Πέρα από Facebook και Instagram, που αλλού κάνεις share το υλικό που δημιουργείς;
Στο Social Media Marketing, λέγεται σωστά πως το περιεχόμενο από μόνο του δεν κάνει διαφορά, αν δεν το διαβάσουν τα σωστά μάτια. Όσο καλό υλικό και να έχεις, δεν θα μπορεί να αφήσει το σημάδι του αν δεν το διαβάσουν οι χρήστες που θα ενδιαφερθούν.
Γι’ αυτό και το να έχεις τη δική σου κοινότητα είναι ό,τι πιο σημαντικό στον online κόσμο. Βέβαια, κοινότητα μπορεί να έχεις σε περισσότερο από ένα μέρη. Ή καλύτερα, μπορείς να βρεις κοινότητα και σε άλλα μέρη που ίσως δεν ψάχνεις.
Γι’ αυτό κι εδώ θα βρεις κι άλλα μέρη που μπορείς να κάνεις share το υλικό που δημιουργείς, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό και νέους followers.
Πέρα από Facebook και Instagram
Ο πιο συνήθης χώρος για share είναι το Facebook, όπως και όλες οι γνωστές πλατφόρμες (Twitter, YouTube). Βέβαια, μιλώντας για το Facebook, υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να γίνει κάτι share πέρα από μια σελίδα.
Οπότε, μπορείς αν το κρίνεις σωστό να το κάνεις share και στα πιο κάτω:
- Groups
- Personal Profile
- Facebook Notes
- Page / Group / Personal Stories
Αντίστοιχα και στο Instagram υπάρχει χώρος για share, αν και ίσως να χρειάζεται ένα reformat για να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του δικτύου. Το ίδιο ισχύει και για το Pinterest.
Από κει και πέρα, υπάρχουν φυσικά και άλλα μέρη που μπορείς να δοκιμάσεις.
1. LinkedIn
Ό,τι καλύτερο σε πλαίσιο B2B αλλά και personal branding. Μην κάνεις το λάθος να θεωρείς ακόμη πως είναι χρήσιμο μόνο όταν ψάχνεις για δουλειά. Τα πλεονεκτήματα του LinkedIn είναι πολλά και έτοιμα να τα εκμεταλλευτείς.
Είναι απαραίτητο για σκοπούς networking και για να μοιράζεις τη δουλειά σου με άτομα που θα ενδιαφερθούν.
Οπότε, άσε κι εκεί το σημάδι σου από ό,τι δημιουργείς. Επίσης υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να ποστάρεις κάτι:
- Personal Profile
- Page
- Group
- LinkedIn Publisher
2. SlideShare
Ίσως να ταίριαζε στην πιο πάνω κατηγορία, ωστόσο λόγω της δημοτικότητας, αλλά και ποσότητας σε υλικό, αποτελεί κατηγορία μόνο του.
Το SlideShare ανήκει στο LinkedIn κι εκεί ανεβάζεις κανείς παρουσιάσεις, όντας “presentation platform”.
Και παρουσιάσεις να μην έχεις, μπορείς να κάνεις reformat ένα κομμάτι υλικού σε μορφή presentation και να το ανεβάσεις εκεί.
Το Slideshare φιλοξενεί πολύ υλικό σε τέτοιο format και είναι πολύ καλής ποιότητας. Μπορείς κιόλας να βρεις κάτι καλό και να πάρεις έμπνευση.
Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus
3. Medium
Αν δεν έχεις ακουστά το Medium ρίξε του σίγουρα μια ματιά. Μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα ο όρος blogger platform παρά Social Media platform, αλλά εκεί βρίσκει κανείς «ψαγμένο» υλικό.
Όντας blogger platform ευνοεί content σε μορφή γραφής παρά γραφικών. Αν καταπιάνεσαι με γραφικά / βίντεο, δες κατά πόσο μπορείς να κάνεις ένα reformat για να εκμεταλλευτείς και αυτό το δίκτυο για να κάνεις share το υλικό που δημιουργείς.
Στο Medium υπάρχουν άτομα με βαθιά γνώση στο αντικείμενό τους. Δοκίμασέ το για να δεις αν ταιριάζει και στο δικό σου αντικείμενο και αν θα βρεις ανταπόκριση ή κοινό κι εκεί.
Και να μην βρεις δική σου κοινότητα, θα βρεις ωραίες ιστορίες και δημοσιεύσεις που μόνο βοήθεια μπορούν να προσφέρουν.
