Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πόσο καλό είναι το Reposting;

Όταν διατηρώ ένα blog ή γράφω για τη δουλειά μου, πολλές φορές υπάρχει το δίλημμα αν θα πρέπει να αναπαράγω προηγούμενο υλικό, το οποίο έχω ήδη αναρτήσει στο παρελθόν, ή αν οτιδήποτε ανεβάζω πρέπει να είναι καινούργιο.

Αν και το δεύτερο θεωρητικά είναι πιο σωστό, νοουμένου ότι δίνω φρέσκο περιεχόμενο σε όσους με διαβάζουν, εντούτοις δεν πρέπει να ξεγράφουμε από τις επιλογές μας και το resposting, ή resharing.

Εξάλλου, για να γράφω πάντα κάτι καινούργιο και μάλιστα σε καθημερινή βάση, ενδεχομένως να μην υπάρχει ο χρόνος για να μπορώ να πετύχω το αποτέλεσμα που έχει να μου προσφέρει αυτή η προσέγγιση.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να πάρετε πολλά οφέλη από αναρτήσεις που έχετε ήδη διαμοιράσει στο παρελθόν με τρόπο που να μην θεωρηθούν ως “ξαναζεσταμένο φαγητό”.

Ας δούμε μερικές:

1.Να διαμοιράζετε παλιό, καλό περιεχόμενο

Παλιές αναρτήσεις που είδατε ότι είχαν πολύ μεγάλη απήχηση, μπορείτε να τις επαναφέρετε στη μνήμη των αναγνωστών σας μετά από κάποιο διάστημα. Κυρίως στην περίπτωση που το περιεχόμενο δεν έχει ημερομηνία λήξης, δεν υπάρχει λόγος να μην το υπενθυμίζετε.  Σκεφτείτε άλλωστε πως πολλοί νέοι σας φανς πιθανότατα να μην το είδαν ποτέ.

2.Να μην διαμοιράζετε περιεχόμενο με ημερομηνία λήξης

Πολύ λογικό, αν είχατε ένα άρθρο που πήγε πολύ καλά επειδή περιέγραφε ένα νέο προϊόν πριν βγει στην αγορά, μάλλον δεν θα τα πάει το ίδιο καλά αν ξαναγίνει repost μετά την κυκλοφορία του προϊόντος.

Να προσέχετε το τι διαμοιράζετε, αρκετές φορές μπορεί με λίγες απλά διορθώσεις να έχετε ένα δυνατό άρθρο που μπορεί να ξαναδιαμοιραστεί. Βλέπουμε συχνά αρκετούς να προσθέτουν στον τίτλο του άρθρου ένα (UPD) στο τέλος  ή  (Νέα ενημέρωση), όπου βασίζονται στο παλιό κείμενο και το ενισχύουν με ανανεωμένα στοιχεία.

3.Να δημιουργείτε περιεχόμενο που να ξέρετε ότι μπορεί να διαμοιραστεί

Μια πολύ έξυπνη τακτική είναι να γράφετε για πράγματα που ξέρετε ότι θα είναι επίκαιρα και μετά από μήνες. Με τον τρόπο αυτό αφήνετε περιεχόμενο για μελλοντική χρήση ενώ με το να βλέπετε τι θέμα πάει καλά, μπορείτε να γράφετε περισσότερο για εκείνο το θέμα και πέρα από επίκαιροι, να είστε και περισσότερο αρεστοί γι’ αυτά που γράφετε.
4.Μην προσποιείστε  πως διαμοιράζετε νέο περιεχόμενο, όταν αυτό είναι παλιό

Και μην κάνετε ποτέ το λάθος να αλλάζετε ημερομηνία στα άρθρα σας. Αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε ερασιτέχνης, στην καλύτερη. Όταν διαμοιράζεται παλιό υλικό, μπορείτε να το αφήσετε όπως ήταν την πρώτη φορά που το αναρτήσατε, ή και να του δώσετε μια περιγραφή τύπου: “Θυμάστε αυτό το περιστατικό;” ή “Παλιό αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ”΄

5.Μην βασίζεστε μόνο στο reposting

Τα φρέσκα κείμενα δεν πρέπει να λείπουν από κανένα blog. Καλός ο επαναδιαμοιρασμός, αλλά φροντίστε και τα φρέσκα κείμενα να βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Ο κόσμος που θα επισκεφτεί την ιστοσελίδα μου θα θέλει να διαβάσει και κάτι που ξέρει πως δεν διάβασε, οπόταν να έχετε μια συνέπεια στο πόσο συχνά ανεβάζετε νέο υλικό. Άλλωστε, το νέο υλικό αρέσει και στην Google και μας βοηθά να έρθουμε πιο ψηλά στα αποτελέσματά της.

6.Κάντε repost και σε άλλες μορφές

Με τον ορισμό reposting ή resharing, δεν εννοούμε αποκλειστικά να διαμοιράζουμε ξανά και ξανά υλικό στη σελίδα μας στο Facebοοk ή στο Twitter. Εννοούμε και το να παρουσιάζουμε το ίδιο κείμενο με διαφορετική μορφή.

Π.χ., αντί να κάνω reshare ένα μου άρθρο στο LinkedIn, μπορώ να το ξαναγράψω (copy – paste ουσιαστικά) ως δημοσίευση άρθρου. Αντί να παρουσιάζω στατιστικά στοιχεία ως κείμενο, μπορώ την επόμενη φορά να τα παρουσιάσω σε μορφή infographic και να διαμοιράσω αυτό. Ή ακόμη, αν έχω πολλά κείμενα που αφορούν ένα θέμα, να ετοιμάσω ένα μικρό ebook και να το δίνω στους αναγνώστες μου, ζητώντας τους απλώς να μου δώσουν το email τους.

Σε γενικές γραμμές, το reposting είναι αρκετά καλό και γλυτώνει αρκετό χρόνο, πρέπει ωστόσο η χρήση του να γίνεται σωστά, χωρίς κατάχρηση και έχοντας στο νου πως το φρέσκο κείμενο πρέπει να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο.