fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Social Media Trends 2019

Social Media Trends 2019

Άλλη μια «γεμάτη» χρονιά για τα Social Media φεύγει, έτοιμη να παραχωρήσει τη θέση της στο νέο έτος. Τα Social Media Trends που επικράτησαν έβαλαν τις βάσεις τους ούτως ώστε να ευδοκιμήσουν και για το 2019.

Θα δούμε πιο κάτω προς τα πού κινείται ο χώρος των Social Media και ποιες τάσεις μπορούν να υπάρξουν με το νέο χρόνο:

1. Η εξέλιξη του βίντεο

To IGTV είναι εδώ και εδραιώνεται. To YouTube ανακοίνωσε και τα δικά του  Stories όπως και τα Lives. Κάθε πλατφόρμα που επιτρέπει Stories δίνει και τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργηθούν βίντεο παρά απλή εικόνα.

Γενικότερα η «κινούμενη» εικόνα προωθείται όλο και περισσότερο και δίνονται πολλά κίνητρα για να το εκμεταλλευτούν οι χρήστες.

Μέσα στο 2019 θα δούμε όλο και περισσότερες εκστρατείες να περιλαμβάνουν τη χρήση βίντεο, είτε live είτε ως παραγωγή.

Και μπορεί η προτεινόμενη διάρκεια ενός βίντεο να είναι γύρω στο 1 λεπτό, ωστόσο πιστεύω θα δούμε και πιο μεγάλη διάρκεια.

Τα Lives, τα Webinars αλλά και τα YouTube videos θα έχουν μεγαλύτερη επεξήγηση. Οπότε, κάποιος που θα θέλει να μάθει κάτι σε βάθος, θα μπορεί να διαθέσει περισσότερο από 1 λεπτό.

Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus

2. Chatbots / μηνύματα

Αν δεν έχεις ένα ενεργό chatbot, αυτόματα είσαι πίσω σε 2 (τουλάχιστον) σημαντικά θέματα: χρόνου και συνδρομητών.

Τα chatbots κάνουν ευκολότερη τη δουλειά οποιουδήποτε brand. Μπορούν να δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται οι χρήστες αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για απάντηση.

Κι αν κανείς αλληλεπιδράσει με ένα ενεργό bot, τότε μπορείς και συνδρομητή να τον έχεις και να τον κατηγοριοποιήσεις αναλόγως του που θες να εστιάσεις.

Τα Chatbots θεωρώ πως θα ενισχύονται συνεχώς και όλο πιο δυναμικές θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Μη ξεχνάμε πως όλο και αυξάνεται το κοινό που προτιμά να στείλει ένα μήνυμα παρά να πάρει τηλέφωνο. Οπότε είναι σημαντικό να αρχίσουμε να επενδύουμε (και) σε πλατφόρμες γραπτών μηνυμάτων.  

Βρες αποκλειστικά στο smwtips: Οδηγός για να δημιουργείς Facebook BOT δωρεάν!

3. 3D Modeling / Posts

Καθώς οι ανάγκες για πρωτοτυπία όλο και ανεβαίνουν, δεν θα μπορούσαν και οι αντίστοιχες τεχνολογίες να μείνουν πίσω.

Τα 3D posts τα είδαμε στο χρόνο που φεύγει και σίγουρα θα τα δούμε πιο έντονα και το 2019.

Η δημιουργικότητα είναι αυτή που παίζει το ρόλο της για το πόση αίσθηση θα κάνει το τελικό αποτέλεσμα.

Για το 3D Modeling υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν, που έχουν μια σχετικά μεγάλη καμπύλη μάθησης.  Ωστόσο, η τεχνολογία 3D βρίσκεται στα περισσότερα smartphones, όπου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλό αποτέλεσμα.

4. Ακριβότερη διαφήμιση

Αυτό είναι κάτι που θα συμβαίνει συνέχεια. Η διαφήμιση όλο και θα ακριβαίνει. Αν θες να δεις καλύτερα αποτελέσματα οφείλεις να επενδύσεις μεγαλύτερα ποσά.

