fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Περιγραφή στα posts: Γιατί είναι σημαντική

Περιγραφή στα posts: Γιατί είναι σημαντική

Η περιγραφή στα posts είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο Social Media Marketing. Λέγοντας περιγραφή, εννοώ τα λόγια που συνοδεύουν εικόνες ή βίντεο στους διάφορους λογαριασμούς. Το copywriting είναι συγκριτικά υποτιμημένη τεχνική, αλλά τόσο σημαντική. 

 

Το γιατί, περιγράφεται εδώ.

 

Δίνεται το νόημα της φωτογραφίας

Η περιγραφή στα posts δίνει στον χρήστη το νόημα της φωτογραφίας. Το λεγόμενο context (περικείμενο) είναι αυτό που θα «βάλει» τον χρήστη στο νόημα, έτσι ώστε να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει μπροστά του. Και γιατί του είναι σημαντικό. 

Μια εικόνα που δεν είναι quote, μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Ακόμη κι αν δείχνει κάτι συγκεκριμένο, σίγουρα θα έχει άλλη δυναμική όταν συνοδεύεται και από το απαραίτητο copywriting. Το κείμενο εδώ ενισχύει το μήνυμα της εικόνας, οπότε θέλουμε να αφιερώσουμε λίγα δευτερόλεπτα για μια πρόταση.

Επιπρόσθετα, φαίνεται και το τι θέλει ο admin από τον χρήστη. Το Call to Action δηλώνεται με το copywriting και με τον τρόπο αυτό μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση. Φράσεις όπως: «Συμφωνείτε;», «Ποια η γνώμη σας», «Εσείς τι θα κάνατε» κλπ, είναι αυτές που δίνουν την «πάσα» στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν.

 

Ο κόσμος αποφασίζει αν θα πατήσει ή όχι ένα link

Το share ενός link post γίνεται σχεδόν από όλους τους ενεργούς χρήστες. Όταν κάποιον διαβάσει κάτι που του προκάλεσε το ενδιαφέρον, θέλει να το μοιραστεί με τους φίλους του. Ή, να το μοιράσει σε μια κοινότητα, δηλαδή τα groups.

Όμως, τα link post έχουν συγκριτικά, μειωμένη απόδοση από ότι π.χ. τα βίντεο. Και δεν είναι επειδή ο κόσμος δεν τα διαβάζει. Είναι επειδή δεν έχει χρόνο να διαβάσει ό,τι βρει μπροστά του. Οι χρήστες βλέπουν εκατοντάδες posts μπροστά τους, είναι ακατόρθωτο να τα διαβάσουν όλα.

Αν όμως ένα link post έχει και μια αναλυτική περιγραφή, τότε θα διαβάσουν αυτήν. Κι αν αυτή κεντρίσει το ενδιαφέρον, τότε θα πατήσουν και το link.

Οπότε, είναι σημαντικό να αναφέρεται η γνώμη μας, τα κύρια σημεία, ο λόγος που το βρήκαμε ενδιαφέρον, πριν το κάνουμε share. Όσο πιο εύκολο το κάνουμε για τους χρήστες, τόσο πιο εύκολα κι αυτοί θα αφιερώσουν κάποια λεπτά στο post. 

 

Tip: Στο Social Media Cyprus όταν βρω ένα πολύ καλό άρθρο που θα ενδιαφέρει την κοινότητα εκεί, τότε μαζεύω τα πιο σημαντικά κομμάτια και τα γράφω ως περιγραφή. Έτσι οι χρήστες θα μπορούν να ενημερωθούν με το να διαβάσουν το post, χωρίς καν να χρειάζεται να πατήσουν στο link. Αν θέλουν περισσότερα, τότε μπορεί να πατήσουν:

 

copywriting περιγραφή στα posts
Τα κύρια σημεία του άρθρου μαζεμένα στην περιγραφή του ποστ (και διαθέσιμο το link για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες)

 

Το δέχεται και το Instagram 

Η περιγραφή στα posts είναι αποδεκτή, παντού. Ακόμη και στο Instagram. Σε ένα κατεξοχήν οπτικό δίκτυο, όπου η εικόνα παίζει τον κυριότερο λόγο, υπάρχει πολύ κείμενο από πολλά και μεγάλα brands. Τόσο, που αρκετοί υποστηρίζουν πως το Instagram έχει πλέον και στοιχεία microblogging πλατφόρμας.

Ο επίσημος λογαριασμός του δικτύου χρησιμοποιεί εκτενείς περιγραφές, ακριβώς για να δώσει ένα ολοκληρωμένο context για τις φωτογραφίες που κάνει featured.  Αυτό το στοιχείο το αντιγράφουν πολλoί άλλοι λογαριασμοί, καθώς βλέπουν αποδίδει ικανοποιητικά. 

Μεταξύ άλλων, υπάρχει και το στοιχείο του storytelling. Σ’ αυτό βοηθάει ιδιαίτερα ένα σωστό copywriting, όπως ακόμη και στην πρόκληση ενός συναισθήματος. 

 

Η περιγραφή στα posts δίνει engagement points

Τέλος, δεν ξεχνάμε να «παίζουμε» και με τους κανόνες των Social Media. Ο αλγόριθμος της κάθε πλατφόρμας είναι εκεί για να βλέπει τι απήχηση έχει κάθε post και να το δείχνει έτσι σε χρήστες που θα το βρουν ενδιαφέρον. Κι εδώ το copywriting έρχεται να βοηθήσει.

Μια εκτενή περιγραφή θα «αναγκάσει» έναν χρήστη να μείνει να τη διαβάσει. Νοουμένου φυσικά πως γράφει κάτι ενδιαφέρον γι’ αυτόν. Αν μείνει να τη διαβάσει πολλή ώρα, τότε αυτό κερδίζει engagement points για το posts, αλλά και για τη σελίδα γενικότερα.

Οι πλείστοι χρήστες δεν αφήνουν εύκολα σχόλια, ούτε καν likes. Οι αλγόριθμοι όμως, επειδή είναι πολύ έξυπνοι, καταλαβαίνουν πως ένας χρήστης βρίσκει ενδιαφέρον ένα post, (και) από το πόση ώρα ο χρήστες μένει πάνω του. Αν το κάνει συχνά στα posts της σελίδας εκείνης, τότε θα του δείχνει περισσότερα posts, έστω κι αν σπάνια έως ποτέ κάνει κάποιο like. Ίσως όμως να πατά συχνά το “See more”.

 

Μην υποτιμάς την περιγραφή στα posts!

Δείξε πως αυτό που μοιράζεις είναι σημαντικό με το να γράψεις μια, έστω μικρή, περιγραφή. Αλλιώς, η σκέτη εικόνα ή ακόμη και το αγαπημένο βίντεο, ίσως σε απογοητεύσουν από πλευράς απόδοσης. Η περιγραφή στα posts δείχνει, μεταξύ άλλων, και έναν σεβασμό προς όσους ακολουθούν την επαγγελματική σου σελίδα, καθώς αφιερώνεις χρόνο και προσοχή στο να τους δώσεις ή να τους εξηγήσεις κάτι που θα τους βοηθήσει. 

Εσύ γράφεις περιγραφές; Σε βοηθάνε όταν υπάρχουν σε ένα post;