fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Podcasts: Τι είναι και πώς τα χρησιμοποιείς

Podcasts

Μία από τις διαδεδομένες μορφές περιεχομένου του διαδικτύου με μεγάλη απήχηση αυτή την περίοδο, είναι τα podcasts. Πρόκειται για ηχητικά αρχεία διαφόρων θεματικών που τα βρίσκουμε κυρίως σε πλατφόρμες διαμοιρασμού μουσικής. Πλεόν συνοδεύονται και από βίντεο, ωστόσο μπορούν να «σταθούν» και μόνα τους ως ηχητικά.  Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα βίντεο και τις εικόνες, έτσι και τα pocasts αποτελούν έναν τρόπο δημιουργίας και κατανάλωσης content από τους χρήστες.

 

Πώς δημιουργούνται τα podcasts

Μπορούν και να χαρακτηριστούν και ως ψηφιακή εξέλιξη μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Για να δημιουργήσεις podcasts χρειάζεσαι ένα μικρόφωνο, μια θεματική και τον υπολογιστή ή το κινητό σου όπου θα κάνεις ηχογραφήσεις. Όσο πιο ακριβό εξοπλισμό έχεις, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα. Επαφίεται σε σένα όμως το βάθος στο οποίο θα πας.

Έπειτα αναλύεις ένα θέμα. Συνήθως οι εκπομπές podcasts αφορούν ένα θέμα και είναι σε σειρά επεισοδίων. Οπότε, αν ενδιαφέρεσαι για θέματα π.χ. επιχειρηματικότητας, μπορείς σε κάθε επεισόδιο να αναλύεις και κάτι διαφορετικό από το γενικό θέμα με το οποίο καταπιάνεσαι. 

 

Πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις

Τα podcasts, σε αντίθεση  με άλλες μορφές περιεχομένου, καταναλώνονται πιο εύκολα. Δεν απαιτείται η προσοχή που χρειάζεσαι όταν π.χ. διαβάζεις άρθρα ή παρακολουθείς βίντεο. Τα ακούς στο χρόνο σου ή σε χρόνο όπου θεωρείται «χαμενός». Στο αυτοκίνητο, καθώς κάνεις βόλτες, στο γυμναστήριο ακόμη και στο μπάνιο. Χρειάζεσαι απλά τα ακουστικά σου ή και όχι αν δεν ενοχλείς τον περίγυρο. 

Για να βρεις διάφορα επεισόδια, ψάχνεις σε διάφορες υπηρεσίες. Τόσο το iOS όσο και το Android (Google) έχουν τέτοιες εφαρμογές που μπορείς να κάνεις εγγραφή. Φυσικά, podcasts υπάρχουν και στις εφαρμογές με streaming μουσικής, όπως είναι τα Youtube Music, Spotify και Soundcloud.

Αφού ανοίξεις έναν λογαριασμό, ψάχνεις για θεματικές ή για κάποιον γνωστό podcaster. Αν ξέρεις ήδη κάποιον, μπορείς να ψάξεις και την ιστοσελίδα του, αν έχει. Συνήθως, όσοι έχουν εκπομπές φιλοξενούν τα ηχητικά και στην ιστοσελίδα τους, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις άλλο app.   

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Podcasts και Social Media  

Τα podcasts έχουν μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό και πλέον ακούγονται και στην Κύπρο. Είναι ένας ακόμη τρόπος να δώσεις content στην κοινότητά σου και να ενισχύσεις το personal branding σου. Μην ξεχνάς πως υπάρχει πλήθος κόσμου που προτιμά τα ηχητικά αρχεία παρά να διαβάζει κείμενα ή να βλέπει βίντεο. Μπορείς να δοκιμάσεις και στη δική σου κοινότητα και να δεις τι ανταπόκριση έχεις. 

Επίσης, δημιουργούνται και πιο γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Έπειτα, τα ανεβάζεις είτε σε ιστοσελίδα είτε στα προσωπικά σου accounts. Αν θες και εφαρμογές για να ανεβάζεις τα αρχεία εκεί, πολύ γνωστή είναι η Soundcloud. Δοκίμασα και μου άρεσε την Anchor που επιτρέπει και αρκετά καλό customisation.

Τέλος, υπάρχουν πολύ δυνατά podcasts σε θέματα Social Media. Πολύ γνωστό είναι αυτό του Social Media Examiner, που φιλοξενεί πολλούς καλεσμένους που είναι expert στο θέμα τους. Γνωστά και αξιόλογα είναι και τα #AskGaryVee Show του Gary Vaynerchuk, Social Pros Podcasts των Jay Baer and Adam Brown,  Masters of Scale του Reid Hoffman κλπ. 

Μια αναζήτηση στο Google θα εμφανίσει εκατοντάδες αποτελέσματα, ενώ δεν είναι ανάγκη να περιορίζεσαι σε θέματα Social Media. Θέματα όπως αυτοβελτίωση, ευεξία, ψυχολογία και επιχειρηματικότητα είναι πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών. 

 

SocialMediaCyprusCast!

Φυσικά, ίσως να άκουσες ήδη πως και το Social Media Cyprus και διαβάζεις τώρα έχει δικό του podcast. Στο SocialMediaCyprusCast* αναλύω διάφορα θέματα από τον κόσμο του Social Media Marketing σε μικρά, ολιγόλεπτα επεισόδια, έτσι όπως τα βιώνω προσωπικά εγώ. Μπορείς να δεις (και να ακούσεις) συγκεντρωμένα τα επεισόδια, στην κατηγορία SocialMediaCyprusCast

Επίσης, στην Κύπρο γενικότερα υπάρχουν αξιόλογα podcasts, όπως το Netcast Zone ή το BlackLemonTV. Μπορείς να τα ακολουθήσεις για διάφορες θεματικές με όμορφους διαλόγους. 

 

Ξεκλείδωσε τη δύναμη των podcasts

Ανακάλυψε τον κόσμο των podcasts και παρουσίασέ τα και στη δική σου κοινότητα. Μην απογοητευτείς αν δεν δεις απόδοση. Ίσως να χρειάζεται λίγη εκμάθηση πριν αρχίσει να ανταποκρίνεται. Μην ξεχνάς πως αν όσα αναφέρεις είναι αξίας και σχετικά με την κοινότητά σου, τότε αυτή θα θέλει να παρακολουθεί ό,τι κι αν προέρχεται από σένα. Έστω κι αν δεν φαίνεται εκ πρώτης να ταιριάζει στα όσα της αρέσουν

 

*Το Show του SocialMediaCyprusCast είναι διαθέσιμο στα SpotifyGoogle PodcastsApple Podcasts