fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Tα posts μου με το μεγαλύτερο organic reach στο Facebook

Tα posts μου με το μεγαλύτερο organic reach στο Facebook

Το organic reach στο Facebook είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Οι πολύ χαμηλές αποδόσεις που συναντά κανείς στο δίκτυο, δρουν αποθαρρυντικά σε όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει οργανικά. Έτσι, αρκετοί προτιμούν να προχωράνε με λιγότερα posts μέσα στη βδομάδα, που θα συνοδεύονται από διαφήμιση.

Η αλήθεια είναι πως το αντιλαμβάνομαι. Κυρίως, από τη στιγμή που επικρατεί η άποψη πως τα Social Media είναι ένας οικονομικός τρόπος για να τρέξεις διαφήμιση. Είναι, κυρίως συγκριτικά με τα παραδοσιακά Μέσα. Απλά το όλο πράγμα δεν «κυλάει» μόνο του. 

Χρειάζεσαι συνέπεια, υπομονή και να επενδύεις χρόνο στο Social Media Marketing. Και τα στοιχεία αυτά τα καλλιεργείς με τη συστηματική παραγωγή περιεχομένου. Διαφορετικά, αν η παρουσία σου είναι περιστασιακή, υπό τη δικαιολογία του «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος», τότε και τα καλά αποτελέσματα θα είναι περιστασιακά.

 

Κι όμως, το οργανικό έχει τη σημασία του

Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως επειδή μια Facebook σελίδα έχει χαμηλό reach, όλα τα Social Media δεν αποδίδουν. Ούτε καν πως το Facebook δεν αποδίδει. Απλά, τα Social θέλουν να βλέπουν ενεργούς χρήστες, γι’ αυτό και βελτιώνουν συνεχώς τους αλγόριθμους και ενισχύουν τις λειτουργίες τους. Για να μπορεί ο καθένας, που δεν ανεβάζει συχνά, να έχει τα εργαλεία και το περιβάλλον και να μπορεί ευκολότερα να ανεβάζει.

Επειδή, όταν οι χρήστες ανεβάζουν κάτι, κυρίως ποιοτικό, αυξάνεται ο χρόνος τόσο των ίδιων, όσων και των φίλων τους στο δίκτυο (κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Instagram θέλει να κρύψει τα likes).

Το ότι το οργανικό δεν δουλεύει είναι λάθος τρόπος σκέψης. Σε ένα σου scroll στο timeline, θα δεις πολλά posts από profile updates, αρκετά posts από group updates, διαφημίσεις, αλλά και posts από pages με τα οποία αλληλεπιδράς συνήθως.

Αν αλληλεπιδράς πολύ με μια συγκεκριμένη σελίδα, θα βλέπεις περισσότερο υλικό από τη σελίδα εκείνη. Και το υλικό αυτό, θα είναι οργανικό.

Οπότε, αν η σελίδα εκείνη κερδίζει εμπράκτως το ενδιαφέρον της κοινότητάς της, τότε η σελίδα εκείνη παίρνει το κέρδος της αναγνωρισιμότητας χωρίς συνεχή επένδυση μπάτζετ.

 

Πώς πετυχαίνεις organic reach στο Facebook

Για να κερδίζεις το ενδιαφέρον της κοινότητας, πρέπει κατ’ αρχάς να είσαι παρών. Αυτό σημαίνει να εμφανίζεσαι συστηματικά κάποιες ημέρες της βδομάδας. Όχι μόνο όταν έχεις κάτι να προωθήσεις.

Έπειτα, το είδος του περιεχομένου που ανεβάζεις κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Εδώ δεν υπάρχει μυστική συνταγή. Υπάρχει όμως καλή γνώση της κοινότητας που θες να στοχεύσεις. Αν δεν την ξέρεις, μπορείς να πειραματιστείς για να δεις σε τι ανταποκρίνεται και σε τι όχι.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα βίντεο και γενικά τις εικόνες σε οποιοδήποτε post. Προσωπικά, χρησμοποιώ διάφορους τρόπους για τη δημιουργία posts. Εκείνο που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι το μήνυμα καθ’ αυτό. Υπάρχουν όμως posts που δείχνουν να μαζεύουν μεγαλύτερο organic reach.

 

Λάβε τη γνώση στο inbox σου! Το newsletter του Social Media Cyprus είναι προσεκτικά επιμελημένο για να δίνει χρήσιμες συμβουλές στο Social Media Marketing αποκλειστικά από τα όσα ανακαλύπτω προσωπικά. Πάρε μια ιδέα και κάνε εγγραφή, εδώ

Tα post μου με το μεγαλύτερο organic reach στο Facebook 

Έχω κτίσει έναν οδηγό που περιγράφει όσα κάνω στη δική μου Facebook Page για να βελτιωθεί η απόδοσή της. Εκεί αναλύω πώς από τα insights μιας σελίδας, βλέπουμε ωραία στατιστικά για την κοινότητα και την ποιότητα της σελίδας. Ένα από αυτά, είναι η απόδοση του κάθε post. Στη δική μου σελίδα, τα πιο κάτω μαζεύουν το μεγαλύτερο organic reach αλλά και engagement (στατιστικά τελευταίου εξαμήνου): 

 

  1. Βίντεο
  2. Status Updates
  3. Polls
  4. Link Posts
  5. Image Tips

 

Ας τα δούμε σε ανάλυση:

 

1. Βίντεο

Τα βίντεο που ανεβαίνουν γενικά πάνε καλά. Μαζεύουν τις μεγαλύτερες μετρήσεις από τα υπόλοιπα posts. Αν κάποιο γίνει share, θα μαζέψει πολύ περισσότερο reach από ότι συνήθως. Πάντα παίζουν ρόλο παράμετροι, όπως η διάρκεια, η ποιότητα, οι υπότιτλοι κλπ, αλλά σε γενικές γραμμές βλέπω άνοδο στο reach μετά από ένα βίντεο. Πρόσφατο παράδειγμα ενός βίντεο που πήγε πολύ καλά, είναι ένα που έκανα για τον ελεύθερο χρόνο που όλοι θέλουμε. 

