέτω το κείμενο, εικόνες, ‘call to action’ buttons (κουμπί που λέει ξεκάθαρα τι να κάνεις, πχ εγγραφή, αγορά κλπ), στα οποία προσθέτω σύνδεσμο που οδηγεί στην ιστοσελίδα μου. Καλό είναι το περιεχόμενο να είναι κεντραρισμένο και οι εικόνες και τα χρώματα να ταιριάζουν μεταξύ τους, ενώ γενικώς συνίσταται τα call to action να βρίσκονται στην αρχή του email, στη μέση και στο τέλος.
Όταν κατασκευάσω κάτι τότε βάζω τις διευθύνσεις email που θέλω να το στείλω. Εδώ καλή πρακτική είναι να μην φαίνονται τα emails των άλλων όταν το στέλλω, καθώς μπορεί να καταλήξουν σε χέρια spammer. Αντίθετα, μπορώ να το στείλω στον εαυτό μου και στο Bcc (και όχι στο To ή στο Cc) να βάλω όλα τα emails.
Προσοχή εδώ καθώς δεν μπορώ να στέλλω πολλά email ταυτόχρονα. Όχι μόνο μπορεί να μπλοκάρω τον server μου, αλλά μπορεί οι διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας των emails να με μαρκάρουν και ως spammer. Εξάλλου όπως είπαμε αυτήν την πρακτική την επιλέγω αν δεν έχω μεγάλη λίστα από παραλήπτες.
Πρέπει όμως να είμαι προσεκτικός! Αν κάποιο άτομο που απαντήσει στο email ότι θέλει να διαγραφεί από τη λίστα μου, το κάνω αμέσως! Αλλιώς κινδυνεύω να με μπλοκάρει και τα πολλά block είναι κακά νέα.
Αν επιλέξω μια υπηρεσία
Αν έχω πάνω από πχ 500 άτομα στη λίστα μου, τότε ενδεχομένως να θέλω να δοκιμάσω μια υπηρεσία. Η πιο γνωστή είναι η MailChimp, η οποία είναι δωρεάν μέχρι και 2000 emails.
Ανοίγω εκεί ένα λογαριασμό και επιλέγω ένα template. Το κατασκευάζω με τα βήματα που μου δείχνει και έπειτα ανεβάζω τη λίστα με τα emails μου στην πλατφόρμα. Στέλλω το newsletter στη συγκεκριμένη λίστα emails και κρατώ τις μετρήσεις που μου παρέχει το mailchimp. Μπορείς, τέλος, να κατασκευάσεις φόρμα εγγραφής στο newsletter και να την βάλεις στη σελίδα σου για να παίρνεις εγγραφές από κει.
Υπάρχει μια διαδικασία μέχρι να δημιουργηθεί ένα newsletter αλλά όταν γίνει σωστά τότε μεγαλώνω και το traffic στη σελίδα μου και το database μου. Αν μπορείτε, ξεκινήστε μια καμπάνια αλλά να ξέρετε πως υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Μερικά έχουν αναλυθεί στο προηγούμενο άρθρο.