fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

ChatGPT: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει

ChatGPT ti einai kai pos mporei na voithisei

Το ChatGPT είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βασίζεται στο διάλογο. Κάνοντάς του κάποιες ερωτήσεις (prompts) για οποιαδήποτε θεματική, μπορεί να σου δώσει απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό. Εκτός κι αν του ζητήσεις κάτι πιο πολύπλοκο ή σε πιο επίσημο τόνο. 

Η δύναμή του έγκειται στο ότι μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να παράξει ιδέες και περιεχόμενο, μια εργασία για την οποία ένας Content Creator θα χρειαζόταν ώρες μέχρι να έχει έτοιμο το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα είναι που εγείρει ερωτηματικά, αλλά και μια ανησυχία, για το πώς η αυτοματοποίηση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. 

Βάσιμη μεν ανησυχία, χωρίς ωστόσο δεδομένα για να τη λάβουμε υπόψη ως απόλυτη. 

 

Το μέλλον (και το παρόν) είναι η Tεχνητή Νοημοσύνη 

Όλη η τρέχουσα χρονιά θα περιστρέφεται γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – A.I.). Κι αυτό γιατί έχουν ήδη βγει προς τα έξω πολλά εργαλεία που βασίζονται σ’ αυτήν και κάθε φορά φαίνονται όλο και πιο υποσχόμενα. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ένα κομμάτι του Web3 που αποτελεί τη μετεξέλιξη του διαδυκτίου. Γι’ αυτό και τον όρο θα τον ακούμε και θα τον βλέπουμε παντού.

Δεν προσφέρει μόνο βοήθεια στο κομμάτι της συγγραφής κειμένου, αλλά και στη δημιουργία γραφικών. Υπάρχουν εργαλεία που τους δίνεις απλά κάποια keywords και σου δημιουργούν γραφικά  μέσα σε δευτερόλεπτα (Το Lensa (iOS & Android) είναι ένα πολύ γνωστό app που κάνει αυτή τη δουλειά). 

To ChatGPT ειδικεύεται στο κείμενο, αν και προϋπήρχαν κι άλλα εργαλεία που έκαναν την ίδια περίπου δουλειά. Απλά το ChatGPT φαίνεται πολύ πιο προσεγμένο – και ακόμη βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση. 

 

ChatGPT Vs Google Search

Ήδη πολύς κόσμος φαίνεται να το προτιμά από το Google Search. Αντί να κάνουν μια ερώτηση στο Google, πολλοί χρήστες μπαίνουν στο ChatGPT και παίρνουν από εκεί βοήθεια. 

Η αμεσότητα, ο μινιμάλ σχεδιασμός, οι μηδαμινοί περισπασμοί, το καλό αποτέλεσμα, το ότι δεν χρειάζεται να κάνεις απεριόριστο scroll ή να ανοίγεις links και να βλέπεις διαφημίσεις, το κάνουν πιο αποδοτικό για εργασίες που αφορούν εύρεση ιδεών και συγγραφή κειμένου. 

Μπορεί στα ελληνικά να μην είναι το ίδιο αποδοτικό όπως στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο οι ιδέες που δίνει μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Και ας μην ξεχνάμε πως η όλη τεχνολογία είναι σε πρώιμα στάδια. Με τον καιρό θα εισάγονται νέες καινοτομίες. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τους Creators;

Η πιο μεγάλη ανησυχία γύρω από το συγκεκριμένο εργαλείο, αλλά και από όλη την A.I. τεχνολογία, είναι αν θα αντικαταστήσει κάποιες δουλειές. 

Όλα ωστόσο εργαλεία, όταν χρησιμοποιούνται συνετά, είναι ακριβώς εργαλεία. Δηλαδή μπορούν να βοηθήσουν στην απόδοση και στο χρόνο που χρειάζεται ο επαγγελματίας για να φέρει εις πέρας μιαν εργασία. 

Μπορεί το ChatGPT να σου δώσει ιδέες για να αναπτύξεις ένα κείμενο (ή και να αναπτύξει το ίδιο κείμενο), αλλά δεν παύει να μένει σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Ο Creator χαρακτηρίζεται από εμπειρία, προσωπικές απόψεις, τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες που το κάθε εργαλείο αδυνατεί να υιοθετήσει. Γι΄ αυτό και ο κάθε επαγγελματίας είναι ξεχωριστός.

Είναι απόλυτα λογικό να χρησιμοποιεί κανείς το εργαλείο για να παίρνει ιδέες ή να “γεμίζει” κάποια κενά. Αν όμως κάποιος βασιστεί εξολοκλήρου σ’ αυτό, θα χάσει από τη μοναδικότητα και ως εκ τούτου, από τον επαγγελματισμό του.  

 

Τα εργαλεία δεν θα αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες

Η άποψή μου είναι πως θα έρχονται συνεχώς νέα εργαλεία με δυνατότητες που ενδεχομένως να μην έχουμε καν σκεφτεί. Όταν υπάρχει σύνεση στη χρήση τους, όχι μόνο δεν θα αντικαταστήσουν, αλλά ίσα ίσα, θα κάνουν τη δουλειά των επαγγελματιών ακόμη πιο σημαντική. Οποιονδήποτε κι αν αφορά (Creators, κειμενογράφους, γραφίστες, προγραμματιστές, μουσικούς παραγωγούς, video creators κλπ). 

Κι αυτό γιατί οι σωστοί επαγγελματίες θα μπορούν να ξεχωρίζουν από όσους βασίζονται εξολοκλήρου στα εργαλεία. 

Για να δοκιμάσεις το ChatGPT μπες στον σύνδεσμο αυτό και κάνε εγγραφή:

https://chat.openai.com/chat 

Κι αν χρειάζεται ερωτήσεις (prompts) που μπορείς να του κάνεις για να πάρεις μια ιδέα του πως δουλεύει, δοκίμασε αυτές:

  • Give me 5 ideas for a birthday gift for my 5-year-old son
  • Write me a 200-word essay regarding Alexander the Great 
  • Give me 5 questions to ask a community consisting of Video Creators. Add bullet points. 
  • Write me a blog post of 300 words regarding TikTok Strategy. Add headings.  

 

Χρειάζεσαι περισσότερες;

Έχω συντάξει 2 bundles με ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις είτε στο ChatGPT για να δημιουργήσεις έτοιμο υλικό, είτε κατευθείαν στην κοινότητά σου. Πρόκειται για έτοιμο περιεχόμενο για να σε βοηθήσει να πάρεις engagement σε κάθε λογαριασμό. 

Μπορείς να δεις εδώ το Mega Niche Bundle με 1000 ερωτήσεις για κάθε αγορά ή το Business Bundle με 150 ερωτήσεις που αφορούν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.