Τη διαφορά δεν θα την κάνει τόσο το ποσό της διαφήμισης όσο το αποτέλεσμα που αυτή θα φέρει. Και για να είναι καλό το αποτέλεσμα, απαιτεί πειραματισμούς, split tests, pixels, segmentation και προπαντός καλή στρατηγική.

Αν θα εμφανίζεσαι στα Social Media μόνο για διαφήμιση, θα καταλάβεις πως κάτι δεν θα γίνεται σωστό.

Διάβασε ακόμη: Γιατί οι διαφημίσεις δεν αποδίδουν και πώς να το αλλάξεις

5. Micro Influencers

Αυτό ήταν κάτι που ανέφερα και κατά την περσινή χρονιά, σε αντίστοιχο άρθρο στο Social Media Cyprus. Οι micro influencers θα συνεχίσουν να προτιμούνται και να χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες.

Η βοήθειά τους συμβαδίζει με τη γενικότερη φιλοσοφία που επικρατεί στα Social Media. Δεν χρειάζεται κανείς να βρίσκεται παντού, αρκεί να βρίσκεται στο σωστό μέρος.

Οι δεκάδες χιλιάδες followers δεν θα κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά, όσο οι σωστοί – για τη δική μας αγορά – followers.

Κι αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του δικτύου. Ήδη φρόντισε να «κόψει» τις δεκάδες χιλιάδες followers σε λογαριασμούς που αγόραζαν ψεύτικους followers.

Το κάνει ξεκάθαρο: δεν είναι θέμα αριθμών. Είναι θέμα σωστού περιεχομένου και σεβασμού για το χρήστη.

6. Native Ads

Η έμμεση διαφήμιση θεωρώ πως θα παίξει σημαντικό παράγοντα στον επόμενο χρόνο. Ήδη χρησιμοποιείται αρκετά, οπότε θα εδραιωθεί περαιτέρω.

Το σημείο αυτό των Native Ads είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους micro influencers:

Τα άτομα που έχουν επιρροή στο χώρο τους μπορούν να προβάλλουν προϊόντα που ανήκουν στο χώρο τους.

Είτε μέσω κάποιου blog είτε (κυρίως) μέσω του Instagram, μπορούν να δείχνουν προϊόντα ή υπηρεσίες που να ενδιαφέρουν τους followers τους.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τις εταιρείες να βρίσκουν το κοινό που θέλουν μέσα από άτομα που έχουν επιρροή.

Οπότε, όσοι θέλουν να έχουν ολοκληρωμένες εκστρατείες, θα κοιτάζουν και σ’ αυτό τον τύπο διαφήμισης.

Αν είσαι αρχάριος στα Social Media, μπορείς να εμπιστευτείς τον οδηγό Social Media για Αρχάριους που σου δείχνει βήμα προς βήμα πώς να κτίσεις την online εικόνα σου.

Ολοκληρώνοντας

Σίγουρα το 2019 θα είναι μια συνέχεια των προηγούμενων ετών στα Social Media. Η σωστή στρατηγική, η υψηλή ποιότητα περιεχομένου, οι ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε brand και fan θα είναι πάντα επίκαιρα και το πιο σημαντικό στοιχείο μιας ολοκληρωμένης παρουσίας.

Από τις πιο πάνω προβλέψεις δεν μπορούν να απουσιάσουν και οι αναβαθμίσεις στα ίδια τα δίκτυα.

Αναμένουμε κατά καιρούς να ανακοινώνονται προσθήκες που θα αλλάζουν το σκηνικό έτσι όπως το ξέρουμε, δίνοντάς μας περισσότερες επιλογές και εργαλεία.

Πώς βρήκες το πιο πάνω άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω και τις δικές σου προβλέψεις. Γράψε μου στα σχόλια τι πιστεύεις πως θα επικρατήσει το 2019!

Follow me: Instagram | Facebook Page | Twitter | LinkedIn