fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Instagram Algorithm: 4 σημεία για καλύτερο organic reach

Instagram Algorithm

Το Instagram μεγαλώνει μέρα με τη μέρα με τον αριθμό των χρηστών του να αυξάνεται συνεχώς. Όπως σε όλα τα μεγάλα Κοινωνικά Δίκτυα έτσι και εδώ, για το τι βλέπουμε στο timeline μας «ευθύνεται» ο Αλγόριθμος του Instagram.

 

Πρόκειται για τον μηχανισμό εκείνο που θέλει να προσφέρει εξατομικευμένη εμπειρία σε κάθε χρήστη ξεχωριστά, με το να του παρουσιάζει ψηλά στο timeline του υλικό που ξέρει πως τον ενδιαφέρει.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα βρούμε ποτέ 2 προφίλ να έχουν το ίδιο ακριβώς timeline. Όπως άλλωστε συμβαίνει και στο Facebook, στο Twitter, στο LinkedIn και αλλού.

 

Για να αποφασίσει λοιπόν ο Αλγόριθμος του Instagram σε τι θέση θα μας παρουσιάσει το υλικό που ανεβαίνει, «κοιτάζει» κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους.

 

4 απ’ αυτές θα αναλυθούν πιο κάτω, για να μπορείτε να καταλάβετε πώς λειτουργεί και πώς θα πετύχετε πιο υψηλό organic reach από τα posts σας.

 

Βέβαια, καθώς οι μηχανισμοί  δεν δημοσιεύονται πουθενά, δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτος για την ορθότητά τους. Είναι όμως κάποιες ενδείξεις που μπορούμε να τις αναλύσουμε με μια σχετική σιγουριά:

 

Βρες περισσότερα τέτοια tips στο Facebook Group, Social Media Cyprus

 

1.Engagement

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Αλγόριθμου, είναι το πόσο engagement παίρνει η συγκεκριμένη φωτογραφία. Ή με άλλα λόγια, το πόσο δημοφιλής είναι.

 

Αν μια ανάρτηση, στα πρώτα λεπτά που θα ανέβει, συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό likes, comments ή video views τότε το Instagram το «σπρώχνει» ψηλά σε όσους ακολουθούν τον λογαριασμό.

 

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα Κοινωνικά Δίκτυα και γίνεται με αυτόν τον τρόπο: Κάθε φορά που ένας λογαριασμός αναρτήσει κάτι, οι μηχανισμοί το δείχνουν σε ορισμένους χρήστες που σύμφωνα με ενδείξεις θα το βρουν ενδιαφέρον.

 

Αν όντως αλληλεπιδράσουν μαζί με το υλικό, τότε αυτόματα θα εμφανιστεί και σε περισσότερα μάτια.

 

  1. Σχέση με τον χρήστη

relationship

Είναι πολύ λογικό να λαμβάνεται υπόψη η σχέση που έχει ένας χρήστης με έναν συγκεκριμένο λογαριασμό. Αν ένας follower αλληλεπιδρά σε συχνή βάση με τις αναρτήσεις ενός brand, θα βλέπει ψηλά στο newsfeed του αυτά που ανεβάζει.

 

Βέβαια, ο Αλγόριθμος του Instagram δεν μένει μόνο στην αλληλεπίδραση με τα posts. Άλλες παράμετροι που διαβάζει, είναι το πόσο συχνά ψάχνει κανείς ένα συγκεκριμένο λογαριασμό, το πόσες φορές 2 χρήστες αντάλλαξαν direct messages ή πόσο συχνά βλέπει κανείς τα Stories του άλλου.

 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να «δανείζεται» στοιχεία και από το Facebook, όπου ο Αλγόριθμος είναι πιο εξελιγμένος και ξέρει πολύ καλύτερα πόσο στενή είναι η σχέση ανάμεσα σε 2 λογαριασμούς.

 

 Στο Newsletter του smwtips.com, θα λαμβάνεις τα καλύτερα και πιο διαβασμένα tips πάνω στα Social Media! Πάτα εδώ

 

  1. Σχετικότητα του post

revelance

Αυτό σημαίνει πόσο σχετικό με τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη είναι το υλικό που ανεβαίνει. Αυτό προκύπτει από την αλληλεπίδραση που έχουν συχνά με παρόμοιου γένους υλικό.

 

Και αν αναρωτιέσαι πώς ξέρει το Instagram το είδος του υλικού, αυτό προκύπτει κατά κύριο λόγο από τα hashtags. Μην ξεχνάς πώς το Δίκτυο αγαπάει πολύ τα hashtags και τα συστήνει ως τρόπο αναγνωρισιμότητας.

 

Υπάρχουν σαφώς κι άλλοι τρόποι, όπως παράδειγμα οι αναζητήσεις που κάνει ένας χρήστης για συγκεκριμένου είδους λογαριασμούς ή φωτογραφίες.

 

  1. Ώρα που περνά ο χρήστης

time spent

Με την είσοδο των Stories, οι χρήστες έχουν καθημερινά μπροστά τους πολλές αναρτήσεις που μπορούν να δουν. Αρκετές τις προσπερνούν με σχετική ευκολία, ενώ κάποιες άλλες τις βλέπουν ολόκληρες.

 

Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να ξέρει ο Αλγόριθμος πόσο σημαντική είναι για τον συγκεκριμένο χρήστη αυτή η ιστορία και μάλλον και ο λογαριασμός που τη φιλοξενεί.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στο timeline. Όταν ο χρήστης σταματήσει σε μια συγκεκριμένη εικόνα μάλλον κάτι του τράβηξε την προσοχή. Κι αν το κάνει συχνά σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, κάτι κάνουν σωστά για αυτόν τον χρήστη.

 

Φαντάζομαι εδώ είναι ένα καλό σημείο να τονίσω και πάλι πόσο σημαντική είναι η περιγραφή κάτω από κάθε εικόνα! 

 

Στη βιβλιοθήκη του Social Media World Tips υπάρχουν διάφοροι οδηγοί για καλύτερη χρήση των Social Media. Download for free! 

 

Άλλες παράμετροι

 

Υπάρχουν σαφώς δεκάδες άλλες παράμετροι που αποφασίζουν το πόσο ψηλά θα βρεθεί μια φωτογραφία σε έναν χρήστη. Κάποιες απ’ αυτές ενδεχομένως είναι:

 

  • Αν το κάθε σχόλιο έχει απάντηση
  • Το είδος του υλικού (εικόνα, βίντεο)
  • Πόσο πρόσφατα αναρτήθηκε
  • Στο πόσο ενεργός είναι ο λογαριασμός που το ανέβασε
  • Πόσα hashtags φέρνει
  • Πόσες φορές οι χρήστες αναζήτησαν τον εν λόγω λογαριασμό
  • Αν το υλικό διαμοιράστηκε με τρίτους μέσω Direct Message

Και αρκετά άλλα ακόμη.

 

Συμπέρασμα

Ο Αλγόριθμος του Instagram εν αντιθέσει με αυτόν του Facebook, δεν αποφασίζει αν θα δείξει μια ανάρτηση, αλλά πόσο ψηλά θα την δείξει.

 

Έχοντας αυτό υπόψη, τα brands οφείλουν να επικεντρώνονται στην ποιότητα, για να εξασφαλίσουν την προσοχή των χρηστών σε κάθε ανάρτηση. Αυτό είναι που θα βοηθήσει στο organic reach.