fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Metaverse: Τι είναι και τι να περιμένεις

Metaverse: Τι είναι και τι να περιμένεις

Ένας νέος κόσμος πρόκειται να εμφανιστεί στις ζωές μας με σκοπό να βελτιώσει την online εμπειρία μας. Το metaverse αποτελεί ένα όραμα για το εγγύς μέλλον, το οποίο ουσιαστικά θα είναι εξέλιξη για τον online κόσμο, όπως τον βιώνουμε σήμερα.

Λίγα λόγια για το metaverse

Αν και η έννοια προς το παρόν είναι πολύ ευρεία και δύσκολα κάποιος μπορεί να το φανταστεί στην ολότητά του, το metaverse υπόσχεται τομές στον τρόπο που αλληλεπιδρά ο κόσμος μεταξύ του. Τα φυσικά σύνορα παύουν να υπάρχουν και το στοιχείο της τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) αντικαθιστά την στατική εικόνα και το 2D βίντεο (δηλαδή το βίντεο όπως το ξέρουμε σήμερα).

 

Τα ολογράμματα πλέον θα είναι σημείο αναφοράς. Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να επιλέξει το δικό του avatar και με αυτό να αλληλεπιδρά στον τρισδιάστατο κόσμο. Οι εκφράσεις του προσώπου, η γλώσσα του σώματος, ακόμη και ο επιτονισμός στον τρόπο που μιλάμε θα είναι διακριτά. Αυτό στην online επικοινωνία που έχουμε σήμερα δεν ισχύει απόλυτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να περνάμε το μήνυμά μας με τον ίδιο τρόπο που θα το περνούσαμε στο φυσικό κόσμο.  

 

Οι ευκαιρίες που ξεκλειδώνει το metaverse 

Κοινωνικές διασυνδέσεις

Ο κύριος πυλώνας που αγκαλιάζει το metaverse είναι οι κοινωνικές διασυνδέσεις, δηλαδή το πως θα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Μπορεί τα Social Media και το Internet γενικότερα να φέρνουν τον κόσμο κοντά, δεν παύει ωστόσο να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του φυσικού και online κόσμου στον τρόπο επικοινωνίας. Αυτό θα αλλάξει στο metaverse. 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα στοιχεία της επικοινωνίας που τώρα δεν είναι διακριτά, όπως η γλώσσα του σώματος και ο τόνος που χρησιμοποιούμε στην ομιλία μας, εκεί θα είναι καθαρά. Αυτό θα βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνούμε online. 

 

Κοινωνικές Διασυνδέσεις στο metaverse

 

Ψυχαγωγία

Ακόμη ένας μεγάλος πυλώνας που αφορά το metaverse είναι η ψυχαγωγία. Ο κόσμος που μπαίνει στο internet και στα Social Media ψάχνει για κάποιου είδους ψυχαγωγία, ή έστω για να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα

Επομένως, αυτό το στοιχείο θα ενισχυθεί κατά πολύ, προσφέροντας και υπόσχοντας εμπειρίες ακόμη και στον τρόπο που θα παρακολουθούμε μια ταινία ή να παίζουμε ένα παιχνίδι με φίλους.  

Φαντάσου να γίνεται μια συναυλία σε ένα μέρος του πλανήτη, στην οποία παρευρίσκεται ένας φίλος.  Θα μπορεί να σε καλέσει κι εσύ, φορώντας τα γυαλιά σου (ή κάποια άλλη τεχνολογία), θα μπορείς να βρίσκεσαι εκεί με το avatar σου και να απολαμβάνεις την ίδια συναυλία.

 

Ψυχαγωγία στο metaverse

 

Εκπαίδευση

Από τους πιο σημαντικούς πυλώνες είναι και η εκπαίδευση. Ήδη το Internet αποτελεί μια αστείρευτη πηγή γνώσης. Σκέψου πόσο καλύτερα η γνώση αυτή θα εμφυτεύεται μέσα μας όταν συνοδεύεται από τα κατάλληλα ερεθίσματα. 

 

Φαντάσου απλά να είσαι στο metaverse και να περιπλανιέσαι στους δρόμους της Αρχαίας Αθήνας. Να ακούς τους ανθρώπους γύρω σου να μιλάνε στα αρχαία ελληνικά, να βρίσκονται στην αγορά ή να φτιάχνουν όπλα. Ή να μελετάς τα άστρα λες και είσαι ήδη στο διάστημα. 

 

Και φυσικά, να μαθαίνεις πώς να επιδιορθώνεις το οτιδήποτε, να μελετάς τη φύση ή να κάνεις την πρακτική σου στην ιατρική. Όλα αυτά καθώς περιπλανιέσαι στον online κόσμο.  

 

Εκπαίδευση στο metaverse. Εκπαίδευση στο metaverse

 

Άσκηση και fitness

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο θέμα της άσκησης. Τώρα θα σκεφτείς πως γίνεται να αθλείται το σώμα σου σαν περιπλανιέσαι στο metaverse.

