fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Social Media Burnout: Τι είναι και πως το αντιμετωπίζεις

social media burnout

Έχεις ακούσει ποτέ για το Social Media Burnout; Έτυχε να αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο online που να σου έχει γίνει σε κάποιο βαθμό εμμονή; Η υπερβολική ενασχόληση με κάτι μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διαύγεια με την οποία διεκπεραιώνεις την εργασία σου. Αυτό το βρίσκουμε συχνά στον online χώρο, καθώς είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος χώρος που για να προλάβεις τις εξελίξεις, πρέπει να «τρέχεις» λίγο περισσότερο από όσο συνίσταται.

Αυτό όμως δύναται να προκαλέσει και κάποια προβλήματα. Το άρθρο εδώ επικεντρώνεται στο λεγόμενο Burnout. 

 

Τι είναι το Social Media Burnout

Το Social Media Burnout είναι η εξάντληση που νιώθουμε από τη συστηματική ενασχόληση με τα Social Media. Κι αυτό μπορούμε να το πάθουμε είτε από την πλευρά του χρήστη, είτε από την πλευρά του Social Media Manager.

Σχεδόν σε όλους τους χώρους μπορεί να νιώσεις το burnout, καθώς έρχεται από τη συστηματική και αδιάκοπη ενσχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κυρίως στο χώρο των Social Media, τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που αν θες να τα παρακολουθείς, χρειάζονται πολλές ώρες ενημέρωσης. 

Επίσης, οι ανάγκες για τον κάθε Social Media Manager όλο και αυξάνονται. Για να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως, χρειάζεται συνεχώς να ξεφεύγει από ό,τι θεωρεί δεδομένο και να δοκιμάζει νέα trends. Και λόγω χρόνου, αυτό συνήθως γίνεται έξω από το καθημερινό εργασιακό ωράριο.

Όλη αυτή όμως η άντληση νέων πληροφοριών και η εφαρμογή των νέων δεδομένων, απαιτούν πολλή νοητική ενέργεια. Κι αν δεν προσέξεις, θα οδηγηθείς σε Social Media Burnout, που είναι ένα αδιέξοδο με έντονα τα συμπτώματα. 

 

Ποια τα συμπτώματα του Social Media Burnout

Το burnout δεν αφορά μόνο Managers, αλλά και απλούς χρήστες. Τα συμπτώματα είναι στη βάση τους ίδια, μόνο που για τους επαγγελματίες επηρεάζεται κατά κόρον και η δουλειά τους.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

  • Συνεχής ανάγκη για έλεγχο των Social Media λογαριασμών
  • Μηδαμινός χρόνος ή και όρεξη για άλλες ασχολίες
  • Δυσκολία στη διεκπεραίωση των εργασιών που έχει ένας Social Media Manager
  • Αδυναμία παραγωγής περιεχομένου ή οτιδήποτε άλλης ασχολίας που χρειάζεται συγκέντρωση και κάποιου είδους έμπνευση για την παραγωγή της
  • Προτίμηση για παθητικό διάβασμα / παρακολούθηση βίντεο με απορρόφηση ιδεών, χωρίς όμως να υπάρχει η όρεξη για εφαρμογή δεδομένων

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

Πώς αντιμετωπίζεις το Social Media Burnout 

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Φυσικά, αν προκύψει κάτι τέτοιο υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσεις.

 

1. Κάνε διαφορετικές εργασίες

Το καλύτερο πράγμα που χρειάζεται είναι μια επανεκκίνηση. Αυτό σημαίνει πως για 4-5 μέρες, δεν κάνεις τίποτα από όσα κάνεις συνήθως. Δηλαδή, δεν προγραμματίζεις αναρτήσεις, δεν τρέχεις διαφημίσεις, δεν δημιουργείς περιεχόμενο. Δεν κάνεις δηλαδή όσα πρέπει να κάνει ένας Social Media Manager. Έπειτα θα δεις αναλόγως με την όρεξή σου. Υπάρχουν στιγμές που θα νιώσεις πως έχεις πίσω την έμπνευση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

