fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Online Διαγωνισμοί: 7 ιδέες για να ξεχωρίσετε

Οι online διαγωνισμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε το brand σας και τα προϊόντα σας. Μπορείτε με έναν τρόπο που θα επιφέρει κέρδος στον χρήστη, να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του και να ενημερωθεί για το τι έχετε να προσφέρετε.

 

Οι συνηθισμένες μορφές διαγωνισμών που βλέπουμε στο Facebook για παράδειγμα, έχουν μια κοινότυπη μορφή: Like & Share posts. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος διάδοσης του διαγωνισμού, ωστόσο υπάρχουν πολύ πιο έξυπνοι τρόποι για να προωθήσετε το διαγωνισμό σας.

 

Και κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε, είναι πως όταν επιβάλλετε στους χρήστες να κάνουν share ένα post ως όρο διαγωνισμού, αυτό είναι ενάντια στους όρους χρήσης του Facebook. Παράνομο δηλαδή, κατά μία έννοια, που μπορεί να φέρει επιπτώσεις στο λογαριασμό σας. Τώρα αν το κάνουν από μόνοι τους, χωρίς να το ζητάτε, μάλλον κάτι κάνετε πολύ σωστά!

 

Μπορείτε επίσης να ζητάτε να κάνουν like τη σελίδα σας ως όρο και να πάρετε έτσι αρκετά likes. Αλλά αυτός ο τρόπος δεν σας εξασφαλίζει πως τα likes που θα πάρετε θα είναι από άτομα που ενδιαφέρονται για το brand σας. Μάλλον οι περισσότεροι θα σας κάνουν like για το δώρο καθ’ αυτό, παρά για το brand.

 

Έτσι κι εδώ, για βοήθεια, δίνονται 7 ιδέες για το πως θα μπορούσατε να τρέξετε έναν διαγωνισμό που να είναι συνάμα και «νομότυπος» και διαφορετικός:

 

  1. Φωτογραφία των fans

Ενδεχομένως η αποδοτικότερη μέθοδος, καθώς αυτή τη στιγμή κυρίως τα media μεσουρανούν στα Κοινωνικά Δίκτυα. Μπορείτε να ζητήσετε μια φωτογραφία από τους fans σας να αναρτηθεί σε Facebook, Instagram ή και Twitter χρησιμοποιώντας  ένα συγκεκριμένο hashtag. Και γιατί όχι να φαίνεται και το προϊόν σας, αν απευθύνεστε σε κοινό που είναι ήδη πελάτης σας.

 

photo contest

 

 

  1. Σχόλια – Testimonials

Ζητάτε σχόλια που να αφορούν τις υπηρεσίες ή το προϊόν. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε feedback. Τα σχόλια μάλιστα που θα σας αρέσουν μπορείτε να τα αναρτήσετε και στην ιστοσελίδα σας, αν έχετε μέρος όπου μπαίνουν τα testimonials. Αν θέλετε να το κάνετε αυτό, απλά ενημερώστε το στους όρους του διαγωνισμού!

 

testimonials

 

  1. Answer a Question

Αρκετά απλός τρόπος τύπου multiple choice που μπορεί να «ξυπνήσει» και το engagement. Απλώς αναρτάτε μία ερώτηση και δίνετε 3-4 απαντήσεις. Γράφετε και τι θα κερδίσουν οι νικητές. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ερώτηση γνώσεων, μπορεί απλά να ζητάτε γνώμες. 

 

Q&A

 

 

4. Quote contest

Αφήστε τη φαντασία των fans σας να τρέξει ζητώντας τους ένα γνωμικό σχετικά με τη βιομηχανία όπου ανήκετε. Μπορεί να είναι δικό τους ή λόγια κάποιων διάσημων, μπορεί να είναι κείμενο σε φωτογραφία ή σκέτο κείμενο. Όπως και να θέλετε να το παρουσιάσετε, είναι ένας όμορφος τρόπος να ανεβάσετε το engagement αλλά και να έχετε υλικό να χρησιμοποιήσετε αργότερα!

 

Tip: Τρέξετε διαγωνισμούς για να μεγαλώσετε την αναγνωρισιμότητα του brand σας. clicktotweet

 

5. Caption This

Δίνετε μια φωτογραφία από το brand σας και ζητάτε από τους followers σας να γράψουν στα σχόλια μία συνοδευτική λεζάντα. Επιλέγετε τυχαία τον νικητή, ή το σχόλιο που θα πάρει τα περισσότερα likes. Ωραίος και ευφάνταστος τρόπος που ανεβάζει και το engagement.

 

caption this

 

      6.Νέες ιδέες

Πάρτε ιδέες από τα άτομα στα οποία απευθύνετε το προϊόν σας. Ρωτήστε ανοικτά τι θα ήθελαν να δουν από εσάς και πάρετε τη γνώμη τους. Σίγουρα θα βρείτε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες και θα καταλάβετε καλύτερα τα γούστα των fans σας. Βέβαια, αν δεν θέλετε να αποκλίνετε από αυτά που έχετε να προσφέρετε, ρωτήστε κάτι ποιο συγκεκριμένο. Π.χ. με τι θα συνδύαζαν ένα προϊόν σας.

 

  1. Tag a friend

Τέλειος τρόπος για αναγνωρισιμότητα. Τρέχετε έναν διαγωνισμό και ζητάτε να κάνουν tag έναν φίλο τους που κατά τη γνώμη τους θα τους άρεσε το δικό σας προϊόν. Έτσι κερδίζετε και κοινό που θα σας βρει ενδιαφέρον και θα θέλει κιόλας να σας ακολουθήσει.

 

tag a friend

 

Βάζετε όρους

Μην ξεχνάτε να βάλετε τους όρους του διαγωνισμού. Ποια θα είναι η διάρκεια, η ημερομηνία λήξης, πως θα επιλέγεται ο νικητής κλπ. Αν έχετε ιστοσελίδα, γράψτε τους εκεί και βάλτε τον σύνδεσμο στην ανάρτηση. Αλλιώς, αυτό που κάνουν αρκετά brands, είναι να γράφουν τους όρους διαγωνισμών στο Google Docs και να επικολλούν το σύνδεσμο στην ανάρτηση.  

 

Πως να επιλέγετε τους νικητές

Στις περιπτώσεις που οι όροι του διαγωνισμού κρίνονται βάσει τα περισσότερα likes, είναι εύκολη δουλειά. Σε όλες τις άλλες, μπορείτε να επιλέξετε εσείς τυχαία.

 

Αν θέλετε να είστε εντελώς αμερόληπτοι, χρησιμοποιήστε ένα οnline εργαλείο. Υπάρχουν διάφορα που επιλέγουν τυχαία νικητές, βάσει της δραστηριότητάς τους.

 

Γνωστό εργαλείο είναι το Woobox. Κάνετε login με το account σας, επιλέγετε τη σελίδα σας και πατάτε στο tab Posts. Θα σας εμφανίσει όλα σας τα post, με δίπλα την επιλογή Pick Winner. Με την πληρωμένη έκδοση μπορείτε να βάλετε και τον λογαριασμό σας στο Instagram για να πάρετε νικητές και από εκεί.

 

woobox

 

Αν έχετε με τη σειρά σας μία άλλη ιδέα για διαγωνισμό, μπορείτε ευχαρίστως να την αναφέρετε!