Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

5 τρόποι που πετυχαίνω μεγάλη παραγωγικότητα στα Social Media

5 τρόποι που πετυχαίνω μεγάλη παραγωγικότητα στα Social Media

Η δημιουργική εργασία είναι σημαντική για να πετυχαίνεις μεγάλη παραγωγικότητα στα Social Media. Προσωπικά, λέω πάντα πως η ενεργή παρουσία βασίζεται κατά κύριο λόγο στο στήσιμο μηχανισμών και στρατηγικής.

Δεν είναι θέμα έμπνευσης για νέες ιδέες, καλής ψυχολογίας ή εύρεσης χρόνου. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στις καλές μας μέρες, ακολουθώντας συστήματα.

Χρειάζεται ωστόσο να εκμεταλευτείς τις καλές σου μέρες για να είσαι εντάξει στις πιο πιεστικές.

Δες εδώ πώς οργανώνομαι σε λίγες ώρες για να έχω ενεργή παρουσία για βδομάδες ή και μήνες:

 

1. Δεν δημιουργώ καθημερινά

Άλλο να είμαι ενεργή καθημερινά, άλλο να δημιουργώ καθημερινά. Ενεργοί είμαστε (και) με το να αλληλεπιδράμε σε posts τρίτων. Γενικά, δεν πιέζω τον εαυτό μου να δημιουργεί κάθε μέρα. Η δημιουργία περιεχομένου είναι απαιτητικό task και χρειάζεται δημιουργικότητα, συγκέντρωση και πνευματική διύγεια. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα κάθε μέρα. Και συνήθως, δεν μπορείς να οργανωθείς από πριν για να ξέρεις πως την επόμενη μέρα θα την αφιερώσεις για δημιουργία. Δεν σε ενημερώνει η δημιουργικότητα για το πότε θα έρθει.

Αντιθέτως, εκμεταλλεύομαι τις μέρες που οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές και δημιουργώ σε ποσότητα. Υπάρχουν μέρες που φτιάχνω 8-10 posts για ένα μόνο κανάλι. Κάποια τα προγραμματίζω, κάποια τα φυλάω ως ρεζέρβα. Και τα δύο με βοηθάνε να κρατώ μια καλή παραγωγικότητα στα Social Media.

Έτσι, και χρόνο έχω να αφιερώσω αλλού, και δεν πιέζομαι να κάνω κάτι που απαιτεί διαύγεια.

 

2. Από μία ιδέα δημιουργώ 4-5 διαφορετικά Posts

Αναλόγως της θεματικής, βρίσκω διάφορους τρόπους να προσεγγίσω ένα θέμα. Μόλις τελειώσω ένα post το ξαναγράφω. Κρατώ την ίδια ιδέα, αλλά αλλάζω τον τρόπο που την παρουσιάζω. Μπορεί να προσθέσω και άλλα στοιχεία ή να αλλάξω το format για να δώσω μια φρεσκάδα.

Αφού τα ετοιμάσω, μπορώ να τα προγραμματίσω. Αναλόγως το πού θα προγραμματιστεί και με ποιο εργαλείο, υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί. 30 ημέρες για Facebook Pages, 60 για Groups μέσα από το Business Suite. Αν όμως χρησιμοποιείς άλλο 3rd party εργαλείο, έχεις διαφορετικές δυνατότητες.

Οπότε, σκέψου πως με 5 ιδέες μπορείς να φτιάξεις 25 posts και να τα προγραμματίσεις σε ένα παράθυρο 5 μηνών. Οι αριθμοί εδώ είναι καθαρά ενδεικτικοί.

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

3. Ρεζέρβα με έτοιμο υλικό

Αν κάτι δεν μπορείς να το προγραμματίσεις σε μεγάλο μελλοντικό διάστημα, μπορείς να το φυλάξεις σε μια ρεζέρβα. Ουσιαστικά πρόκειται για χώρο που φυλάς έτοιμα posts με σκοπό να τα χρησιμοποιήσεις όταν παραστεί ανάγκη. Για Facebook και Instagram τα έχω ως drafts στο Business Suite, στημένα με όλα τους τα emojis, hashtags, φώτος κλπ. Είναι ένα publish μακριά.

