fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Content Repurposing: Τι είναι και πώς σε βοηθάει

Content Repurposing: Τι είναι και πώς σε βοηθάει

Το Content Repurposing είναι η διαδικασία δημιουργίας νέου περιεχομένου από υπάρχον υλικό. Το νέο αυτό περιεχόμενο μπορεί να διαμοιραστεί σε διάφορες πλατφόρμες και μπορεί να έχει διαφορετική μορφή από το αρχικό υλικό.

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν πολύ οι Content Creators, επειδή βοηθά ουσιαστικά το Social Media Marketing. Αντί να πρέπει κάθε στιγμή να δημιουργούν φρέσκο υλικό από την αρχή, παίρνουν μια βασική μορφή και την «σπάνε» σε μικρότερες μορφές, ενισχύοντας όλα τα κανάλια στα οποία έχουν παρουσία. 

Έτσι καταφέρνουν να έχουν καθημερινή και ενεργή παρουσία όπου κι έχουν κοινότητα.

 

Ποια είναι τα ωφελήματα του Content Repurposing

Αν φτιάχνεις καθημερινά υλικό, θα ξέρεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μία από τις πιο σημαντικές, είναι ο χρόνος που χρειάζεται να δημιουργηθεί το οτιδήποτε. 

Αν είναι blog post, θέλει πολύ χρόνο στο γράψιμο. Κι αν είναι βίντεο, στην επεξεργασία. Αν είναι γραφικά, στη λήψη φωτογραφιών κ.ο.κ. Άρα, με το να ανακυκλώνεις υλικό που πάει καλά, κερδίζεις πολύ χρόνο μέσα στη βδομάδα.

Η δεύτερη δυσκολία αφορά στην καθημερινή δημιουργία περιεχομένου, είναι οι ιδέες που απαιτούνται για το τι θα ανέβει την κάθε μέρα. Αν θες να φτιάχνεις κάτι βοηθητικό για την κοινότητά σου, πρέπει να δίνεις συχνά το παρόν σου. Σελίδες ή groups που φιλοξενούν υλικό μια φορά τη βδομάδα ή πιο αραιά, δεν θεωρούνται ενεργές. Χρειάζεται συνέπεια και καθημερινή επαφή.

Το Content Repurposing βοηθά ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι. Καθώς φτιάχνεις μια κύρια μορφή content, μπορείς μετά να τη ξαναδημιουργήσεις σε διαφορετικές μορφές. Έτσι, αν π.χ. γράφεις ένα blog post, θα μπορείς να φτιάξεις και γραφικά για το Instagram. Από ένα κείμενο μπορούν να βγουν φωτογραφίες και να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα 2 κανάλια.

 

Λάβε τη γνώση στο inbox σου! Το newsletter του Social Media Cyprus είναι προσεκτικά επιμελημένο για να δίνει χρήσιμες συμβουλές στο Social Media Marketing αποκλειστικά από τα όσα ανακαλύπτω προσωπικά. Πάρε μια ιδέα και κάνε εγγραφή, εδώ

 

Πώς κάνω εγώ Content Repurposing

Ακολουθώ αυτή τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια και μου γλυτώνει πολύ χρόνο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην εύρεση φρέσκων ιδεών για όλα μου τα κανάλια.

 

Τα βήματα που ακολουθώ είναι τα εξής:

 

  1. Δημιουργώ μια μεγάλη μορφή περιεχομένου. Αυτή συνήθως είναι blog post (αυτό δηλαδή που διαβάζεις τώρα). Μπορεί κάποιες φορές να είναι και podcast ή βίντεο (συνήθως διάρκειας πάνω από 10 λεπτά). Οτιδήποτε έχει πολλές λεπτομέρειες μέσα. 
  2. Αφού τελειώσω τη συγγραφή, το ξαναδιαβάζω και παίρνω σημειώσεις που μπορούν να σταθούν μόνες τους, ως Social Media Posts.
  3. Δημιουργώ κι άλλες μικρές υποστηρικτικές μορφές content. Αυτές θα μπουν στα άλλα κανάλια, πέρα από το blog μου και δεν χρειάζεται καν να είναι σε γραπτή μορφή. 

