fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Mobile Apps: Είναι ή όχι απαραίτητα;

Μια λέξη που η χρήση της εδραιώθηκε μετά τον καταιγισμό των smartphones στις αγορές κινητών είναι οι εφαρμογές. Τα applications ή mobile apps βρίσκονται σε κάθε κινητή συσκευή, προσφέροντας διάφορες λειτουργίες.

 

Ακούμε συνεχώς για εφαρμογές που αποτελούν μια mobile – friendly έκδοση μιας ιστοσελίδας – portal. Ή για εφαρμογές που ενισχύουν μια ιστοσελίδα, προσφέροντας επιπρόσθετες λειτουργίες.

 

Το ερώτημα είναι σε ποιες περιπτώσεις η ανάπτυξη μιας εφαρμογής είναι απαραίτητη. Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να αναπτύσσονται για κάθε ιστοσελίδα, κυρίως αν ληφθεί υπόψη και το υψηλό κόστος δημιουργίας τους.

 

Θα δούμε εδώ κάποια υπέρ και κάποια κατά που έχουν κατά τη γνώμη μου οι εφαρμογές. Σίγουρα καθένας έχει την άποψή και θα ήταν ενδιαφέρον αν ακούγονταν κι άλλες γνώμες! 

 

 

Tip: Πριν κτίσετε ένα mobile app, βεβαιωθείτε ότι το χρειάζεστε πραγματικά clicktotweet

 

Υπέρ:

 

Ταξινόμηση

 

Τα mobile apps μπορούν να κτιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρουν τις σημαντικές πληροφορίες σε πρώτη γραμμή. Εν αντιθέσει με την ιστοσελίδα, η εφαρμογή είναι πιο ευέλικτη σε θέματα ταξινόμησης, κάτι που μπορεί να βελτιώσει πολύ την εμπειρία χρήσης.

Καλό Mobile Marketing

 

Θέματα marketing και διαφήμισης χαρίζουν πόντους στην ύπαρξη της εφαρμογής. Μπορείτε να έχετε διαφημίσεις στη δωρεάν έκδοση ή με κάποιο ποσό να προσφέρετε την full έκδοση χωρίς διαφημίσεις.

 

Ή μπορείτε να προσφέρετε κάποιες προσφορές μόνο μέσω εφαρμογής, που να ενισχύουν την προώθηση του brand σας. Όποια και να είναι η περίσταση, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε προς όφελό σας.

 

Επαγγελματισμός

 

Αν μη τι άλλο, όταν ένα brand έχει εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των πελατών του, αφήνει μια θετική εντύπωση στους τελευταίους. Βέβαια το θέμα είναι η εφαρμογή να είναι λειτουργική, ειδάλλως δεν θα έχει καμία σημασία να την εγκαταστήσουν. Αν δοθεί ωστόσο σημασία και υπάρχει κάτι που να την ξεχωρίζει, τότε οι χρήστες θα την τιμήσουν.

 

 

Tip: Με την ύπαρξη ενός mobile app ενισχύεται το κύρος του brand clicktotweet

 

Stand alone app

 

Ένα app μπορεί να δημιουργηθεί για να καλύψει μια ανάγκη. Αυτή είναι και η πραγματική του δύναμη. Αν δώσετε στο κοινό κάτι που λείπει, τότε τα downloads θα σας επιβραβεύσουν, με όλα τα οφέλη – οικονομικά και μη. Το καλό με τα stand alone apps είναι πως δεν χρειάζεται να υπάρχει μια ιστοσελίδα από πίσω, αν και αυτό συστήνεται ανεπιφύλακτα.

 

Αν η εφαρμογή δεν είναι stand alone, δηλαδή προϋποθέτει την ύπαρξη ιστοσελίδας, τότε μάλλον η κατασκευή της εμπίπτει στα αρνητικά που θα δούμε πιο κάτω:  

mobile apps

Κατά:

 

Υψηλό κόστος κατασκευής

 

Ένα application για να κτιστεί δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από βδομάδες δουλειάς χρειάζεται και αρκετό χρήμα. Τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συντήρηση. Πρέπει να σκεφτείτε καλά αν αξίζει τον κόπο.

