fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Ένα τέλειο παράδειγμα σωστής χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων

Παράδειγμα σωστής χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια καμπάνια ελκυστική στους χρήστες των Κοινωνικών Δικτύων. Όταν αντιλαμβανόμαστε το κοινό μας και «χορηγούμε» στις αναρτήσεις μας κάποιους Social Media κανόνες, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα.

 

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες αναρτήσεις που κατά καιρούς μου κέντρισαν την προσοχή, η τελευταία που συνάντησα με έβαλε στον πειρασμό για αυτό το άρθρο. Πρόκειται για μια διαφήμιση που δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για τα Κοινωνικά Δίκτυα. Και που εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που θα υπέγραφαν την επιτυχία και την απήχησή της.

 

Είναι μια διαφήμιση από ένα brand που πραγματεύεται με εμπόριο λιανικών πωλήσεων. Και που απ’ ότι φαίνεται, οι υπεύθυνοι προώθησης γνωρίζουν καλά το παιχνίδι των Κοινωνικών Δικτύων.

 

Για να διαφημίσουν λοιπόν τα νέα προϊόντα τους, έφτιαξαν το πιο κάτω διαφημιστικό:

 

 

Θα συμφωνήσετε μαζί μου πως πρόκειται για μια υπέροχη ιδέα, εντυπωσιακά εκτελεσμένη που δεν αφήνει ασυγκίνητο το κοινό. Τη διαφήμιση την εμπλούτισαν με αρκετούς κανόνες των Κοινωνικών Δικτύων, εξ’ ου και τα εκατομμύρια των προβολών.

 

Για να ρίξουμε μια ματιά στους κανόνες αυτούς:

 

Βίντεο

 

Ως περιεχόμενο, οι παραγωγοί επικεντρώθηκαν στη δημιουργία βίντεο. Τα βίντεο είναι από τα πιο αγαπημένα μέσα στα Κοινωνικά Δίκτυα, και προωθούνται γενναία και από τους αλγόριθμους.

 

Το σποτ αυτό αναρτήθηκε στο YouTube, αλλά στο Facebook ανεβάστηκε ως native, χωρίς δηλαδή να γίνει share από άλλη ιστοσελίδα. Σημαντικό στοιχείο που πολύ σωστά λήφθηκε στα υπόψη καθώς το Facebook είναι «ευαίσθητο» στο συγκεκριμένο θέμα! Ως native αναρτήθηκε και στα άλλα δίκτυα (βλέπε Twitter, Instagram).

 

Storytelling

 

Η μέθοδος Storytelling είναι must για κάθε καμπάνια. Η αφήγηση μιας ιστορίας ανεβάζει κατακόρυφα το engagement. Όσο πιο όμορφα είναι διατυπωμένη, τόσο πιο πολύ δένεται το κοινό μαζί της.

 

Οι εν λόγω υπεύθυνοι προώθησης γνωρίζουν καλά τη μέθοδο αυτή και έχουν δημιουργήσει τη δική τους ψηφιακή ιστορία. Μπήκαν στον κόπο να γράψουν λίγα λόγια (πραγματικά, 3 προτάσεις κείμενο), για να συνοδέψουν το κείμενο.

 

Στην ανάρτησή τους στα Κοινωνικά Δίκτυα έχουν βάλει σύνδεσμο που οδηγεί στην ιστορία του κοριτσιού και του σκύλου της. Μια μικρή ιστορία με μεγάλη όμως απήχηση.

 

read-the-story

 

Συναίσθημα

 

Το να μιλάμε κατευθείαν στο  συναισθηματικό κόσμο του χρήστη μπορεί να εκτοξεύσει τόσο το engagement όσο και το sharing. Οι περισσότερες αναρτήσεις γίνονται share επειδή οι χρήστες θεωρούν πως οι φίλοι τους θα βρουν ενδιαφέρον αυτό που μοιράζουν μαζί τους.

 

happy dog

 

Όταν με μια ανάρτηση προκαλούμε όμορφες αντιδράσεις στο συναισθηματικό κόσμο των χρηστών, υπογράφουμε την επιτυχία. Παιδιά, ζώα, παιχνίδι, Χριστούγεννα… Απ’ όλα έχει ο μπαξές της συγκεκριμένης διαφήμισης.

 

Trend εποχής

Ο online κόσμος είναι προέκταση του offline. Όταν συμπεριλαμβάνουμε στις προωθητικές μας ενέργειες στοιχεία από τα trends της εποχής, οι χρήστες νιώθουν πιο οικεία. 

 

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν σιγά σιγά, έχει δημιουργηθεί εγκαίρως ένα σποτ που θα παίζει για όλη την περίοδο αυτή. Ο κόσμος φυσικά θα το αγκαλιάσει και θα δεθεί μαζί του.

 

Tip: Ακολουθήστε τα trends της εποχής για να κερδίσετε την προσοχή των χρηστών clicktotweet

 

Σταθερός «κορμός», εμβόλιμες ενέργειες

 

Ως καμπάνια, είναι προσεκτικά μελετημένη. Το βίντεο είναι pinned σε Facebook και Twitter και γίνεται προώθηση του hashtag #BusterTheBoxer. Οι μετέπειτα αναρτήσεις των σελίδων φέρουν το hashtag αυτό, προωθώντας τα προϊόντα που αφορούν σε αυτή την παρτίδα προϊόντων.

 

Συν τοις άλλοις, οι cover pictures σε Facebook, Twitter, Google+ και YouTube έχουν στολιστεί με εικόνα παρμένη από το βίντεο. Ενώ στην ιστοσελίδα τους προωθούν στο iTunes και στο Spotify ακόμη και το soundtrack που χρησιμοποιήθηκε. Δηλαδή περαιτέρω προώθηση της δουλειάς τους.

 

Tip: Μια καμπάνια δεν ολοκληρώνεται με ένα βίντεο. Εμπλούτιστε την με πολλές ενέργειες που θα ενισχύσουν τη σχέση σας με τους fans clicktotweet

 

Ξέρουν να λένε «ευχαριστώ»

 

Η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη προσθέτουν πόντους στην απήχηση ενός brand. Ακόμη κάτι που φαίνεται πως γνωρίζουν καλά οι υπεύθυνοι προώθησης. Φτιάχνοντας ένα ακόμη βίντεο, 6 μόλις δευτερολέπτων, εκφράζουν την ευχαρίστησή τους για τα όμορφα σχόλια που λαμβάνουν.

 

Το ευχαριστήριο βίντεο αναρτήθηκε, τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, στα comments του Twitter:

 

 

Μια τέλεια εκτελεσμένη ιδέα που αναρτήθηκε σε όλα τα Κοινωνικά Δίκτυα του brand John Lewis. Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμη τι πωλήσεις θα έχει, ξέρουμε όμως ότι η αναγνωρισιμότητα του brand έχει επεκταθεί.

 

Εύκολα κερδίζει το ‘like’ των χρηστών, ακόμη κι αυτών που δεν θα αγοράσουν από τον John Lewis γι’ αυτά τα Χριστούγεννα. Τα 11 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και τα 27 εκ. στο Facebook μέσα σε μόλις 2 μέρες, υπογράφουν την επιτυχία και επιβραβεύουν την υπέροχη ιδέα.