 

Σκέψου απλά να φοράς τα 3D γυαλιά σου και να βγαίνεις για τρέξιμο στην πόλη. Θα μπορείς να επιλέξεις ένα διαφορετικό background. Έτσι ώστε να νιώθεις πως βρίσκεσαι στη φύση ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Και φυσικά, θα μπορείς να τρέχεις παρέα με έναν φίλο σου, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. 

 

Φαντάσου επίσης να θες να μάθεις πυγμαχία. Θα φοράς τα ρούχα σου στο φυσικό κόσμο και με τα 3D γυαλιά, το ρινγκ που θα προπονείσαι θα μπορεί να μετατραπεί σε μια πίστα από το αγαπημένο σου online παιχνιδι. Και ο αντίπαλός σου που στο φυσικό κόσμο θα είναι ο σάκος του μποξ, στο metaverse θα είναι ένας αντιήρωας που θα προσπαθείς να νικήσεις.

Ο φυσικός κόσμος ενισχύεται με ολογράμματα και αντικείμενα από τον ψηφιακό κόσμο. 

 

Fitness στο metaverse. Fitness στο metaverse. Fitness στο metaverse

 

Εμπόριο

Τεράστιο είναι και το στοίχημα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το eCommerce αποτελεί ήδη σημαντικότατο παράγοντα για τον online κόσμο. Σκέψου μόνο πόσα δισεκατομμύρια χάθηκαν την τελευταία φορά που το Facebook έπαθε black out για 6-7 ώρες. Στο metaverse, το eCommerce θα έχει ξεχωριστή θέση στις ζωές των χρηστών.

 

Παράδειγμα, ένας έμπορος που έχει κατάστημα ρούχων στο φυσικό κόσμο, θα μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα στο metaverse. Εκεί θα πουλάει ψηφιακές ρέπλικες των φυσικών ρούχων, με τις οποίες θα ντύνουμε τα avatars μας. 

 

Γενικότερα, ό,τι αντικείμενο θα χρειαζόμαστε στο metaverse, θα μπορούμε να το αγοράζουμε με κρυπτονομίσματα ή άλλα νομίσματα.

 

Αντιλαμβάνεσαι πως οι δυνατότητες είναι άπειρες. Τα πιο πάνω είναι μερικές μόνο από τις αγορές που θα έρθει να βελτιώσει το metaverse και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. 

 

Η τεχνολογία που απαιτείται

Χρειάζεται φυσικά και η κατάλληλη τεχνολογία για να μπαίνουμε στον «μετακόσμο». Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε την Εικονική (Virtual Reality – VR) και την Επαυξημένη (Augmented Reality – AR) πραγματικότητα. 

 

Εικονική Πραγματικότητα 

Είναι η μεταφορά μας σε έναν ψηφιακό κόσμο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ειδικά γυαλιά, όπως είναι τα Oculus Quest. Αφού τα φορέσουμε και έχουμε και τους μοχλούς με τους οποίους κινούμαστε στον εικονικό κόσμο, βιώνουμε και τις αντίστοιχες εμπειρίες.  

 

Επαυξημένη Πραγματικότητα 

Είναι όταν εισάγουμε ψηφιακά στοιχεία στον φυσικό κόσμο. Τα στοιχεία αυτά είναι συνήθως εφέ ή άλλες πληροφορίες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που βλέπουμε μπροστά μας. Ήδη η οικογένεια του Facebook δημιούργησε το Spark AR Studio, στο οποίο οι creators μπορούν να δημιουργήσουν τα ψηφιακά αυτά αντικείμενα. 

 

Έξυπνα γυαλιά (Smart Glasses)

Μια πιο εύκολη λύση για να μπαίνουμε στο metaverse, απλά φορώντας τα έξυπνα γυαλιά μας. Αν και ακόμη η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε πολύ αρχικά στάδια, εντούτοις θα αποτελέσει το κυριότερο μέσο για την εισαγωγή και περιπλάνηση στο metaverse. 

 

Οι πιο πάνω τεχνολογίες υπάρχουν ήδη. Θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα χτίζεται και θα ενισχύεται το metaverse.  

 

metaverse virtual reality social media cyprus

 

Οι δυνατότητες δεν σταματάνε εδώ 

Το metaverse δεν έρχεται να αντικαταστήσει τίποτα από τον φυσικό κόσμο. Το στοίχημα είναι να βελτιώσει τον χρόνο που ήδη περνάμε στον ψηφιακό. Αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μια disruptive τεχνολογία, που όμως χρειάζεται και την ανάλογη εκπαίδευση για να καρπωθούμε τις ωφέλειες που έχει να προσφέρει.

 

Ας μην ξεχνάμε πως και τα Social Media κάτι αντίστοιχο κάνουν. Ωστόσο όλοι βλέπουμε πως η μη σωστή χρήση τους μπορεί να τα κάνει ένα μέσο χειραγώγησης. 

 

Καθώς όμως η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν μπορούμε ούτε φραγμούς να βάζουμε, ούτε να κρατάμε αποστάσεις «για να είμαστε ασφαλείς». Απλά αν  θέλουμε να ακολουθήσουμε, οφείλουμε να σεβαστούμε και τις ιδιαιτερότητες. 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του Metaverse από τον Mark Zuckerberg για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι, εδώ: https://about.facebook.com/meta