Δεν τα χρησιμοποιώ, εκτός κι αν παραστεί ανάγκη. Και όταν τα χρησιμοποιήσω, φροντίζω μετά να συμπληρώνω την ποσότητα που χρησιμοποίησα. Αν θες να πάρεις μια ιδέα του τι κάνω, αφήνω στο τέλος του blog 2 links.

 

4. Ακολουθώ σύστημα αναρτήσεων

Κατ’ αρχάς δεν αναρτώ καθημερινά, αν και έχω τόσο πολύ υλικό, που θα μπορούσα. Αλλά δεν θέλω. Έχω καλύτερα τον έλεγχο όταν αναρτώ κάθε 2η ή 3η ημέρα. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το είδος του λογαριασμού και την πλατφόρμα. Στο Threads, παράδειγμα, ποστάρω αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Αυτό που κάνω, πάλι βάσει λογαριασμού, είναι να ακολουθώ ένα σύστημα αναρτήσεων. Αυτό σημαίνει πως την πρώτη φορά θα αναρτήσω ένα how to post, η επόμενη ανάρτηση θα αφορά μια ερώτηση, η τρίτη μια δημοσκόπηση, η τέταρτη ένα βίντεο κ.ο.κ.

Συστήνω γενικότερα την ποικιλία. Παρά να εμμένουμε σε ένα μόνο είδος content, μπορούμε να καταλήξουμε σε 2-3 και να τα εναλλάσουμε κάθε φορά. Προσωπικά με βοηθάει καλύτερα.

 

5. Χρησιμοποιώ εργαλεία

Με τα σωστά εργαλεία μπορώ να έχω ακόμη μεγαλύτερη διαύγεια. Για παράδειγμα, το Lumen5 ή ακόμη και το Canva μπορούν να μετατρέψουν το κείμενο σε εικόνα. Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στις πολλαπλές μορφές του ιδίου κειμένου. Έχω φτιάξει και δικά μου εργαλεία που μου δημιουργούν έτοιμες ερωτήσεις με ένα κλικ.

Δεν επαναπαύομαι σε αυτά, αλλά τα χρησιμοποιώ όταν θέλω κάτι στα γρήγορα ή για να γεμίσω κάποιες «κενές» μέρες.

 

Σκέψου τι άλλα μπορείς να κάνεις

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να βελτιώσεις την παραγωγικότητα στα Social Media. Αν και εγώ δεν το κάνω, εντούτοις πολλοί λογαριασμοί χρησιμοποιούν αρκετά User Generated Content, δίνοντας ουσιαστικά την «πάσα» στο κοινό τους να δημιουργήσει content γι’ αυτούς. Είναι τέλεια ιδέα, καθώς αφενός αφήνεις σε τρίτους αυτό το κομμάτι, αφετέρου είναι και πιο δραστήριοι. Έτσι, φέρνουν και engagement.

Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις έτοιμο παρεμφερές υλικό. Είτε να το κάνεις share από τον λογαριασμό που το πρωτοχρησιμοποίησε, είτε να το αλλάξεις και να το κάνεις δικό σου. Υπάρχουν πακέτα με έτοιμο υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτούσιο.

 

Έτσι πετυχαίνεις παραγωγικότητα στα Social Media

Τα πιο πάνω εξηγούν πώς μπορείς να δουλεύεις έξυπνα, όχι μόνο σκληρά. Κυρίως στις εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα, είναι σημαντικό να αφήνεις κενά μέσα στις μέρες. Να επικεντρώνεις την προσοχή σου αλλού, έτσι ώστε να παίρνεις ανάσες και να συγκεντρώνεσαι καλύτερα

Εσύ με ποιο τρόπο παραμένεις δημιουργικός;

 

—-

Χρησιμοποίησε έτοιμες ρεζέρβες με posts!

Αν δεν θες να ξοδέψεις χρόνο για να ετοιμάζεις ρεζέρβες, μπορείς να δεις 2 έτοιμες που χρησιμοποιώ εγώ. To content δημιουργήθηκε αποκλειστικά από εμένα και ουσιαστικά σου επιτρέπει να ανεβάσεις στους δικούς σου λογαριασμούς τα posts που έχω κι εγώ στη σελίδα μου ως δικά σου.

Μπορείς να τα δεις εδώ:
400 ανοικτού τύπου ερωτήσεις για κάθε niche
60+ full posts σχετικά με το Social Media Marketing