fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Τι κάνει ένας Social Media Manager και τι όχι

Τι κάνει ένας Social Media Manager και τι όχι

Αν θέλεις να δώσεις τη διαχείριση των λογαριασμών σου σε τρίτους ή αν αναλαμβάνεις projects Social Media Management, τότε πρέπει να ξέρεις τι μπορείς να ζητάς. Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα, έστω κι αν υπάρχουν οι γνώσεις. Ένας Social Media Manager μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα που αφορούν αυτό το κομμάτι. Μπορεί ακόμη να επεκταθεί και να προσφέρει υπηρεσίες και σε γενικότερο πλαίσιο Digital Marketing. Το τι κάνει ένας Social Media Manager εξαρτάται από παράγοντες, αν και κάποια πράγματα μπορεί να τα δώσει ο κάθε Manager.

Ας τα δούμε εδώ:

Τι κάνει ένας Social Media Manager

Τα πιο κάτω αποτελούν βασικές ασχολίες ενός σωστού Social Media Manager:

 • Optimisation των Social Media Posts
 • Καλό Copywriting
 • Να τρέχει διαφημίσεις στις διάφορες πλατφόρμες
 • Καλή αντίληψη των μετρήσεων και αποδόσεων μιας καμπάνιας
 • Δημιουργία Content αναλόγως πλατφόρμας
 • Social Listening 
 • Να ακολουθεί τα trends 
 • Βασικές γνώσεις SEO 
 • Να διαβάζει και να κατανοεί βασικές αρχές του Google Analytics

 

Πιο αναλυτικά οι εργασίες του Social Media Manager:

Ο Social Media Manager μπορεί να δημιουργήσει απλά γραφικά και βίντεο, όπως επίσης και να τα επεξεργαστεί έως έναν βαθμό. Γι’ αυτό και εργαλεία όπως το Canva είναι πολύ διαδεδομένα για τους εκάστοτε Managers και υπάγονται στο λεγόμενο content creation. Δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να έχει προχωρημένες γνώσεις σε θέματα creation και editing, για τα οποία απαιτούνται προγράμματα όπως Adobe Premiere ή Photoshop. 

Όσο απλό θεωρείται το copywriting, άλλο τόσο απαραίτητο και υποτιμημένο είναι. Θα ήταν καλό, αν και σε ένα βαθμό δεν χρειάζεται να γράφει κείμενα ολόκληρα, σαν τους blogger. Χρειάζεται όμως καλό copywriting που θα συνοδέψει το κάθε post και την κάθε εκστρατεία, έτσι ώστε να επιτευχθεί. 

Για να τρέξει μια ολοκληρωτική καμπάνια, χρειάζεται και μια σφαιρική αντίληψη. Έστω κι αν δεν υπάρχουν σε βάθος γνώσεις. Για παράδειγμα, το να διαβάζει κανείς Google Analytics, βοηθάει να βλέπει ποια posts / εκστρατείες έφεραν στο eshop / ιστοσελίδα το περισσότερο traffic. Με παρόμοιο τρόπο τρέχουν και οι υπόλοιπες εκστρατείες, για να επιτευχθούν τα conversions. Δεν είναι όμως θέμα του Social Media Manager να τα στήσει και να φροντίζει για τη συνεχή τους απόδοση.

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Τι δεν (χρειάζεται να) κάνει ένας Social Media Manager

Ένας Social Media Manager μπορεί να έχει γνώση για τα πιο κάτω, αλλά δεν υποχρεούται να τα ξέρει σε βάθος για να μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικά σε μια τέτοια θέση:

 

 • Σε βάθος γνώσεις video editing
 • Γνώσεις σε ειδικά προγράμματα / εργαλεία επεξεργασίας ήχου / εικόνας
 • Advanced Graphic design skills
 • HTML ή άλλες γλώσσες προγραμματισμού
 • Γνώσεις για στήσιμο ιστοσελίδας / blog ή γενικά CMS (Content Management System όπως είναι η WordPress)
 • Set Up Google Analytics και σε βάθος γνώσεις του
 • SEO maintenance & Set up
 • Δημιουργία Landing Pages
 • Blogging 

 

Πιο αναλυτικά οι εργασίες που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει  καλά ένας Social Media Manager:

Μπορεί να διορθώσει μια εικόνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να την αλλάξει και εντελώς. Το βασικό editing έχει να κάνει με αλλαγή διαστάσεων / χρωμάτων, μετακινήσεις γραμματοσειρών κλπ. Όχι όμως εισαγωγή άλλων εφέ ή πολύπλοκων αλλαγών που χρειάζονται τη «ματιά» ενός designer για να είναι επιτυχημενό το αποτέλεσμα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το blogging. Υπάρχουν bloggers που μπορούν να δημιουργούν εκτενή, SEO friendly, κείμενα αλλά δεν θα έπρεπε να ήταν απαίτηση από τον Manager. Τώρα, αν π.χ. δεν έχεις στην ομάδα κάποιον blogger που να γράφει κείμενα και ούτε «βγαίνεις» οικονομικά να προσλάβεις έναν, μπορείς να πληρώσεις έναν freelancer ή γενικά εξωτερικό συνεργάτη. Μην ξεχνάς πως η συγγραφή ενός κειμένου που να είναι και SEO friendly (min 350 λέξεις), είναι και χρονοβόρο κομμάτι. Γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να δοθεί σε κάποιον που κατέχει το θέμα, για καλύτερο αποτέλεσμα.   

