fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Οι πραγματικοί στόχοι του Social Media Marketing

Οι πραγματικοί στόχοι του Social Media Marketing

Το Social Media Marketing είναι πλέον απαραίτητο για κάθε επιχείρηση και brand. Ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες που αντιστέκονταν σθεναρά στην ψηφιοποίησή τους, με τα νέα δεδομένα της πανδημίας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Με τη νέα επένδυση που κάνουν σε χώρο που ίσως δεν κατέχουν σε βάθος, ανεβάζουν τη μπάρα προσδοκιών τους. Ποιοι όμως είναι οι πραγματικοί στόχοι του Social Media Marketing; Τι θα πρέπει να περιμένουν όσοι επενδύουν σ’ αυτό και γιατί η υπομονή παίζει κι εδώ το ρόλο της;

 

Οι μεγάλες προσδοκίες των επιχειρήσεων

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως σε έναν online χώρο με τεράστια επισκεψιμότητα, μπορείς να τρέξεις στοχευμένη διαφήμιση, αυτό σε γεμίζει με προσδοκίες. Στη θεωρία τουλάχιστον, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Πόσο μάλλον όταν μαθαίνεις πως η διαφήμιση αυτή θα κοστίσει λιγότερη σε σχέση με την παραδοσιακή.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Αν παλιά οι στόχοι του Social Media Marketing ήταν καθαρά η αύξηση πελατολογίου και πωλήσεις, πλέον αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Ή αν προτιμάς, δεν ισχύει μόνο του.

Αυτό αποτελεί ένα μόνο μέρος της εξίσωσης του Social Media Marketing. Υπολείπονται κι άλλα μέρη για να ολοκληρωθεί. Και τα υπόλοιπα μέρη έχουν την ίδια, αν όχι και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη, βαρύτητα. 

 

Οι στόχοι του Social Media Marketing που δεν φαίνονται

Ακριβώς επειδή υπάρχει πολλή πληροφορία, οι αλγόριθμοι των Κοινωνικών Δικτύων επιλέγουν τι υλικό θα δείξουν στον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Από προσωπικά posts μέχρι πληρωμένες διαφημίσεις, το οτιδήποτε βλέπει ο κάθε χρήστης έχει να κάνει με την συμπεριφορά του στο κάθε δίκτυο. 

Κάνει πολλά post likes σε μια σελίδα; Περισσότερο υλικό θα βλέπει από εκείνη τη σελίδα. Κλικς σε διαφήμιση ενός προϊόντος; Περισσότερα πανομοιότυπα προϊόντα θα βλέπει ως διαφήμιση τις επόμενες ημέρες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι στόχοι του Social Media Marketing είναι να δημουργείται το υλικό εκείνο, το οποίο θα κάνει τον χρήστη που ενδιαφέρεται να το καταναλώσει. Και μπορεί το υλικό εκείνο να μην κερδίζει πολλά likes ή shares. Και πάλι, οι αλγόριθμοι ξέρουν πότε ο χρήστης βρίσκει ενδιαφέρον ένα post και πότε όχι. (hint: έχει να κάνει και με την ώρα που περνά κάποιος πάνω στο post)

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

Οι πραγματικοί στόχοι του Social Media Marketing

Στα Social Media ο κόσμος μπαίνει για να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί. Όχι πρωτίστως για να αγοράσει. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δει κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα θέλει να μάθει περισσότερα ή και να το αποκτήσει.

Κι εδώ έρχεται και δένει το Social Media Marketing σε συνδυασμό με το Content Marketing. Είναι όλη η προεργασία για να μετατραπεί ένας χρήστης σε υποψήφιο πελάτη. 

Δεν είναι δηλαδή επιθετικές διαφημίσεις με σκοπό το κέρδος. Αλλά το σταδιακό και συνεχές χτίσιμο μιας κοινότητας με την οποία θα υπάρχει αλληλεπίδραση και θα ανταλλάσσονται απόψεις. 

Ναι, θέλει χρόνο. Πολύ. Και συνέπεια. Ακόμη πιο πολλή. Και ευτυχώς που δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς τα οφέλη είναι τέτοια που μόνο από επένδυση χρόνου και κόπου μπορείς να πετύχεις.

 

Το λάθος που κάνουν πολλοί

Ακριβώς επειδή τα Social Media δείχνουν πως σέβονται αυτούς που δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο παρά με το επιθετικό marketing, μάς δείχνουν και την οδό πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αν υπάρχουν προσδοκίες για άμεσο κέρδος, μάλλον θα επέλθει και μια απογοήτευση.

Μπορείς να κάνεις επιθετικό μπάσιμο σε μια νέα αγορά ή με ένα νέο προϊόν. Αλλά πολύ πιο δύσκολα θα δεις την απόδοση που θα είχες αν το κοινό αυτό είχε και μια καλή σχέση με σένα προηγουμένως. 

Αρκετά πράγματα δουλεύουν αλλά δεν θα μάθεις ποτέ αν μπορούσαν να δουλέψουν και με λιγότερα χρήματα ή με καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό είναι προϊόν σωστού και σφαιρικού Social Media Marketing.

 

Χτίσε την κοινότητά σου

Φυσικά και οι διαφημίσεις στα Social Media δουλεύουν. Και αρκετές φορές χωρίς να υπάρχει κοινότητα. Μάλιστα, είναι απαραίτητες καθώς χωρίς χρήμα οι αλγόριθμοι δεν σου επιτρέπουν να κάνεις πολλά πράγματα.

Απλά αυτές είναι το ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο έρχεται με το καθημερινό περιεχόμενο, την καθημερινή επαφή και το σταδιακό χτίσιμο μιας κοινότητας. Κάνε ένα scroll στο timeline της σελίδας σου και δες τι υλικό έχει τις τελευταίες εβδομάδες.

Μιλάς μόνο για προϊόντα, προσφορές και καλείς τον κόσμο για αγορά; Ή δείχνεις και ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σου; Προσπάθησε πάντα να έχεις το δεύτερο ψηλά στη θέση των προτεραιοτήτων σου!

 

Πώς να αυξήσεις την απόδοση της Facebook Page

Αν αντιλαμβάνεσαι τη δυναμική του στοχευμένου περιεχομένου και της πλούσιας σελίδας, τότε ίσως να θες να το εφαρμόσεις και στη δική σου. Μπορείς να δώσεις νέο χαρακτήρα στη σελίδα σου και να αποφεύγεις (ή να περιορίσεις) τα posts με μόνο γνώμονα τις πωλήσεις. 

Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Μπορείς να δεις το online course «Πώς να αυξήσεις την απόδοση μιας Facebook σελίδας» και να πάρεις νέες ιδέες σε μία μόνο ώρα.