Αν στο χώρο εργασίας σου όμως δυσκολεύεσαι να βρεις τις 4-5 ημέρες μακριά από τα Social, τότε πρέπει να επικεντρωθείς σε διαφορετικές εργασίες. Αν συνήθως δημιουργείς περιεχόμενο, τότε ίσως να πρέπει να δεις ξανά στρατηγικές. Ή να επικεντρωθείς στο Social Listening. Γενικά, να κάνεις κάτι που δεν κάνεις καθημερινά. Ο στόχος εδώ είναι να σταματήσεις τον εαυτό σου από τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη εργασία που κάνεις, έτσι ώστε μετά να τον επανεκκινήσεις και να είσαι πιο φρέσκος.

Tip: Σε περίπτωση που αναπτύσσεις content, θα βοηθήσει πολύ αν έχεις αποθηκευμένα κάποια evergreen posts για ώρα ανάγκης. Μπορείς φυσικά να κάνεις reshare παλιά posts που είναι πάντα επίκαιρα. 

Το content calendar εδώ βοηθάει πολύ. Αν το φτιάχνεις για κάθε βδομάδα, τότε θα περιορίσεις τη νοητή ενέργεια που χρειάζεται την ημέρα εκείνη για να δεις τι υλικό θα πρέπει να ετοιμάσεις. 

Tip2: Τώρα με την κατάσταση του κορωνοϊού, υπάρχει ο χρόνος για να δημιουργήσεις κάποια evergeen posts. Μπορείς να τα ετοιμάσεις και να τα αποθηκεύσεις ως πρόχειρα στη σελίδα σου. 

 

2. Περιόρισε τις εργατοώρες στο γραφείο 

Θα πρέπει να σκεφτείς να σταματήσεις να δουλεύεις εκτός ωραρίου. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις εργασίες. Εκμεταλλεύσου τις ώρες μετά τη δουλειά για να κάνεις κάτι άλλο.

Ίσως αυτό να σε δυσκολεύει αν θες να μείνεις ενημερωμένος για το τι συμβαίνει τριγύρω. Μπορείς γι’ αυτό να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο σαν το Feedly. Εκεί θα βλέπεις τους τίτλους από διάφορα τελευταία άρθρα των σάιτ που ακολουθείς. 

Να αντιληφθείς όμως πως είναι ατέλειωτη η πληροφόρηση online. Επομένως, σίγουρα κάτι θα πρέπει να μείνει κάτι πίσω. Μην σε ενοχλεί αυτό, καθώς πρέπει πάντα να μπαίνουν προεταιότητες. 

 

3. Κάνε διάλειμμα / διακοπές

Αυτό δεν ισχύει στην περίοδο του Covid-19, ωστόσο γενικά είναι πολύ σημαντικό. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνε διακοπές. Προσωπικά, το συγκεκριμένο με βοηθά πάντα να επανέρχομαι 100% όποτε παραστεί η ανάγκη.

Οι διακοπές δεν είναι απαραίτητα να γίνονται στο εξωτερικό ή να πρέπει να μείνεις σε άλλη πόλη. Μπορεί να γίνει όπου κι αν είσαι, αν για κάποιο διάστημα δεν ασχοληθείς καθόλου με το αντικείμενο. Βόλτες σε βουνό /  θάλασσα / φύση, άσκηση, hobbies, ποδηλασία, μαγειρική κλπ μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό σου για να επιστρέψεις δριμύτερος. Τα πλείστα απ’ αυτά βέβαια ισχύουν μετά το #μένουμεσπίτι 🙂

 

Με προσοχή ό,τι κι αν κάνεις

Με ό,τι κι αν ασχολείσαι, κάντο με υπευθυνότητα και προσοχή. Εύκολα έρχεται το Social Media Burnout και για την αποκατάστασή σου απαιτείται χρόνος, που ίσως δεν έχεις. Φρόντισε απλά να  βάζεις διακριτές γραμμές για να μην «παίζεις» συνεχώς στα όρια.