4. Reddit, Quora
Σε αντίστοιχα μήκη με το Medium κινούνται και οι πλατφόρμες Reddit και Quora. Πρόκειται για Μέσα που συγκεντρώνουν περιεχόμενο από διάφορες θεματικές. Ο καθένας εκεί, πέρα από αναγνώστης, μπορεί να γίνει και δημιουργός, με το να μοιράζεται links από την ιστοσελίδα του.
Κι εδώ χρειάζεται έλεγχος προηγουμένως, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή η κυπριακή ή ελληνική παρουσία. Θα ευνοηθεί περισσότερο η αγγλική γλώσσα και μια πιο διεθνή κοινότητα.
5. Email
Ένας τρόπος που αν αξιοποιηθεί σωστά, είναι χρυσωρυχείο. Μπορεί να μην δεις εδώ τα απίστευτα open rates, αλλά αν έχεις μια λίστα επαφών που κτίζεις σχέσεις μαζί τους, θα θέλουν να διαβάσουν κάτι που τους έστειλες.
Και γραπτό να μην είναι, μπορείς πάντα να στέλνεις links που να οδηγούν σε κάποιο Portfolio ή YouTube Channel. Μην ξεχνάς απλά να δίνεις περιγραφή για το τι θα δουν, καθώς πολύς κόσμος είναι διστακτικός να πατάει links σε emails.
Το email εδώ χρησιμοποιείται ως Newsletter με σκοπό να γίνει share το υλικό αλλά, όπως ανέφερα, δουλεύει αν αξιοποιηθεί σωστά. Μια τμηματοποίηση είναι ένα πρώτο βήμα για να ξεκινήσει κανείς, με ελάχιστα links και γραφικά. Αν λαμβάνεις το newsletter του smwtips θα ξέρεις τι εννοώ.
Σημείωση: Προτίθεμαι να τρέξω ένα εργαστήρι για Email Marketing. Αν θα σε ενδιέφερε, γράψε μου πιο κάτω ή στείλε μου email για να σε ενημερώσω όταν είναι έτοιμο.
6. BOT broadcast
Αντίστοιχα με το email, αλλά με πολύ καλύτερους αριθμούς, είναι τα BOTs. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ περιορισμοί. Αν έχεις όμως λίστα με subscribers, μπορείς περιοδικά να στέλνεις είτε ένα κομμάτι της δουλειάς σου, είτε ένα link που να οδηγεί στη δουλειά σου.
Πάντα προσεκτικά και χωρίς διάθεση για υπερβολές! Οτιδήποτε λαμβάνει ο χρήστης να είναι καλής ποιότητας γιατί εύκολα γίνεται unsubscribe. Δες εδώ πώς το συγκεκριμένο blog χρησιμοποιεί και την πλατφόρμα BOT για share περιεχομένου.
7. Downloads
Τέλος, μπορείς να σκεφτείς και την πιθανότητα για downloads. Αν και δεν αποτελεί καθαρά έναν χώρο για να κάνεις share το υλικό σου, εντούτοις μπορείς να προσφέρεις κάτι δικό σου σε μορφή lead magnet. Ο καθένας μετά μπορεί να το κατεβάσει και να τρέξει σε σένα όταν χρειαστεί βοήθεια.
Η προσοχή που συνίσταται
Καλά τα πιο πάνω, ωστόσο πάντα οφείλουμε να κοιτάζουμε και την κοινότητα στην οποία απευθυνόμαστε. Μπορεί δηλαδή να θέλουμε να χτίσουμε ή να μας βρει μια κοινότητα στο Medium, αλλά σκεφτόμαστε και τα δημογραφικά κριτήρια.
Αν για παράδειγμα θα ήθελα εγώ να έχω ενεργή παρουσία στο Medium ή στο Reddit, δεν θα μπορούσα με το να διαμοίραζα εκεί τα κείμενα από αυτό το blog αυτούσια.
Θα έπρεπε να άλλαζε η γλώσσα, να ήταν πιο μικρά και να υπήρχε έλεγχος αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες αγορές πέραν της Κυπριακής ή Ελληνικής.
Ολοκληρώνοντας
Όταν θες να φαίνεται η δουλειά σου, ψάχνε για online (ή και offline) χώρους που μπορείς να τα προωθήσεις. Μην μένεις μόνο στη δημιουργία. Η προώθηση είναι εξίσου σημαντική μιας και μόνο έτσι θα δει ο κόσμος αυτό που δημιούργησες.
Πώς σου φάνηκε το πιο πάνω άρθρο; Πού αλλού θα έκανες εσύ share το υλικό που δημιουργείς;
Follow me: Instagram | FB Page | FB Group | Twitter | LinkedIn