fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Να επενδύεις χρόνο στο Social Media Marketing

Να επενδύεις χρόνο στο Social Media Marketing

Τα Social Media είναι ένας αγώνας διαρκείας. Να είσαι διατεθειμένος να επενδύεις χρόνο στο Social Media Marketing μιας και η επιτυχία δεν έρχεται κατά παραγγελία.  Για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις, πρέπει να είσαι πάντα παρόν και να δίνεις χρήσιμο και σχετικό υλικό στην κοινότητά σου.

 

Αν έχεις αυτά τα συστατικά και δίνεις χρόνο ενώ δείχνεις και υπομονή, μπορείς να δεις όλα εκείνα τα οφέλη που προσφέρουν. 

Έτσι, έχεις πολλά άτομα που: 

  • Σε ακολουθούν
  • Αλληλεπιδρούν μαζί σου
  • Σε επισκέπτονται στο χώρο σου
  • Επιλέγουν εσένα όταν χρειαστούν αυτό που προσφέρεις

Ενώ έχεις κι άλλα οφέλη όπως:

  • Καλύτερο reach στις σελίδες σου
  • Φτάνεις σε περισσότερα μάτια
  • Προωθείς καλύτερα τα προϊόντα σου 
  • Πετυχαίνεις πιο φθηνές διαφημίσεις

 

Όλα τα πιο πάνω είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του Social Media Marketing αν γίνει σωστά.

Αλλά δεν γίνεται πάντα σωστά.

 

Επιλεκτικά τα οφέλη

Υπάρχουν πολλοί χρήστες που επικεντρώνονται μόνο στα οφέλη, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο, συνέπεια, υπομονή και άλλες ακόμη αρετές. Και είναι φυσικό να μην βλέπουν ποτέ τα οφέλη που πίστευαν πως θα είχαν. Ή τουλάχιστον να μην τα βλέπουν με την ίδια συχνότητα και απόδοση που είχαν προηγουμένως.

Κάποιος που ανεβάζει συνέχεια διαφημιστικά προϊόντα με Call to Action ‘Αγόρασε τώρα’ και άλλα τέτοιου είδους, θα βλέπει όλο και λιγότερες πωλήσεις. Ενώ, οι διαφημίσεις του θα είναι πιο ακριβές.

 

Τα παραδείγματα πολλά

Δέχομαι συστηματικά πολλές παρακλήσεις χρηστών να κοιτάξω λίγο τις σελίδες τους και να δω τι δεν πάει σωστά. Όπως μου έλεγαν παλιά με ένα ελάχιστο ποσό ως διαφήμιση έφταναν σε χιλιάδες μάτια με δεκάδες σχόλια. Πλέον, απλώς κάποιο reach με έως και μηδαμινό engagement. 

Όπως παρατηρώ, το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο. Κάθε post οδηγεί σε πώληση. Σε κάθε post υπάρχουν λέξεις όπως «προσφορά», «εκπτώσεις», «αγόρασε σήμερα» και άλλα Call to Actions που έχουν σκοπό την πώληση.  

Αν δεν έχουν κάτι να πουλήσουν μπορεί να μην ανεβάσουν τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βάζουν μόνο με τις νέες παραλαβές. Και μετά να απορούν πως γίνεται να είναι «νεκρό» το reach.  Απουσία κάθε στρατηγικής.

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά το Social Media Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Μην προχωράς χωρίς στρατηγική

Αν βλέπεις τα Social Media ως ένα τρόπο να πουλάς περισσότερα με μικρή προσπάθεια, δεν πρόκειται να δεις διαφορά. Τουναντίον. Θα ξοδεύεις πολύ περισσότερα χωρίς να βλέπεις την απόδοσή που θες. Ακόμη κι αν παλιά το κατάφερνες, σε ένα βαθμό, αυτό, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και όποιος δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές, απλά μένει πολύ πίσω. 

Πλέον τα Social επιβραβεύουν αυτούς που επενδύουν χρόνο. Τους χρήστες που δεν ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν, αλλά να δυναμώσουν τις σχέσεις με τους followers τους. 

Τους χρήστες που δεν κοιτάζουν το Facebook και το Instagram μόνο ως μηχανές για να πουλούν προϊόντα στον κόσμο. Αλλά τα κοιτάζουν γι΄αυτό που πραγματικά είναι, τουλάχιστον στα μάτια των ιδρυτών τους: Πλατφόρμες που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά. Γι’ αυτό και πρέπει να είσαι διατεθειμένος να επενδύεις χρόνο στο Social Media Marketing για να ξεχωρίσεις. 

 

Ζήτα βοήθεια

Αν έμαθες μια συγκεκριμένη οδό, όπως πχ πως να κάνεις διαφημίσεις, και πλέον δεν βλέπεις καμιά απόδοση, μάθε κάτι άλλο. Ψάξε online για βοήθεια ή ζήτα από agencies ή freelancers να σου αναλάβουν τη διαχείριση. 

Στο blog αυτό έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα που μπορούν να σε βοηθήσουν στη δημιουργία κοινότητας και στο να έχεις μια καλή σχέση με τους followers σου. Η σχέση αυτή θα σε ανταμείψει όταν χρειαστεί να βάλεις διαφήμιση. 

Επίσης υπάρχουν και αρκετά freebies που μπορείς να κατεβάζεις για να σε βοηθήσουν. Όπως επίσης και το course “Content Kingdom” για δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες παρόμοια blogs σε παγκόσμια κλίμακα που βοηθάνε.

Αν δεν έχεις το χρόνο να το κάνεις μόνος, κάνε τη διαχείριση outsource. 

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να καταλάβεις πως δεν είναι απλό πράγμα η διαχείριση των Social Media. Ούτε κάτι να το παίρνει κανείς επιφανειακά: «Απλά τα θέλω για να τρέχω διαφημίσεις», «δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα, έτσι απλά κάποιον να ανεβάζει τα προϊόντα μου». Τέτοιες αντιλήψεις φανερώνουν ερασιτεχνισμό και επιστρέφουν μηδαμινό αποτέλεσμα. 

Χρειάζεται χρόνος, συνέπεια, χρήμα και στρατηγική. Και θέλει χρόνο για να δεις την απόδοση μιας στρατηγικής. Σχεδόν κάθε freelancer ή agency θα σου ζητήσει μια χρονική περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών προκειμένου να αρχίσεις να βλέπεις ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Εδώ έρχεται και η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους χρήστες: 

  • Είτε θα κρατάς μια αποστασιοποιημένη παρουσία και θα χρησιμοποιείς τα Social Media όταν και όποτε θες κάτι να πουλήσεις.
  • Είτε θα εμβαθύνεις, θα επενδύσεις χρόνο, θα δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για τους followers σου και θα τα δεις πέρα από τη διαφήμιση.

Μάντεψε ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κερδίσουν».

 

Ολοκληρώνοντας

Μην κρατάς απόσταση από τα Social Media και μετά να έχεις απαίτηση ή προσμονή να σου φέρνουν αποτέλεσμα. Τίποτα στον κόσμο δεν δουλεύει έτσι και ούτε και αυτά. Θέσε και κράτα με συνέπεια τη στρατηγική σου. Έτσι θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερη επιτυχία. Με πιο πολλούς, πιστούς followers και πιο οικονομικές διαφημίσεις.