Θα μπορώ για παράδειγμα από αυτό το κείμενο να βγάλω:

  • ερωτήσεις προς την κοινότητα: «Ξέρετε τι είναι το Content Repurposing;», «Ακολουθείτε κάποιο σύστημα στη δημιουργία content;», «Πόσες μορφές περιεχομένου έχετε στη σελίδα σας;» κ.ο.κ. Αυτές οι ερωτήσεις προκύπτουν μέσα από το κείμενο. 
  • Tweets: «Με το Content Reporpusing μπορείς να έχεις παρουσία σε όλα τα κανάλια, μέσα από μια μόνο κύρια μορφή περιεχομένου» ή να κάνω tweet μια από τις πιο πάνω ερωτήσεις
  • Τα πιο πάνω Tweet / ερωτήσεις μπορούν να μπουν και ως περιγραφή σε ένα γραφικό για το Instagram
  • Μπορεί να γίνει Text – On Video, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο βίντεο με φωτογραφίες και πάνω σ’ αυτές να μπει κείμενο που περιγράφω τι είναι το Content Repurposing. Το βίντεο αυτό εμπλουτίζει το YouTube ή και το Facebook.
  • Πέρα από το blog, μπορώ να εμπλουτίσω και το LinkedIn μου ως άρθρο. Δεν θα το κάνω δηλαδή απλά share ως link, αλλά θα το ανεβάσω από την αρχή ως native άρθρο
  • Αν υπάρχει newsletter μπορεί να σταλεί κι εκεί, ή να ξαναγραφτεί με λιγότερες λεπτομέρειες και να σταλεί μια πιο ανάλαφρη εκδοχή του κειμένου. Θα μπορεί να μπει και link που να παραπέμπει στο blog και την κύρια μορφή. 
  • Θα μπορεί να δημιουργηθεί και ένα podcast επεισόδιο.

 

4. Δεν χρειάζεται να κάνω τη διαδικασία αυτή στο κείμενο που μόλις δημιούργησα. Μπορώ να κοιτάζω και προηγούμενα κείμενα / βίντεο / συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα groups. Κι έτσι μπορώ να μαζέψω ιδέες.

5. Τέλος, μπορώ να κοιτάζω και υλικό άλλων λογαριασμών, όπως διάφορα YouTube videos ή άλλα blog posts. Από εκεί εύκολα μπορούν να προκύψουν νέες ιδέες. Δεν μεταφράζω, ούτε αντιγράφω. Παίρνω την ιδέα και την διαμορφώνω με τρόπο που ξέρω πως η κοινότητά μου θα ανταποκριθεί ευκολότερα. 

 

Online Course για τη δημιουργία περιεχομένου

Την πιο πάνω στρατηγική την περιγράφω και στο διαδικτυακό μάθημα «Content Kingdom». Ένα μάθημα στην ελληνική γλώσσα που ακολουθώ κι εγώ όταν θέλω περισσότερες ιδέες για τη δημιουργία φρέσκου περιεχομένου. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά για ιδέες σε ένα μάθημα που δεν θα βρεις αλλού στο ελληνικό οικοσύστημα. 

 

Στο χέρι σου

Αρκετές εργασίες στο Social Media Marketing θέλουν οργάνωση και σύστημα, παρά ατελείωτες ώρες δουλειάς που μπορούν να οδηγήσουν και σε burnout

Ένα σύστημα να ακολουθήσεις είναι η επαναχρησιμοποίηση του υλικού σου. Το Content Repurposing κάνει τη δουλειά αυτή και σε βοηθά μεταξύ άλλων και στην προώθηση του υλικού που δημιουργείς. Κάνε το συνήθεια για να έχεις μια πιο ενεργή κοινότητα σε μια δυναμική online παρουσία!