fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

7 λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε στα Social Media

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο προώθησης όταν χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σημεία που καλό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας για να μην πέσουμε σε παγίδες. Ακολουθούν 7 λάθη που βλέπουμε από διάφορα brands και καλό είναι να αποφεύγονται:

  1. Ποστάρω συνέχεια το ίδιο πράγμα

Όταν λέμε το ίδιο πράγμα δεν εννοούμε την ίδια φωτογραφία ή το ίδιο βίντεο. Εννοούμε το ίδιο είδος, π.χ. του ιδίου στυλ φωτογραφίες ή της ίδιας φιλοσοφίας βίντεο. Είναι καλό να υπάρχει κάτι διαφορετικό, π.χ. μια χιουμοριστική φωτογραφία αντί συνέχεια σοβαρές, ή ένα animated video αντί συνέχεια velfies (video selfies). Η ποικιλία μετράει πολύ!  

  1. Αφήνω αναπάντητα ερωτήματα

Δεν είναι μόνο το ότι αφήνω κακή εντύπωση όταν δεν απαντώ σε μηνύματα. Είναι που το Facebook δίνει στοιχεία για το πόσο σύντομα απαντάει μια σελίδα στα μηνύματα, μια υπηρεσία που βρίσκεται στον τοίχο της σελίδας μου και μπορούν να τη δουν όλοι οι φανς μου. Πάντα πρέπει να έχω κατά νου να έχω ένα inbox καθαρό από ερωτήσεις, αλλά και τα σχόλιά μου χωρίς απορίες. Κυρίως το δεύτερο φαίνεται σε όλους οπόταν δεν θέλω να δίνω δικαιώματα.

  1. Κάθε μου ανάρτηση είναι προωθητική

Ό,τι χειρότερο. Αν οι φανς μου νιώσουν ότι το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να πουλήσω ή να προωθήσω ένα προϊόν ή υπηρεσία, σίγουρα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Πρώτα πρέπει να προσφέρω γνώση, μετά ενημέρωση και τελευταία έρχεται η προώθηση.

  1. Είμαι υπερβολικός

1-2 ποστς την ημέρα θεωρείται ο ιδανικός αριθμός, αν και αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποιότητα του περιεχομένου. Αν μάλιστα έχω λίγους φας, μπορεί να είμαι οκ και με 1-2 ποστ κάθε 3-4 μέρες ή και βδομάδα. Για tweets, μέχρι 10 την ημέρα είναι καλά. Όταν ποστάρω ανεξέλεγκτα χωρίς να λαμβάνω υπόψη και τις μετρήσεις για κάθε ανάρτηση, κινδυνεύω να θεωρηθώ υπερβολικός και να γίνω hidden ή χειρότερα, unfollow, από τους φανς μου.

  1. Ξεχνώ πως χρησιμοποιώ τη σελίδα και όχι το προσωπικό μου προφίλ

Άλλη προσέγγιση έχει το πρώτο και άλλη το δεύτερο. Σε μια σελίδα οφείλω να υιοθετήσω το χαρακτήρα που έχει και να μην επηρεάζομαι από τα προσωπικά μου πιστεύω. Άσε δε που το κοινό που με διαβάζει είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση.

  1. Δεν κρατώ στοιχεία!

Ένα brand έχει ως “περιουσία” του τα στοιχεία των πελατών. Είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα τα στοιχεία από τους φανς που έχω στα κοινωνικά δίκτυα. Η προώθηση ενός διαγωνισμού ή η διάθεση ενός δωρεάν ebook θα προσκαλέσει τους φανς να γραφτούν σε μια email list που έχετε. Χρησιμοποιήστε την για να δημιουργήσετε σωστή σχέση μαζί τους και να τους ανταμείβετε για την εμπιστοσύνη που σας δείχνουν.

  1. Περιμένω περισσότερα από όσα επενδύω

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι ό,τι αναρτούμε στις σελίδα μας στο Facebook δεν φτάνει σε όλους τους φανς που αυτή έχει. Για να γίνει αυτό, ή ακόμη καλύτερα, να φτάσει και σε όσους ενδιαφέρονται για το προϊόν μου αλλά δεν με ακολουθούν, οφείλω να επενδύσω χρήμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα δίκτυα. Αν θεωρώ ότι χρειάζομαι ένα μικρό boost, τότε μια μεθοδευμένη επένδυση χρημάτων μπορεί να μου φέρει αποτέλεσμα.

Τα πιο πάνω αποτελούν ορισμένα στοιχεία που δεν πρέπει να κάνουμε στη σελίδα μας. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια και μέτρο σε ό,τι ανεβάζουμε για να μην θεωρηθούμε υπερβολικοί ή κουραστικοί.