Μια βασική – αν όχι η βασικότερη- πτυχή του email marketing είναι τα newsletters. Πρόκειται για email που στέλνονται μαζικά σε μεγάλο αριθμό παραληπτών και τα οποία κατασκευάζονται με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του χρήστη.
Με τα newsletters μπορώ να αφυπνίσω τους χρήστες και να τους καλέσω να με επισκεπτούν για να επωφεληθούν μιας προσφοράς ή κάποιου διαγωνισμού.
Το μεγάλο τους πλεονέκτημα (αν γίνει σωστά η διαδικασία) είναι ότι όποιος γράφεται στη λίστα για να λαμβάνει newsletters, αυτόματα μου δίνει το email του. Έχοντας το email του μπορώ να του στέλλω ενημερώσεις και να τον φέρω ή να τον κρατήσω ‘στα χωράφια μου’.
Όπως αναφέρθηκε, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να έχουν επιτυχία τα newsletters πρέπει να γίνει σωστά. Και για να γίνει σωστά, απαιτεί χρόνο και γνώση. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες όταν αρχίζω μια καμπάνια μέσα από την αποστολή τους. Για να δούμε λίγους:
1.Πρέπει να έχω κάτι να πω
Με το newsletter πρέπει να έχω κάτι συγκεκριμένο να πω και να απευθύνεται σε όλους. Συνήθως μια προσφορά ή ένας διαγωνισμός είναι κάτι που δικαιολογεί την αποστολή του. Αν δεν έχω κάτι τέτοιο να προσφέρω, τότε μπορώ να δημιουργήσω δικό μου περιεχόμενο με κάποια σημαντικά στοιχεία και να να τα στέλλω στους χρήστες σε συχνή βάση.
2.Σέβομαι τους όρους που θέτω
Αν καλώ κάποιον να εγγραφεί στη λίστα του newsletter μου για να λαμβάνει κάθε βδομάδα ενημερώσεις, τότε θα του στέλλω μια φορά τη βδομάδα μόνο. Είναι μια δέσμευση αλλά και ένας περιορισμός που οφείλω να σεβαστώ.
3.Δεν το παρακάνω
Δεν πρέπει να στέλνουμε συνέχεια newsletters με περιεχόμενο αποκλειστικά προωθητικό. Οι περισσότεροι χρήστες απλώς σκανάρουν το μονίμως γεμάτο τους inbox και επιλέγουν να διαβάσουν μόνο ότι τους φανεί ενδιαφέρον ή χρήσιμο. Στείλτε κάτι που θα έχει αξία και κάντε μια απλή αναφορά στο προωθητικό κομμάτι! Αν από την άλλη στέλνετε newsletter μια φορά το μήνα ή όποτε τρέχετε ένα διαγωνισμό, δεν πειράζει να είναι προωθητικό, αλλά καλό θα ήταν να προσφέρει και κάτι εκπαιδευτικό.
4.Δεν ξεχνώ τις μετρήσεις
Ένας λόγος που τα newsletters είναι τόσο σημαντικά, είναι επειδή οδηγούν τον κόσμο εκεί που τον θέλω. Αυτό μπορεί να είναι κατάστημα, υπηρεσία ή ιστοσελίδα. Στην τελευταία περίπτωση, οφείλω να κοιτάζω τις μετρήσεις μου και να βλέπω τι traffic έρχεται στη σελίδα μου από τα newsletters. Έτσι θα ξέρω πόσο επιτυχημένη ήταν η καμπάνια μου, τι δούλεψε και τι πρέπει να αλλαχτεί.
5.Αποφεύγω το bounce
Bounce ονομάζεται η αποτυχία αποστολής email στους παραλήπτες. Όταν π.χ. ένας χρήστης με έχει κάνει block και εξακολουθώ να του στέλλω emails, τότε πολύ απλά δεν θα τα βλέπει, αφού είτε θα καταλήγουν στο φάκελο junk είτε θα επιστρέφουν στον παραλήπτη. Χειρότερα, τα emails που του στέλλω θα ‘μαrκάρονται’ ως spam από τις διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας των emails (βλέπε Barracuda), οι οποίες σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να με τιμωρήσουν με το να μου κάνουν ban το λογαριασμό μου.
Αν κάποιος ζητήσει να διαγραφεί από τη λίστα μου το κάνω αμέσως, ενώ φροντίζω να έχω emails που ξέρω ότι είναι ενεργά και ότι οι χρήστες τους ζήτησαν οι ίδιοι να εγγραφούν για να λαμβάνουν ενημερώσεις. Ποτέ μην παίρνετε αυθαίρετα emails και να τα βάζετε στις λίστες σας!
Αυτά είναι κάποιοι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα newsletters. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πως τα κατασκευάζουμε, είτε μόνοι μας, είτε μέσω κάποιας υπηρεσίας.