Καθώς η δημοτικότητα του Instagram δεν φαίνεται να συναντάει κάποιο ταβάνι, όλο και περισσότερα ακούγονται για το τι επιτρέπεοι και τι όχι.
Αρκετά από όσα ακούγονται δεν έχουν καμία βάση ή ξεκίνησαν ως hoaxes και επεκτάθηκαν χωρίς να διασταυρωθούν.
Η αλήθεια είναι πως όλο και ακούμε για κάποια πράγματα που επηρεάζουν και πιστεύουμε πως τα έχουμε δει και στην πράξη.
Το τι ισχύει όμως, είναι πως είναι θέμα απόδοσης και όχι θέμα του τι επιτρέπεται και τι όχι.
Πιο κάτω θα δούμε 5 στοιχεία που δεν ισχύουν για το Instagram:
1.Κρυμμένες Φωτογραφίες
Αρκετοί το μπερδεύουν με το τι συμβαίνει στο Facebook. Που εκεί, ανεβάζεις κάτι και μπορεί η πλειοψηφία των φίλων / followers σου να μην το δει.
Το Instagram όμως δεν κρύβει κανένα post. Το τι κάνει, είναι να ελέγχει το πόσο ψηλά θα εμφανιστεί. Κι αυτό το ελέγχει κοιτάζοντας παραμέτρους, κάποιες από τις οποίες αναλύονται σ’ αυτό το άρθρο.
2. Μεγαλύτερη προώθηση των βίντεο
Ίσως να υπάρχει μια υπεργενίκευση πάλι σε σύγκριση με το Facebook. Ούτε όμως το συγκεκριμένο στοιχείο φαίνεται πως ισχύει εδώ.
Αν ανεβάσεις ένα βίντεο και συγκριτικά πάει καλύτερα από όλες τις προηγούμενς φωτογραφίες μαζί, δεν είναι θέμα Instagram. Απλά οι followers που έχεις καταναλώνουν το βίντεο με μεγαλύτερη άνεση από ότι η φωτογραφία.
Ή κάτι δεν κάνεις καλά στις φωτογραφίες, αλλά το πετυχαίνεις στα βίντεο.
3. Περιορισμός των χρηστών που ανεβάζουν υπερβολικά
Αν κάνεις scroll στο feed σου για 4 λεπτά και βλέπεις φωτογραφίες μόνο από έναν χρήστη, πάλι το Instagram δεν θα πάρει θέση. Ουσιαστικά προσπάθησε να το ελέγξει αυτό και έτσι πλέον επιτρέπει να ανεβάζουμε έως 10 φωτογραφίες μαζί. Άσχετο αν κάποιοι δεν το κάνουν.
Αν πάψεις πλέον να βλέπεις φωτογραφίες από αυτόν τον χρήστη, δεν είναι επειδή το Instagram τον περιορίζει.
Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus!
Είναι επειδή μετά από τις πρώτες 2-3, οι followers του χρήστη έπαψαν να έχουν engagement καθώς έχασαν το ενδιαφέρον τους. Κι έτσι απλά τον προσπερνούσαν χωρίς να κάνουν like.
Αυτό όμως το βλέπει ο αλγόριθμος του Instagram. Και το τι διαβάζει είναι πως ανά π.χ. 10 φωτογραφίες που ανεβάζει αυτός ο χρήστης, μόνο οι 3 παίρνουν engagement. Άρα προσαρμόζει ανάλογα τη θέση που θα εμφανίζονται τα posts του.
Είναι δηλαδή θέμα απόδοσης.
4. Προωθεί περισσότερο το personal profile έναντι του business
Αυτό μπορεί να γίνεται έντονα στο Facebook, αλλά στο Instagram επίσης δεν ισχύει.
Και τα 2 profiles έχουν την ίδια βαρύτητα και η απόδοσή τους εξαρτάται από το περιεχόμενό τους.
5. Shadow Banning
Αν δεν γνωρίζεις τον ορισμό αυτό, είναι ουσιαστικά ένας μικρός περιορισμός στο reach που μπορεί να έχει ένας χρήστης.
Shadow Banning κάνουν κάποιες εφαρμογές σε χρήστες οι οποίοι δεν εναρμονίζονται με τους όρους χρήσης τους. Έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα οι χρήστες αυτοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου την εφαρμογή, ή την χρησιμοποιούν με περιορισμένες λειτουργίες.
Αυτό δεν ισχύει για το Instagram. Ακούγεται πως προκύπτει, μεταξύ άλλων, όταν χρησιμοποιείς συνέχεια τα ίδια hashtags. Κι αυτό επειδή αρκετοί είδαν μείωση στο reach τους.
Στο Newsletter του smwtips.com, θα λαμβάνεις τα καλύτερα και πιο διαβασμένα tips πάνω στα Social Media! Πάτα εδώ.
Το ότι όμως είδαν μείωση δεν έχει να κάνει με shadow banning. Είναι επίσης θέμα απόδοσης.
Μην ξεχνάς πως ο αλγόριθμος αλλάζει και προσαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άρα μια στρατηγική που δουλεύει καλά τώρα, δεν σημαίνει πως θα δουλεύει σε ένα ή περισσότερους μήνες.
Ολοκληρώνοντας
Αν βλέπεις μείωση στους αριθμούς σου, δεν σε τιμωρεί το Instagram για κάποια σου ενέργεια. Ίσως η στρατηγική σου να θέλει ένα φρεσκάρισμα.
Μην ξεχνάς πως όσο πάει, το να ξεχωρίσεις στα Social Media αποκτά όλο και μεγαλύτερη πρόκληση. Είναι πολλοί οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες και ακόμη περισσότερο το υλικό που ανεβαίνει σ’ αυτές.
—
Πώς σου φάνηκε το άρθρο αυτό; Αν έχεις κάτι να προσθέσεις γράψε στα σχόλια ή στείλε μου email (smwtips@gmail.com).
Στη βιβλιοθήκη του Social Media World Tips υπάρχουν διάφοροι οδηγοί για καλύτερη χρήση των Social Media. Download for free!