fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Πώς δημιουργώ Social Media Videos

Social Media Videos

Ένα από τα πιο σημαντικά tasks ενός Content Creator για θέματα Social Media Marketing, είναι η δημιουργία Social Media Videos. Το βίντεο αποτελεί την πιο σημαντική μορφή περιεχομένου αυτή τη στιγμή και όλες οι πλατφόρμες το αγκαζιάλουν με θέρμη.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος καταναλώνει πολύ πιο εύκολα βίντεο παρά π.χ. γραπτές μορφές. Και πλέον, υπάρχουν τόσο πολλά εργαλεία για τη δημιουργία τους, που μόνο δικαιολογίες μπορούν να σε αποτρέψουν από το να τα δημιουργείς.

 

Τα κέρδη που μπορείς να έχεις με τη χρήση βίντεο

Το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να έχει ένας Social Media Manager με τη χρήση βίντεο, είναι το καλύτερο reach που φέρνουν. Από τη στιγμή που το κοινό τα καταναλώνει ευκολότερα, τους δίνει ένα αβαντάζ έναντι όλων των υπολοίπων μορφών. 

Και σε έναν online κόσμο που άπαντες αναζητούν περισσότερη προσοχή, ο παράγοντας αυτός είναι ψηλά στις προτιμήσεις του κάθε manager η Content Creator. 

Όμως, δεν είναι μόνο το reach στα μεγάλα πλεονεκτήματα των βίντεο. Είναι και το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Το λεγόμενο repurposing είναι η διαδικασία όπου διαμοιράζεις το υλικό σου, δημιουργώντας νέα κομμάτια περιεχομένου από την κύρια μορφή.

Κάτι που σημαίνει πως αν έχεις ένα δεκάλεπτο βίντεο όπου εξηγείς κάτι, τότε αυτό μπορείς να το «σπάσεις» σε μικρότερα είδη. Μπορείς να φτιάξεις:

 

  • Teasers
  • Mini Clips
  • Gifs
  • Stories
  • TikToks
  • Audio Clips / Podcasts
  • Social Media Posts

 

Τα πιο πάνω μπορείς πρακτικά να τα δημιουργήσεις από οποιαδήποτε άλλη μορφή περιεχομένου, αλλά προσωπικά βρίσκω τα βίντεο την καλύτερη μορφή για τη δουλειά αυτή. Και είναι ένα πραγματικό κέρδος για τον κάθε Creator, καθώς γλυτώνει απίστευτο χρόνο, κυρίως στην εύρεση ιδεών για νέο content. 

Τέλος, το βίντεο δεν σε περιορίζει σε ένα συγκεκριμένο είδος. Μπορείς δηλαδή να μιλάς στην κάμερα, αλλά αν αυτό δεν σου αρέσει, μπορείς να φτιάχνεις promotional videos. Αν ούτε αυτό σ’ αρέσει, μπορείς να δημιουργείς slideshows ή απλά να γράφεις κείμενο πάνω σε υπάρχον βίντεο. Τρόποι πολλοί!

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Τα Social Media Videos δημιουργούνται πιο γρήγορα

 

Προσωπικά, βρίσκω τη δημιουργία Social Media Videos την πιο γρήγορη διαδικασία από τις υπόλοιπες μορφές. Αν και πολλοί θα απορήσουν, εντούτοις αναφέρομαι στην περίπτωση που απλά θα γίνει η βιντεογράφηση ενός ολιγόλεπτου κλιπ, όπου θα μιλά κανείς στην κάμερα του κινητού του.

Επίσης, τα slideshows γίνονται πολύ πιο γρήγορα, ενώ όπως θα δούμε και αμέσως πιο κάτω, και ένα απλό κείμενο σε βίντεο μπορεί να γίνει σε λίγα μόλις λεπτά.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στις μεγάλες παραγωγές ή στις περιπτώσεις που πρέπει να δημιουργηθούν υπότιτλοι, βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας (podcasts) ή κανονικές διαφημίσεις. 

Απλά συγκριτικά π.χ. με το κείμενο που διαβάζεις τώρα, αν έλεγα όσα γράφω στην κάμερα του κινητού μου, θα μου έπαιρνε πολύ λιγότερο χρόνο. 

 

Πώς εγώ δημιουργώ Social Media Videos

Δημιουργώ Social Media Videos επειδή με βοηθούν σε ό,τι αφορά το κομμάτια του Digital Marketing. Αλλιώς, θα έμενα στο blogging που το απολαμβάνω περισσότερο.

Ωστόσο, οι Social Media Managers πρέπει να ακολουθούν τα trends, αλλιώς χάνουν έδαφος. Ευτυχώς, υπάρχουν τα εργαλεία που διευκολύνουν τη διαδικασία δημιουργίας βίντεο, όποιας μορφής κι αν κανείς επιλέξει να έχει.

Για τη δημιουργία τους, χρησιμοποιώ διαφορετικά εργαλεία αναλόγως του τι θέλω να φτιάξω.

 

1. Για τα tips που μοιράζομαι, θέλω μόνο την κάμερα του κινητού σε έναν τρίποδα και ένα μικρόφωνο. Ακολούθως μπορώ να κάνω ένα απλό edit, το οποίο γίνεται γρήγορα και δωρεάν στο Video Editor (PC) ή iMovie (Mac). Γι’ αυτά χρειάζομαι το λιγότερο χρόνο. 

 

2. Για τα Courses μου, χρησιμοποιώ το Loom, το οποίο είναι screen recorder με παράθυρο όπου φαίνεται (προαιρετικά) ο ομιλητής. Αυτού του είδους βίντεο είναι πολύ καλά και όταν επεξηγείς πώς γίνεται κάτι (How To’s).

 

3. Για να κάνω promotional videos ή απλά text videos, χρησιμοποιώ το InVideo. Είναι ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία που έχω βρει διαθέσιμα και διευκολύνει πολύ τη διαδικασία. Με βοηθάει ιδιαίτερα στο repurposing, αν και ο editor δίνει πραγματικά επαγγελματικό αποτέλεσμα.

 

Εργαλεία σαν το InVideo υπάρχουν φυσικά πολλά. Δεν βρήκα κανένα που να είναι δωρεάν, οπότε χρησιμοποιώ την Pro έκδοση για να μην υπάρχουν watermarks. 

 

Χρησιμοποιείς Social Media Videos;

Το βίντεο στα Social Media έχει μεγάλη δημοτικότητα. Αν και χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθεί κανείς με τη χρήση του, εντούτοις το αποτέλεσμα ανταμείβει. 

Χρησιμοποιείς βίντεο στη στρατηγική σου; Ποια εργαλεία χρησιμοποιείς και τι άλλα θετικά βλέπεις ως προς τη χρήση τους; 

 

Online Course: “Video Creation for Social Media”

Ένα από τα Online μαθήματα που προσφέρω on demand, είναι το Video Creation for Social Media. Είναι στην αγγλική γλώσσα και δίνει παραδείγματα για διάφορα είδη βίντεο που μπορεί κανείς να δημιουργήσει, ενώ δίνει και optimisation & sharing tips. 

Στο course αυτό εξηγώ και πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει promotional videos μέσω του InVideo, όπως και άλλες δυναμικές λειτουργίες του εργαλείου.