 

Πολλές εφαρμογές ανά κινητό

Ενδεχομένως να το έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι. Πόσες και πόσες εφαρμογές δεν έχουμε κατεβασμένες στα κινητά μας; Πόσες απ’ αυτές χρησιμοποιούμε και πόσες κάπου ξεχάστηκαν στο χρόνο;

 

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αρκετοί χρήστες είναι επιλεκτικοί για το ποιες εφαρμογές θα κατεβάσουν. Ενώ, χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά την απεγκατάσταση (uninstall) εφαρμογών που δεν χρησιμοποιούν πλέον. Θα μπορέσει η δική σας να αντέξει στο χρόνο;

 

 

Tip: Οι χρήστες προχωρούν συχνά σε απεγκαταστήσεις mobile apps. Βεβαιωθείτε ότι η δική σας προσφέρει κάτι μοναδικό clicktotweet

 

Δύσκολο το engagement

Εκτός κι αν πρόκειται για Social Media, οι εφαρμογές εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη δουλειά. Ο χρήστης θα τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να κάνει ευκολότερα αυτό που χρειάζεται και μετά θα φύγει. Δεν θα περάσει χρόνο εκεί όπως π.χ. περνάει στο Facebook ή Instagram.

 

Το θέμα είναι αν αυτή η δουλειά μπορεί να κρατήσει ζωντανό ή όχι το ενδιαφέρον του χρήστη. Αν δεν τα καταφέρει σ’ αυτό το σημείο, τότε είτε «θα περάσει στην αφάνεια» είτε θα απεγκατασταθεί. Θέλει ιδιαίτερη στρατηγική για να καταφέρετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον αμείωτο.

 

Περιττή

 

Ιστοσελίδες που είναι responsive ενδεχομένως να μην χρειάζονται καν αντίστοιχη εφαρμογή. Εκτός κι αν αυτή προσφέρει κάτι που το κανονικό σάιτ δεν προσφέρει. Αλλιώς, γιατί να έχω μια εφαρμογή που θα κάνει την ίδια δουλειά με την ιστοσελίδα;

 

Αν φτιάχνω ένα app με σκοπό να παρουσιάζει καλύτερα το περιεχόμενο ενός σάιτ, δεν προσφέρω κάτι το ξεχωριστό. Πρέπει να βρω αυτό που κάνει το app μοναδικό και εκεί να επενδύσω.

 

κανόνες

Το στοίχημα

 

Για να κερδίσεις το μεγάλο στοίχημα ενός επιτυχημένου app, πρέπει να πετύχεις μια καλή επισκεψιμότητα σε συχνή βάση. Να δίνεις κίνητρα στον χρήστη να σε επισκέπτεται συχνά προκειμένου να επωφεληθεί από αυτό που έχεις να προσφέρεις.

 

Δεν χρειάζεται να σε επισκέπτεται καθημερινά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί απλώς να χρειάζεται να σε επισκέπτεται κάποιες φορές το μήνα. Αν όμως προτιμάει τη δική σου εφαρμογή, τότε το στοίχημα κερδήθηκε.

 

Εν ολίγοις, υπάρχουν τα θετικά στο να έχει κανείς μια εφαρμογή, ωστόσο πρέπει να συντρέχει πραγματική ανάγκη για αυτή. Στην περίπτωση που τη θέλετε ως μια διαφορετική προσέγγιση στην ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα σας, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος κατασκευής της.

 

Αν όμως προσφέρει κάτι ξεχωριστό, μπορεί να υπάρξει μόνη της και δίνει κάτι που δεν το παρέχει ήδη το κινητό από μόνο του, τότε καλύπτει μια ανάγκη και μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος.