fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Οι λόγοι που πρέπει να αφήνεις περισσότερα σχόλια

Όλοι όσοι ασχολούνται με Social Media Marketing ξέρουν ήδη πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια σε κάθε ανάρτηση. Κι αυτός είναι ο λόγος που θες τόσο να παίρνεις όσο και να αφήνεις περισσότερα σχόλια.

Όχι όποια κι όποια σχόλια, αλλά αυτά που οδηγούν σε συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων, διαμοιρασμό γνώσεων και οτιδήποτε μπορεί να υπάγεται κάτω την ομπρέλα του περιεχομένου που να είναι αξίας.

Χάριν σ’ αυτό άλλωστε ενισχύθηκε και η χρήση των Groups. Που αν έχουν να μας πουν κάτι ξεκάθαρα, είναι πως οι συζητήσεις ανάμεσα σε άτομα με ίδια ενδιαφέροντα είναι το παρόν και το μέλλον των διαδικτυακών σχέσεων.

Τα όσα γνωρίζεις ήδη

Βέβαια, τα πιο πάνω τα γνωρίζεις ήδη. Και ίσως γι’ αυτό, η δημιουργία posts που να είναι optimised για σχόλια είναι το κύριο μέλημά σου όταν φτιάχνεις υλικό.

Επίσης γνωρίζεις ήδη πως δεν πρέπει να αφήνεις κανένα σχόλιο να «πάει χαμένο». Και όταν δέχεσαι κάποιο, οφείλεις να δώσεις μια απάντηση. Αυτό είναι σωστό και επαγγελματικά αλλά και τεχνικά, καθώς δίνει περισσότερους «πόντους» στους αλγόριθμους.

Κι εσύ όμως να αφήνεις περισσότερα σχόλια

Ωστόσο, αυτό αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος. Κι αυτό γιατί, όσα διαβάζεις και με όσα ενημερώνεσαι, τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να δέχεσαι σχόλια. Όχι και το πόσο σημαντικό είναι να δίνεις εσύ.

Φυσικά εξυπακούεται πως πρέπει να αφήνεις σχόλια. Όχι όμως μόνο όταν δέχεσαι. Αρκετές φορές, οφείλεις να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα, τουλάχιστον αν θες να μεγαλώσεις το προσωπικό σου brand.

Αυτό βελτιώνει τις πιθανότητες να πάρεις περισσότερα σχόλια σε ό,τι ανεβάζεις.

Οι δικαιολογίες που θα μπορούσες να ακούσεις

Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα ο σχολιασμός Απαιτεί χρόνο, συνέπεια, social listening και, αν ανήκεις στην ομάδα marketing ενός brand, απάντηση που να ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες του brand.

Αρκετοί μάλιστα το βλέπουν και κάπως ανταγωνιστικά. Κυρίως αν θεωρούνται αυθεντίες στο χώρο, το να αφήνουν σχόλια σε άλλους λογαριασμούς δεν το θεωρούν και τη βέλτιστη τακτική.

Ενώ, υπάρχουν πάντα και άτομα που αποφεύγουν να σχολιάζουν λόγω του ότι ενημερώνεται ο κύκλος τους με την απάντηση που θα δώσουν. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν.

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά το Social Media Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

Τα προβλήματα που συναντάς

Το ότι το commenting είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του engagement, το εκμεταλλεύονται πολλά apps που υπόσχονται αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε targeted hashtags.

Αν προσπαθείς να μεγαλώσεις στο Instagram (και κυρίως αν θες να μεγαλώσεις το personal brand σου) θα το βλέπεις αυτό συνέχεια.

«Κενές» απαντήσεις, χωρίς κάποιο νόημα και τόσο γενικές που θα μπορούσαν να γραφτούν για την φωτογραφία κάθε αγοράς. Ο σκοπός βέβαια είναι για να κρατούνται οι λογαριασμοί αυτοί ενεργοί και να φέρνουν όσο περισσότερο κόσμο γίνεται στο προφίλ τους.

Αυτό όμως δεν βοηθά πουθενά στη δημιουργία σχέσεων, ενώ σε δυσκολεύει ιδιαίτερα όταν θες να βγάλεις στατιστικά του λογαριασμού σου.

Τα οφέλη που παίρνεις

Αν ξεκινήσεις να αφήνεις πρώτος σχόλια, αρχίζεις να φαίνεσαι και πιο έντονα στον κύκλο σου.

Τους τελευταίους μήνες έχω δώσει περισσότερη προσοχή στο LinkedIn, το οποίο συν τοις άλλοις θεωρώ απαραίτητο για personal branding. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα άτομα του κύκλου μου που εμφανίζονται συνέχεια μπροστά μου, λόγω των σχολίων που αφήνουν.

Αυτό μόνο και μόνο από πλευράς αναγνωρισιμότητας αξίζει όλο το χρόνο που διαθέτεις.

Οπότε, ναι μεν ενισχύεις το post τρίτων, η όλη αλληλεπίδραση όμως επιστρέφει πίσω σε σένα.

Στο Instagram, πέραν των αυθόρμητων σχολίων, κατά καιρούς αφιερώνω λεπτά αποκλειστικά για σχόλια σε διάφορα posts. Παρατηρώ πως με μαθηματική ακρίβεια, έρχονται followers ακόμη κι αν δεν ανέβασα κάτι δικό μου.

Αυτό συμβαίνει επειδή πέραν του λογαριασμού στον οποίο αφήνεις σχόλια, τα σχόλια αυτά τα βλέπουν και οι followers εκείνου του λογαριασμού. Κι αν με την ποιότητά τους ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα «κενά» σχόλια, τότε θα κερδίσεις την προσοχή (και το follow) κάποιων followers.

Στο Facebook, όσο δύσκολα είναι τα σχόλια σε Pages, άλλο τόσο ευκολότερα είναι στα profiles. Με την καθιέρωση των Groups βελτιώνεται κάπως η κατάσταση, καθώς οι χρήστες είναι διατεθειμένοι να σχολιάζουν σε ομάδες που βρίσκονται άτομα με ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Ακόμη κι αν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι το πρώτο βήμα.

Ολοκληρώνοντας

Από τη στιγμή που ξέρεις πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στα Social Media, χρησιμοποίησε τη γνώση αυτή προς όφελός σου. Κάνε το πρώτο βήμα χωρίς να σκέφτεσαι πώς θα σε κάνει να φαίνεσαι.

Άλλωστε, αν είσαι αυθεντία στο χώρο, θα έχεις πολλά να μοιραστείς για να βοηθήσεις την κοινότητα. Και αυτό η κοινότητα θα σου το ανταποδώσει.

Ποια η άποψή σου σχετικά με τα πιο πάνω;

Ρίξε μια ματιά και στη σελίδα eLearning του Social Media Cyprus. Εκεί θα βρεις eBooks, Οδηγούς αλλά και το online course Content Kingdom, που σε βοηθά στη δημιουργία περιεχομένου για τα Social Media.

Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn