fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Lead magnets: Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται

Ένα αγαπημένο «όπλο» στη φαρέτρα του Digital Marketing είναι τα Lead Magnets. Πρόκειται για οτιδήποτε «μαγνητίζει» έναν lead, ή μετατρέπει οποιονδήποτε επισκέπτη σε υποψήφιο πελάτη.

Τα Lead Magnets χρησιμοποιούνται ευρέως σε κάθε κοινότητα, μιας και είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πάρεις στοιχεία επικοινωνίας του κοινού που σε ενδιαφέρει.

Πώς λειτουργούν τα Lead Magnets

Η φιλοσοφία τους είναι απλή. Αν παράδειγμα ένας χρήστης επισκεπτεί την ιστοσελίδα μας για πρώτη φορά, θα θέλουμε να τον κάνουμε να την επισκέπτεται ξανά και ξανά. 

Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε τις πιθανότητες να αγοράσει κάτι, μιας και κανείς δεν αγοράζει από μία μόνο επίσκεψη στην ιστοσελίδα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για όλες τις διαδικτυακές μας ιδιοκτησίες, όχι μόνο για ιστοσελίδα. 

Σε εκείνον τον χρήστη πρέπει να δώσουμε ταυτότητα. Να ξέρουμε πού μπορούμε να τον βρούμε όταν έχουμε να προωθήσουμε κάτι. Η ταυτότητα αυτή έρχεται με το να μας δώσει στοιχεία επικοινωνίας. Η πιο απλή μορφή είναι ένα email.

Για να τον πείσουμε να μας δώσει ένα email, ένα τηλέφωνο, να εγγραφεί στο BOT μας κλπ, μια καλή πρακτική είναι να δώσουμε ένα Lead Magnet. Που είναι (συνήθως) ένα freebie καλής αξίας πάνω στο αντικείμενο που πραγματευόμαστε, για το οποίο ο χρήστης δεν θα διστάσει να δώσει το email του για να το κατεβάσει δωρεάν.

Πώς ξεχωρίζουν τα Lead Magnets

Ο κόσμος πλέον είναι αρκετά επιλεκτικός πού θα δίνει τα στοιχεία επικοινωνίας του. Υπάρχουν τόσες και τόσες επιλογές που αν όλο αυτό γίνεται ανεξέλεγτα, θα χάσει κάπου τον έλεγχο του inbox του ή των sms που θα λαμβάνει.

Γι’ αυτό και το freebie που θα δώσεις θα πρέπει να ξεχωρίζει. Για να ξεχωρίζει, προηγείται μια μικρή έρευνα για να εντοπίσεις πού χρειάζεται βοήθεια η αγορά.

Ετοιμάζεις μετά έναν οδηγό και τον προσφέρεις δωρεάν στην ιστοσελίδα σου. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το freebie Δημιουργίας BOT που το βρίσκει κανείς στην σελίδα Resources

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

Διάφορες μορφές  

Tα Lead Magnets έρχονται σε διάφορες μορφές, αναλόγως και του στοιχείου επικοινωνίας που θες να μαζέψεις.

Μπορεί να είναι:

  • Οτιδήποτε σε μορφή .pdf (eBooks, checklists, whitebooks)
  • Templates που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (για δημιουργία γραφικών ή για excel spreadsheets με έτοιμες φόρμουλες)
  • Λίστα με προτεινόμενα εργαλεία για κάθε εργασία
  • Οδηγό για να χρησιμοποιείς κάποιο εργαλείο (δες παράδειγμα με Facebook Bot)
  • Ημερολόγια με τις σημαντικές ημερομηνίες κάθε niche / αγοράς
  • Λίστες αναμονής για είσοδο σε κάποιο event 
  • Εκπτώσεις σε όποιον κάνει εγγραφή στη λίστα newsletter
  • Industry reports
  • Case Studies

κλπ

Υπενθυμίζω, δεν χρειάζεται να είναι email. Μπορείς να έχεις φόρμες επικοινωνίας και σε ένα τοπικό κατάστημα, με το οποίο ο πελάτης θα αφήνει τηλέφωνο επικοινωνίας για να του στέλνονται π.χ. sms με εκπτωτικά κουπόνια.  

Τι να προσέξεις με τα Lead Magnets

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, θα πρέπει να προσφέρεις κάτι αξίας. Επίσης, κάποιοι υπερτιμούν το freebie που θα δώσουν, ζητώντας αρκετά στοιχεία επικοινωνίας. 

Όταν ζητάς τηλέφωνο, διεύθυνση διαμονής, εταιρεία, τίτλο που κατέχει κλπ θα πρέπει να ξέρεις πως αυτό που προσφέρεις αξίζει τόσες πολλές πληροφορίες σε αντάλλαγμα.

Κυρίως αν ένας χρήστης δει πως ζητάνε το τηλέφωνο επικοινωνίας του, θα είναι πιο «σφιχτός» στο να το δώσει.

Κάτι άλλο που είναι επίσης πολύ σημαντικό, είναι ο τρόπος που θα ζητήσεις τα στοιχεία επικοινωνίας. Με τον GDPR είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια προς τον χρήστη για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία του. 

Τι να κάνεις με τα στοιχεία επικοινωνίας που έχεις

Έχοντας αυτά τα στοιχεία, κτίζεις πολλές στρατηγικές. Οι πιο συνηθισμένες είναι να κτίζεις σχέσεις με τους leads και να τρέχεις διαφημίσεις στο Facebook με Custom Audience

Στην πρώτη περίπτωση στέλνεις ενημερωτικά / εκπτωτικά / εκπαιδευτικά μηνύματα με σκοπό να τους υπενθυμίζεις την ύπαρξή σου. Πέρα από αυτό, θες να τους κάνεις να σε εμπιστευτούν σιγά σιγά για να σε επισκεπτούν ξανά στο μέλλον ή να σε αναφέρουν σε φίλους τους.

Άλλωστε, η δημιουργία κοινότητας είναι ό,τι πιο σημαντικό στο χώρο του Social Media Marketing.

Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείς τα στοιχεία αυτά για να τρέχεις διαφήμιση στο Facebook ή σε άλλες πλατφόρμες. Βέβαια, για να «πιάσει» η διαφήμιση θα πρέπει ο χρήστης να έχει δηλωμένα στο λογαριασμό του τα ίδια στοιχεία με αυτά που έδωσε και σε σένα.

Στις διαφημίσεις που θα τρέχεις θα μπορείς είτε να προωθήσεις κάτι είτε να «ζεστάνεις» περισσότερο το κοινό που στοχεύεις. 

Απλά με προσοχή, καθώς ο χρήστης όταν δίνει τα στοιχεία του θα πρέπει να ξέρει πως θα χρησιμοποιηθούν για διαφήμιση (φρόντισε αυτό να το αναφέρεις κάπου στην ιστοσελίδα ή στο έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώσει). 

Ολοκληρώνοντας

Τα  Lead Magnets είναι πολύ σημαντικά σε κάθε στρατηγική Digital Marketing. Όσο πιο νωρίς δημιουργήσεις ένα για συλλογή στοιχείων επικοινωνίας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα σου φανούν στο μέλλον. 

Επένδυσε λίγο από τον χρόνο σου στο να δημιουργήσεις κάτι καλό και αυτό θα σου φέρνει αποτέλεσμα συνέχεια και σε βάθος χρόνου.

Σε τι είδους lead magnets ανταποκρίνεσαι καλύτερα; Κατέβασες ποτέ κάποιο που να το συστήνεις έντονα;

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn