fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πόσα posts το μήνα να ανεβάζω στα Social Media;

Πόσα posts τον μήνα να ανεβάζω στα Social Media;

Όσοι θέλουν να έχουν μια επαγγελματική παρουσία στα Social Media, κοιτάζουν διάφορες παραμέτρους. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που θα ακούσει ένας Social Media Manager, είναι αυτή: Πόσα posts τον μήνα πρέπει να ανεβαίνουν; Ή εναλλακτικά: Πόσο συχνά πρέπει να ανεβάζω στα Social Media;

Πρόκειται για παρόμοιες και πολύ εύλογες ερωτήσεις για τις οποίες είναι καλό να υπάρχει μια σωστή αντίληψη. Αν δεν μπορούν να συνυπάρξουν ποσότητα και ποιότητα, τότε υπάρχει και η μέση λύση.

Εδώ αναλύονται τα πιο πάνω, ενώ δίνω και την δική μου εκτίμηση για το ποια θα έπρεπε να ήταν η σωστή ερώτηση.

 

Πόσα posts τον μήνα πρέπει να ανεβάζεις στα Social;

Η εύκολη απάντηση εδώ θα ήταν καθημερινά. Η ρεαλιστική, θα ήταν να υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες μέσα στη βδομάδα, με έναν όμως ρυθμό, έτσι ώστε ο λογαριασμός να είναι ενεργός. Όχι δηλαδή για μια βδομάδα να ανεβάζω για 5 σερί ημέρες και μετά να μην υπάρχει τίποτα για τις επόμενες 20. 

Τόσο το καθημερινό ανέβασμα, όσο και το συστηματικό, έρχονται με την ίδια προϋπόθεση: Ό,τι κι αν ανεβαίνει, να ανεβαίνει με έναν σεβασμό προς την κοινότητα που θες να χτίσεις. Αν παράδειγμα νιώσεις πως πρέπει να ανεβάσεις κάτι, αλλά δεν έχεις κάτι έτοιμο, δεν θα προχωρήσεις με μια λύση αμφιβόλου ποιότητας (clickbait). Ή γενικά, που δεν θα ταιριάζει με τα στοιχεία που θες την κοινότητά σου να έχει.

Θα ήταν καλύτερα να μην αναφέρεις κάτι ή να προχωρήσεις με content curation, sharing παλαιότερου, evergreen υλικού ή κάποια ερώτηση ή συζήτηση προς τους followers. 

Γενικά, το «πρέπει» που αναφέρω πιο πάνω, είναι λέξη – κλειδί. Αν νιώθεις πως κάτι πρέπει να γίνει, τότε θα βρίσκεις συνεχώς εμπόδια. Αν σε πιέζει ο χρόνος για να ανεβάσεις κάτι επειδή σε πιέζουν τα πρέπει, θα δυσκολεύεσαι πολύ. Τουλάχιστον για εμένα, αυτό ίσχυε ανέκαθεν και αν το αφήσω να προκύψει ξανά, σίγουρα θα με δυσκολέψει το ίδιο.  

Επομένως, αν οργανωθείς θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

 

Η αξία του Content Calendar

Έχω αναφερθεί και παλιότερα στο Content Calendar. Είναι μια μέθοδος που σε βοηθάει να παραμείνεις οργανωμένος. Αν αφιερώσεις μια – δυο ώρες μέσα στη βδομάδα για να βγάλεις το πλάνο για το content που θα έχεις, όλα θα σου φαίνονται ευκολότερα. 

Είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να έχεις posts με μια συχνότητα στην οποία μπορείς να ανταποκρίνεσαι. Αν το καθημερινό σε δυσκολεύει ή σε πιέζει, άσε το κάθε 2 ή έστω, 3 ημέρες. Προσωπικά, ψηφίζω το καθημερινό (όπως τονίζει και ο μετρ του είδους, Gary Vee) ή έστω τα 5 posts / εβδομάδα. Ωστόσο, δεν θα βρεις πουθενά μια καθολική, βέλτιστη στρατηγική. Θα πρέπει να δεις το χρόνο σου, τις θεματικές, αλλά και την κοινότητα που έχεις. 

Για μικρή κοινότητα μάλλον δεν χρειάζεται καθημερινά. Για κοινότητα που αφορά Facebook Group παρά Page ή Instagram, ίσως να «σηκώνει» και πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Γενικά, ο κανόνας εδώ είσαι εσύ, η κοινότητα και ο χρόνος σου. Όχι το τι κάνουν οι άλλοι. 

Πειραματίσου ανάλογα. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να υπάρχει 

Στις απορίες που δέχομαι στα μαθήματα που κάνω, απαντάω λίγο διαφορετικά στην ερώτηση «πόσα posts τον μήνα πρέπει να ανεβάζω στα Social Media». Αντί για τη συχνότητα, επικεντρώνομαι στο είδος.

Οπότε, μια πιο σωστή ερώτηση κατ’ εμένα, θα ήταν «Τι είδους posts να ανεβάζω στα Social Media». Αυτά κάνουν πιο πλούσιο έναν λογαριασμό και δίνουν και διαφορετικούς λόγους να αλληλεπιδρά κανείς. 

Οι συνεχείς φωτογραφίες (ή οτιδήποτε άλλο), κάπου ίσως να μην φέρνουν πια το ίδιο αποτέλεσμα. Κυρίως, αν επικεντρώνονται στο ίδιο θέμα (π.χ. ίδια προϊόντα). Σκέψου πόσο πιο όμορφο θα ήταν αν υπήρχαν διάφορα είδη, όπως: άρθρα, βίντεο, slideshows, photo albums, memes, quotes, μια προσωπική άποψη, ένα live, polls, ερωτήσεις, shares από Stories ή ακόμη κι από άλλους λογαριασμούς.  

Όλα αυτά που απαιτούν μεν λίγο περισσότερο χρόνο, δεν είναι όμως απαγορευτικά ή έστω δύσκολο να γίνουν. Και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα πιο πάνω. 1-2 επιπρόσθετα είδη μπορεί να είναι υπέρ αρκετά. 

Φυσικά, δεν λέω πως είναι το σωστό. Είναι όμως η προσωπική μου άποψη για το ποιο θεωρείται σωστό metric, που θα έπρεπε να υπάρχει σε θέματα posting. Για μένα είναι πρώτα το είδος και μετά η συχνότητα. 

 

Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook σελίδας

Πολλά από τα πιο πάνω είδη posts αναλύονται και στο course «Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook σελίδας». Ο λόγος που δημιούργησα το course αυτό, είναι ακριβώς για να δείξω πως δεν είναι πολύπλοκη η διαδικασία για να έχει ποικιλία ένας λογαριασμός. Και με κάποιες μικρές προσθήκες, μπορεί ο καθένας να αυξήσει την απόδοση που θα έχει η σελίδα του.

 

Πόσα posts τον μήνα να έχεις

Ποικιλία, ποιότητα, σχετικότητα και ελάχιστος αριθμός posts μέσα στη βδομάδα είναι ένα πρότυπο ενεργής παρουσίας στα Social Media. Φυσικά, για την απόδοση και τη γενικότερη ποιότητα του λογαριασμού, θες και χρόνο, αλλά και το να μάθεις πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της κοινότητάς σου. 

Μην ξεχνάς πάντα, όταν προωθείς κάτι που αγαπάς, πρέπει αυτό να φαίνεται!