 

2. Status Updates

Ομολογώ πως αυτό ήταν λίγο έκπληξη για μένα. Ως Status Updates εννοώ το απλό κείμενο, που δεν συνοδεύεται καν από μια φωτογραφία. Συνήθως τέτοια είναι οι ερωτήσεις που κάνω. Και ανάλογα με τις απαντήσεις που έρχονται, «μεγαλώνουν» και οι αριθμοί. Εδώ ένα πρόσφατο που πήγε αρκετά καλά. 

Αν δεν υπάρχουν απαντήσεις ή γενικότερο engagement, συνήθως δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. 

 

3. Polls

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένας γρήγορος, εύκολος και απλός τρόπος για να είσαι ενεργός. Αν δεν έχεις κάτι να ετοιμάσεις, μπορείς να κτίσεις ένα απλό poll στα γρήγορα. Οι χρήστες συμμετέχουν ευκολότερα καθώς δεν χρειάζεται ούτε να σκεφτούν για να γράψουν κάτι, ούτε να σκέφτονται τι θα πουν οι υπόλοιποι με μια απάντηση που θα έπρεπε να έδιναν. 

Φυσικά, οι ερωτήσεις πρέπει να έχουν κάποια ποιότητα, αλλιώς δεν θα κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση.

 

4. Link Posts

Γενικά τα Link Posts δεν θεωρούνται και η βέλτιστη μορφή για sharing content. Όμως! Αυτό εξαρτάται. Τουλάχιστον από όσα βλέπω από τη γενικότερη παρουσία μου online, ο κόσμος δεν πατά εύκολα σε συνδέσμους λόγω του ότι δεν έχει και τον απαραίτητο χρόνο. Αν δεν πατά σε links, τα links θα εμφανίζονται σε όλο και λιγότερους χρήστες. 

Αν όμως το link post συνοδευτεί από μια γνώμη / ιστορία / tip του χρήστη που το ανεβάζει, τότε το πράγμα αλλάζει. Κυρίως, αν ο χρήστης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εκεί ο χρήστης θα πατήσει ευκολότερα το link καθώς θα ξέρει πως ό,τι διαβάζει, θα είναι σημαντικό (πάλι εδώ φαίνεται η αξία της συνέπειας).

Κάτι που μπορείς να κάνεις, είναι να απαριθμήσεις / σημειώσεις το «ζουμί» από το link και να το ανεβάσεις ως post μαζί με το link. Έτσι, βοηθάς τον χρήστη να έχει ένα preview του τι λέει το link και αν το βρει ενδιαφέρον, θα το πατήσει ευκολότερα.

Επίσης, ο τίτλος παίζει ρόλο. Αν ο χρήστης τον βρει ενδιαφέρον, τότε ο τίτλος είναι ικανός να κερδίσει από μόνος του το κλικ. 

 

5. Image Tips

Τέλος, το λιγότερο reach το βλέπω στα Image Tips. Ανεβάζω μια φωτογραφία με λίγα λόγια ως κείμενο, όπου αναλύω ένα tip. Συνήθως ανεβάζω την ίδια εικόνα, για να αντιλαμβάνεται ο χρήστης πως ό,τι θα διαβάσει θα είναι ένα απλό tip. 

Κατά καιρούς πλέον χρησιμοποιώ και διαφορετικές εικόνες. Δεν βλέπω όμως συχνά κάποιο spike με αυτό το είδος αν και αυτό δεν είναι απόλυτο. Υποθέτω πως έχει να κάνει με το μήνυμα. Είναι αρκετά μικρό, χωρίς Call to Action και ίσως ο κόσμος να το προσπερνά έτσι ευκολότερα.

 

Διάβασε επίσης: Τα posts που ξεχωρίζουν στο Instagram

 

Το μήνυμα έχει τον τελευταίο λόγο

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως το περιεχόμενο και η ποιότητα του μηνύματος είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Ο χρήστης θα ξοδέψει χρόνο πάνω σε κάτι που θα το βρει ενδιαφέρον. Απλά για να μείνει η προσοχή του μέχρι το τέλος, πρέπει αυτό που βλέπει / παρακολουθεί / διαβάζει να είναι και σε ένα βαθμό optimised.   

Οπότε, η όλη προσοχή και βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στο περιεχόμενο καθ’ αυτό. Ίσως όχι τόσο στο είδος, αλλά αν παρατηρείς ένα είδος να πηγαίνει συνήθως καλά, τότε μάλλον βρήκες σε τι ανταποκρίνεται καλύτερα η κοινότητά σου. 

 

Μάθε κι εσύ πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook Page!

Μόλις ολοκλήρωσα τη δημιουργία ενός σύντομου ελληνικού course με θέμα «Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook σελίδας». Εκεί δείχνω παραδείγματα από τη δική μου σελίδα και περιγράφονται ιδέες για ενεργό περιεχόμενο με μεγάλη ποικιλία. Ρίξε του μια ματιά!