fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πώς να γίνω influencer το 2020;

Πώς να γίνω influencer το 2020

Μια από τις ερωτήσεις που κάνει αρκετός κόσμος, κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες, είναι το «πώς να γίνω influencer». Δεν ξέρω αν υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας, καθώς δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς πιστεύουν πως είναι ο influencer και θέλουν να γίνουν.

Στο άρθρο αυτό, θα γίνει μια μικρή ανάλυση του όρου, μια ίσως απομυθοποίησή του και θα δοθεί και η δική μου άποψη για το πώς μπορεί σε κάποιον να αποδοθεί ο τίτλος αυτός.

 

Τι είναι influencer

Θα ξεκινήσω αναλύοντας την τελευταία πιο πάνω πρόταση. Influencer δεν γίνεσαι. Είναι ένας τίτλος που σου δίνεται από τρίτους, βάσει του έργου που παράγεις και της επιρροής που έχεις. Ως εκ τούτου, είναι πιο δίκαιο να πούμε πως ο influencer έχει μια επίδραση στην κοινότητα που τον ακολουθεί και όχι σε μάζες ανθρώπων. 

Αν π.χ. ένας ποδοσφαιριστής έχει μεγάλη επίδραση σε οπαδούς της ομάδας του, τότε γι’ αυτούς μπορεί να είναι influencer. Για τους μη ποδοσφαιρόφιλους ή αντιπάλους του, δεν είναι. 

 

Τι δεν είναι influencer

Η λανθασμένη αντίληψη για τους influencers, που κάνει πολλούς νεαρούς να θέλουν να αποκαλούνται έτσι, είναι τα οφέλη που δείχνουν  να έχουν. Και επειδή το «φαίνεσθαι» είναι μεγαλύτερος πειρασμός από το «είναι», το πρώτο πράγμα που φαίνεται και «θαμπώνει», είναι ο αριθμός των followers που συνήθως έχουν οι γνωστοί influencers.  

Όμως, ο αριθμός των followers δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είσαι influencer. Ποτέ δεν σήμαινε. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, και λίγο παλιότερα, οι καλοί influencers να είχαν και πολλούς followers, αλλά αυτό ερχόταν ως επιβράβευση του έργου τους. Όχι για να πετύχουν το έργο τους. Άρα η παράμετρος του μεγάλου followership, απλά δεν ευσταθεί.

Επίσης, πολλοί ψάχνουν τρόπους να κάνουν monetize τους followers που έχουν. Που σημαίνει, να τους εκμεταλλευτούν με κάποιον τρόπο για να κερδίζουν χρήματα. Ένας εν δυνάμει influencer δεν έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του, τουλάχιστον όχι με άμεσο τρόπο. Έτσι, αν θέλει κάποιος να γίνει «influencer» για να κερδίζει περισσότερα, ξεκινά με εντελώς λάθος στόχους και βάση.

Τέλος, υπάρχει αυτή η εντύπωση πως ένας influencer έχει πολλά κέρδη, που δεν είναι απαραίτητα οικονομικά. Δηλαδή δώρα από εταιρείες, κάποια ταξίδια, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, γκλαμουριά κλπ. Αυτό κι αν δεν ισχύει. 

Αν κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι (πιο) λογικό να έχει κάποια από τα πιο πάνω, αν και σίγουρα όχι στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το ότι είναι influencer, αλλά με το ότι είναι δημόσιο πρόσωπο. Και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα δημόσια πρόσωπα να έχουν πολλούς followers.

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Πώς να γίνω influencer το 2020;

Βάσει των πιο πάνω λοιπόν, πώς γίνεται κανείς influencer στις μέρες μας; Θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό έως τώρα πως τέτοιος δεν γίνεσαι, καθώς δεν είναι ένα επάγγελμα που το επιλέγεις. Τώρα, αν αλλάξουμε λίγο τον τίτλο και γίνει «πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει τον τίτλο του influencer;», τότε ίσως κάτι να γίνεται.

Οι influencers είναι αυτό που λένε και η λέξη. Άτομα με επιρροή. Άτομα που έχουν την ευθύνη των πράξεών τους καθώς με τα λεγόμενά τους διαμορφώνουν αντιλήψεις. Αυτή είναι η βάση στην οποία κινούνται και στην οποία ανταποκρίνεται πλήρως ο όρος. 

Έτσι, δεν μπορεί κανείς να λέγεται influencer επειδή παρακινεί τον κόσμο να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Εκεί κάνει διαφήμιση εκμεταλλευόμενος εξωγενείς παράγοντες (μπορεί να είναι δημόσιο πρόσωπο, ηθοποιός, δημοσιογράφος ή να έχει κάποια γνωστή εκπομπή σε τηλεόραση / ραδιόφωνο). 

Θα λέγεται όμως influencer αν με τα όσα κάνει, βοηθά όσους τον ακολουθούν να πετύχουν κάτι. Και αυτό το κάτι, δεν μετριέται σε υλικά αγαθά. 

 

Τι διαμορφώνει ένας influencer

Ο Influencer μπορεί να βοηθήσει τους ακόλουθούς του να αλλάξουν την αντίληψή τους πάνω σε ένα λεπτό θέμα. Να ευαισθητοποιηθούν σε κάποιο άλλο. Ίσως να γίνουν πιο δεκτικοί σε πράγματα που ήταν απόλυτοι. Μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Να εμπιστεύονται περισσότερο τις δυνατότητές τους. Ή να τους δώσει αυτό που χρειάζονταν και που έψαχναν για να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στη ζωή τους. Και όλα αυτά, διαμορφώνουν χαρακτήρα και αντιλήψεις. 

Αυτός είναι ο τίτλος του influencer. Η αλλαγή προς το καλύτερο που προκαλούν σε τρίτους. Γι’ αυτό δεν μπορείς να τον αντιλαμβάνεσαι επιπόλοια. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης. Και όπως θα πρόσεξες έως τώρα, ένας influencer δεν είναι influencer για όλο τον κόσμο. Είναι γι’ αυτόν που του έκανε μια μεγάλη, ποιοτική διαφορά στη ζωή του. 

Και γι’ αυτό και δεν σημαίνει τίποτα ο αριθμός των followers. Σημαίνει όμως τα πάντα αν έστω και ένας άνθρωπος άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του προς το καλύτερο λόγω της επίδρασης που είχε πάνω του ο συγκεκριμένος influencer.

 

Σ’ αυτή τη βάση να κινείσαι

Αν κάποιος έχει την ωριμότητα και μπορεί να ανταποκριθεί στα πιο πάνω, δεν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να είναι ο εαυτός του. Με τα λεγόμενά του στα Social Media, μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο που θα τον βρει ενδιαφέρον. 

Δες απλά τι κάνουν οι influencers – αυτοί που όντως διαμορφώνουν αντιλήψεις. Χρησιμοποιούν τα Μέσα για να περάσουν το μήνυμά τους, φροντίζοντας το αποτέλεσμα του μηνύματος να έχει μια όμορφη, θετική επιρροή. Σ’ αυτό βοηθάει και το Personal Branding που χτίζουν. Και σταδιακά, μεγαλώνει η απήχησή τους. 

Αν πιστεύεις πως μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε έχεις την απάντηση στο «πώς να γίνω influencer»!

 

Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn