Αν θες να δοκιμάσεις μια μορφή content που ακόμη δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό, μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις ένα podcast. Καθώς η ηχητική αυτή μορφή περιεχομένου αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, όλο και περισσότεροι γοητεύονται από την πιθανότητα να έχουν το δικό τους broadcast.
Και όχι άδικα. Το podcast έχει μεγάλη δύναμη και στα θετικά του συγκαταλέγεται και η ευκολία δημιουργίας του. Δεν παίρνει το χρόνο που θέλει ένα κείμενο, ούτε το στήσιμο για ένα βίντεο. Δεν χρειάζεται καν να είσαι καλός με την εικόνα. Το podcast μπορεί να γίνει και βίντεο, αυτό όμως είναι προεραιτικό. Η βάση του είναι καθαρά η φωνή.
Πώς να φτιάξεις ένα Podcast
Αν αρχίσεις να το σκέφτεσαι αλλά θεωρείς πολύ μεγάλη την καμπύλη εκμάθησης, δεν είναι. Στον οδηγό εδώ θα δεις πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις το πρώτο setup, έτσι ώστε να ενωθείς με το Spotify και να αρχίσεις να ανεβάζεις επεισόδια.
Και το καλύτερο κομμάτι; Είναι δωρεάν.
Ας δούμε τα βήματα:
1.Άνοιξε ένα δωρεάν λογαριασμό σε ένα Podcast Provider
Προσωπικά χρησιμοποιώ το Anchor.fm αλλά οι εναλλακτικές είναι δεκάδες και κάποιες πιο γνωστές. Soundcloud, Podbean, SimpleCast είναι κάποια μόνο από όσα μπορούν να σε βοηθήσουν στα πρώτα βήματα.
2. Δημιούργησε και εμπλούτισε το προφίλ σου
Βάλε στο προφίλ σου όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Είναι σαν Landing Page, οπότε θες να το εκμεταλλευτείς για μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Πρόσθεσε λεπτομέρειες και για το περιεχόμενο που θα ανεβάζεις. Έτσι όσοι σε βρίσκουν θα ξέρουν με τι θέματα καταπιάνεσαι.
3. Βρες ένα θέμα και άρχισε την ηχογράφηση
Έπειτα, ουσιαστικά είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την ηχογράφηση. Θα σε βοηθήσει αν έχεις έτοιμες κάποιες ιδέες για τις οποίες μπορείς να δώσεις αξία στους ακροατές σου.
Αφού ολοκληρώσεις ένα επεισόδιο, μπορείς να το κάνεις edit. Εκεί, κόβεις ό,τι δεν σου αρέσει ενώ μπορείς να προσθέσεις και μουσική στο background.
Έπειτα, αν είσαι εντάξει με το αποτέλεσμα, το δημοσιεύεις.
4. Διανομή επεισοδίων
Οι Podcast Providers κάνουν εύκολη τη διανομή του ηχητικού σε γνωστές πλατφόρμες. Ουσιαστικά, αυτές είναι που ανεβάζουν το επεισόδιο σε Spotify, Google Podcast, Apple Podcasts κλπ. Εσύ απλά φροντίσεις να έχεις ένα url έτοιμο για κάθε πλατφόρμα.
Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις.
Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus
Τι να λάβεις υπόψη για το Podcast σου
Χρονική Διάρκεια
Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες. Πολλοί χρησιμοποιούν το podcast σαν κάτι αντίστοιχο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Που σημαίνει, πως το αφήνουν για μια ή μιάμιση ώρα.
Άλλοι το κρατάνε λιγότερο, εγώ το προτιμώ γύρω στα 10 λεπτά. Εξαρτάται από το είδος του podcast show, για τα πόσα πράγματα έχει κανείς να καλύψει, για το διαθέσιμο χρόνο και για το αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι.
