fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Clubhouse: Τι ακριβώς είναι

Clubhouse: Τι ακριβώς είναι

Μια νέα εφαρμογή για Social Media αποκτά τεράστια δυναμική και ήδη φαίνεται πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το 2021. Το Clubhouse έρχεται μάλλον την κατάλληλη στιγμή και δίνει στον κόσμο των Social Media μια επιλογή που δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη: το ακουστικό στοιχείο.

Για να δούμε τι είναι το Clubhouse και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

 

Προς το παρόν, κλειστό και iOS only

Για να μπεις στην εφαρμογή, πρέπει κάποιος να σε προσκαλέσει. Είναι δηλαδή προς το παρόν κλειστό (invites only). 

Όταν γινόταν ευρέως γνωστό, πολλοί εστίασαν στο ότι το στοιχείο αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να προκαλεί τόσο έντονο ενδιαφέρον. Αυτή η απορία για το τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα group με μόνο κριτήριο τη φωνή σου. Ίσως όντως να παίζει το ρόλο του, αν και φαίνεται πως δεν αποτελεί μια φούσκα που θα σκάσει.

Και μπορεί να ακούγεται κάτι το δύσκολο το να πάρεις πρόσκληση, δεν είναι όμως. Ο καθένας ξεκινά με 2 διαθέσιμες και στην πορεία έχει κι άλλες που μπορεί να διαθέσει. Άρα, αν ζητήσεις από κάποιον που ξέρεις πως είναι μέσα ή από ένα group, μάλλον πιο εύκολα από ότι το περίμενες θα μπεις κι εσύ. Χρειάζεσαι μόνο τον αριθμό του τηλεφώνου σου και λογισμικό iOS. 

Αν είσαι σε Android θα πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή μέχρι να ανοίξει για το ευρύ κοινό. Πάντως δεν χρειάζεσαι iPhone, μπορείς να μπεις και με iPad.

 

Ποια η φιλοσοφία του

Μπορείς να μπεις σε ένα οποιοδήποτε ανοικτό group και να ακούς τις συζητήσεις που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Αν θες να πεις κάτι, μπορείς να συμμετάσχεις κι εσύ.

Δεν είναι πλατφόρμα με κείμενα, με φωτογραφίες, βίντεο ή Stories. Είναι live προφορικές συζητήσεις με άλλα άτομα που μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα. 

Στο Social Media Cyprus, είχα γράψει μια φορά πως θα ήθελα πολύ να δω Audio Posts στα Social Media. Κάτι τέτοιο είναι, μόνο που αντί για posts, είναι ολόκληρη πλατφόρμα. 

Και τα άτομα εκεί φαίνεται να το διασκεδάζουν. 

 

Πού κερδίζει έδαφος 

Δεν υπάρχει κάποια πλατφόρμα που να κάνει κάτι αντίστοιχο. Είναι αρκετά πρωτοποριακό, έστω κι αν υπήρχε ανέκαθεν η επιλογή σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για ανταλλαγή και audio clips. Αυτή όμως είναι μια πλατφόρμα ολόκληρη αφιερωμένη στο audio. 

Και έρχεται δίνει και μια «ανάσα» στους μη GenZ, δηλαδή στους Millenials αλλά και GenX, από την έντονη προώθηση που είχε το βίντεο. Και μάλιστα, το διασκεδαστικό βίντεο. 

Γιατί, ναι μεν το βίντεο είναι η κυρίαρχη μορφή περιεχομένου και apps τύπου TikTok βασίστηκαν σ’ αυτό για να γιγαντωθούν, ωστόσο η φωνή ποτέ δεν δοκιμάστηκε μόνη της. Και όχι μόνο δοκιμάζεται τώρα, αλλά έχει και μια ιδιαιτερότητα: δοκιμάζεται σε ουσιαστικές συζητήσεις.

Υπάρχουν αξιόλογες συζητήσεις στα Groups που ο καθένας μπορεί να αποκομίσει κέρδος. Συζητήσεις για πραγματικά το οτιδήποτε. Ό,τι πάθος ή hobby και να έχεις, μπορείς να βρεις αντίστοιχα Groups. Ή να ξεκινήσεις το δικό σου.

Αυτό αυτόματα δίνει και ένα εξατομικευμένο περιεχόμενο. 

 

Γιατί το Clubhouse ευδοκιμεί τώρα

Οι διαδικτυακές συζητήσεις έγιναν πολύ πιο έντονες το 2020, όπου λόγω της πανδημίας και του lockdown, ανέβηκαν πολύ οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αλλά και οι διαδικτυακές συζητήσεις. 

Τα podcasts (που ήδη αγκαλιάστηκαν και γνώριζαν μεγάλη απήχηση) εκτοξεύθηκαν το 2020 και ήδη η προσοχή άρχισε να στρέφεται στη φωνή. Μόνο που στο Clubhouse δεν είσαι μόνο ακροατής. Μπορείς να ζητήσεις το λόγο και να συμμετέχεις ενεργά. Είναι live, χωρίς βίντεο και όχι pre recorded επεισόδιο όπως είναι το Podcast. 

Και από τη στιγμή που η διαδραστικότητα είναι σημείο αναφοράς στα Social Media, δεν μπορεί αυτό να περάσει απαρατήρητο.

Πόσο μάλλον αν είσαι στο ίδιο room με έναν άνθρωπο που θαυμάζεις και μπορείς να του απευθύνεις μια ερώτηση. Ή έστω, με άλλα άτομα του χώρου που μοιράζεστε ίδια ενδιαφέροντα. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται έντονα και το networking σου. 

 

Clubhouse: Η νέα εποχή του ραδιοφώνου 

Αν τα podcasts είναι η ψηφιακή εξέλιξη του ραδιοφώνου, το Clubhouse αποτελεί την ψηφιακή εξέλιξη των ραδιοφωνικών εκπομπών. Ήδη πέτυχε το hype και αναμένουμε να το δούμε διαθέσιμο και για Android συσκευές για να ξέρουμε πού είναι το ταβάνι του. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα περάσει απαρατήρητο και πως άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να μπει το audio κανονικά στην ψηφιακή ζωή. Ακόμη ένα είδος περιεχομένου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μένει να δούμε αν θα γίνει κι αυτό mainstream. 

 

Μπορείς να με βρεις στο Clubhouse με το username: mpapadouri