Τέλος, ο Social Media Manager δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να φτιάχνει ιστοσελίδες ή landing pages. Αυτά χρειάζονται web developers με βάθος γνώσεις για καλό, ποιοτικό και SEO friendly αποτέλεσμα. Αν περιμένεις από Social Media Manager να στο κάνει αυτό, ο χρόνος που θα χρειαστεί ίσως να μην αξίζει ποτέ το αποτέλεσμα που θα βγει. 

 

Τι θα μπορούσε να κάνει ένας Social Media Manager υπό προϋποθέσεις και με βοήθεια 

Κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει ένας Social Media Manager, άλλα όχι εξολοκλήρου. Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που μπορεί να έχει μια μικρή ομάδα μιας εταιρείας σε θέμα budget, είναι πιθανόν να ζητάει κάτι από τα πιο κάτω. Καλό είναι όμως να υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να βοηθάει:

 

 • Απαντήσεις σε σχόλια 
 • Google Ads / SEM
 • Email Marketing
 • Bot Marketing 

 

Πιο αναλυτικά τι μπορεί να κάνει ένας Social Media Manager όταν έχει βοήθεια:

Μπορεί να απαντήσει στο κατάλληλο ύφος που να ακολουθεί τις κατευθυντήριες του brand, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με τα προϊόντα / υπηρεσίες του. Η συνεργασία με άτομα εντός του brand είναι απαραίτητη εδώ, για να δίνονται, μεταξύ άλλων, και γρήγορα οι απαντήσεις. Τώρα, αν είναι μέλος της υπάρχουσας ομάδας του brand, τότε μπορεί να γνωρίζει τα προϊόντα και να απαντά σε τέτοιες ερωτήσεις. 

Αν μιλούσαμε γενικότερα για Digital Marketer, θα το παίρναμε ως δεδομένο να ξέρει να τρέχει Google Ads και να αντιλαμβάνεται γενικότερα το Search Engine Optimisation. Δεν είναι όμως στα άμεσα tasks του Social Media Manager, έστω κι αν οι πλείστοι τα γνωρίζουν ήδη. Διαφορετική καμπάνια τρέχει στις μηχανές αναζήτησεις, διαφορετική στα Social Media. Κι εδώ η ομαδική προσέγγιση είναι απαραίτητη, για να βγαίνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και στους 2 χώρους. Φυσικά, σε μικρά brands που δεν μπορούν να εργοδοτήσουν διαφορετικό προσωπικό για Search Engine Marketing (SEM), ο κλήρος πέφτει στον Social Media Manager. Μπορεί να ανταποκριθεί, αλλά θα ήταν καλύτερα αν είχε και τις απαραίτητες βοήθειες.  

 

Bot & Email Marketing

Όσον αφορά το Email Marketing, αυτό θα μπορούσε να το έκανε ένας Social Media Manager, μόνο με βοήθεια. Μια συστηματική αποστολή newsletter θέλει κτίσιμο, σωστά γραφικά, καλό κείμενο και μετρήσεις απόδοσης για optimisation. Δύσκολα θα βρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που να ζητάνε email marketing specialists, οπότε το δίνουν στην υπάρχουσα ομάδα. «Κλειδί» κι εδώ η λέξη ομάδα. 

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, αν χρειάζεσαι βοήθεια με τα κείμενα ή το once off κτίσιμο μιας πλατφόρμας, μπορείς να στραφείς σε εξωτερικούς συνεργάτες. Το ίδιο ισχύει γενικά στις εργασίες που δεν θέλουν καθημερινή ή επαναλαμβανόμενη δουλειά για να βγουν. Όπως π.χ. το κτίσιμο μίας custom Bot πλατφόρμας. 

Ο Social Media Manager μπορεί να στέλνει και να επιβλέπει την απόδοση μιας Bot εκστρατείας, όχι όμως και να κτίσει την υπηρεσία. Αρκετοί έχουν εμπειρία με το κτίσιμο χρησιμοποιώντας έτοιμες πλατφόρμες (όπως το Manychat) αλλά κι εδώ χρειάζεται ομάδα με τη δημιουργία γραφικών, προσφορών κλπ. Εννοείται πως σε πιο πολύπλοκα συστήματα Bot δεν πρέπει να έχει κανείς απαίτηση να τα κάνει γενικά ο Digital Marketer. 

 

Οι απαιτήσεις του Social Media Manager

Ένας Social Media Manager κάνει πολλά και πολύ πιθανόν να γνωρίζει ακόμη περισσότερα. Το θέμα είναι να αποδίδει σωστά στις εργασίες που είναι η άμεση προτεραιότητά του. Αν γνωρίζει και κάποια από τα πιο πάνω tasks, ή και περισσότερα, τότε θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις εκστρατείες που μπορούν να τρέχουν. Ωστόσο, το γενικότερο Digital Marketing χρειάζεται ομάδα, όπου ο καθένας θα έχει τις αρμοδιότητές του.