Συνεντεύξεις
Αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι, τότε η διάρκεια είναι συνήθως γύρω στη μία ώρα, αφού υπάρχουν πράγματα που θα σχολιαστούν με λεπτομέρεια.
Αντί να μιλάς μόνος στο μικρόφωνο, μπορείς να φέρεις έναν φιλοξενούμενο. Έτσι, έχεις και το δικό του κοινό, ενώ πιο όμορφα εξελίσσεται μια συζήτηση από έναν μονόλογο. Και πάλι, εξαρτάται από το πώς το προτιμάς.
Συνεργασίες
Μπορείς να σκεφτείς και πιθανές συνεργασίες. Κυρίως αν το show σου αρχίσει να παίρνει αρκετά views, τότε μπορείς να σκεφτείς αν θες να προωθείς κάτι που ανήκει σε τρίτους. Είναι ένας τρόπος που παρατηρώ να χρησιμοποιούν διάφοροι podcasters για να έχουν οικονομικό όφελος.
Εξοπλισμός
Δεν χρειάζεται κάτι ακριβό για αρχή. Ένα εξωτερικό μικρόφωνο για κινητό είναι η μίνιμουμ επένδυση. Δεν συνιστώ το μικρόφωνο του κινητού καθώς δεν μειώνει την ηχώ.
Όταν και αν το Show μεγαλώσει, τότε μπορείς να πας σε πιο ακριβό εξοπλισμό, κάτι που θα βελτιώσει απίστευτα την ποιότητα ήχου.
Προώθηση μέσω Social Media
Όσον αφορά την προώθηση, θα ακολουθήσεις τα βήματα που ακολουθείς όταν προωθείς και οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου στα Social Media. Αν και τα πλείστα podcast shows στο διεθνή χώρο είναι καθαρά ηχητικά, στα μέρη μας παρατηρώ μια προτίμηση στη δημοσίευση και συνοδευτικού βίντεο. Ουσιαστικά πρόκειται για βιντεογράφηση της όλης εκπομπής, κάτι που δίνει υλικό και σε μορφή βίντεο (κατάλληλο για Youtube και Facebook) παρά μόνο για πλατφόρμες όπως Spotify ή Apple Podcasts.
Όπως και να επιλέξεις να το κάνεις, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!
Φτιάξε το δικό σου podcast
Αν βλέπεις πως ο κόσμος αυτός είναι κάτι που κρύβει ενδιαφέρον, επένδυσε πάνω του. Μάθε πώς να φτιάξεις ένα podcast και δες τι απόδοση μπορεί να έχει. Μπορεί όλο το show να είναι απλά κάποια επεισόδια. Θα είναι όμως αρκετά για να σου δείξουν αν μπορούν ως μορφή να δουλέψουν και για σένα.
Κάτι αντίστοιχο έκανα κι εγώ με το #socialmediacypruscast το οποίο αποτέλεσε ένα καλό τεστ για να δω αν είναι κάτι που μπορώ να υποστηρίξω. Το αποτέλεσμα με παρακίνησε να ξεκινήσω το show Content Creation Tips, που αφορά Content Marketing και είναι στην αγγλική γλώσσα.
Έχεις το δικό σου podcast; Θα ήθελες να προτείνεις κάποιο που σου αρέσει ιδιαίτερα; Μοιράσου το στα σχόλια!
Online Course: “Video Creation for Social Media”
Αν θα σε ενδιέφερε να δημιουργείς βίντεο ως συνοδευτικό στο podcast show σου, μπορείς να κοιτάξεις το online μάθημα το Video Creation for Social Media. Είναι στην αγγλική γλώσσα και δίνει παραδείγματα για διάφορα είδη βίντεο που μπορεί κανείς να δημιουργήσει, ενώ δίνει και optimisation & sharing tips.
Στο course αυτό εξηγώ και πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει promotional videos μέσω του InVideo, όπως και άλλες δυναμικές λειτουργίες του εργαλείου.