fbpx

Tips για Social Media Marketing, Content Marketing και γενικά για το Digital Marketing

Search

Οι τάσεις στα Social Media το 2020

Οι τάσεις στα Social Media το 2020

Στροφή στην ποιότητα, περισσότερο προσωπικό στοιχείο, πιο δυνατό personal branding, νέες τεχνολογίες και μέθοδοι στόχευσης. Οι τάσεις στα Social Media το 2020 δείχνουν πως αναμένουμε μια «γεμάτη» χρονιά, όπου αρκετά πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά από όσο τα μάθαμε.

Ας δούμε εδώ κάποιες προβλέψεις:

 

1. Καλύτερο περιεχόμενο

Όλο το ακούμε, καιρός να το γευτούμε καλύτερα. Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς στο Digital Marketing και όσα brands θέλουν να ξεχωρίσουν, οφείλουν να επενδύσουν εδώ. Συχνά, όσοι μιλούν για budget και επένδυση, έχουν στο μυαλό τους διαφήμιση. To παιχνίδι όμως αλλάζει και όσοι βασίζονται αποκλειστικά εκεί για προώθηση, θα έχουν μια μάλλον αποδυναμωμένη απόδοση.

Αντίθετα, το προσεγμένο, ποιοτικό και στοχευμένο περιεχόμενο μπορεί να ξεχωρίσει τον λογαριασμό που το φιλοξενεί. Κυρίως, με την απόκρυψη των likes, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για clickbait τίτλους. Και ίσως μάλιστα να αρχίσουμε να βλέπουμε και content από χρήστες που έως τώρα δεν συνηθίσαμε να βλέπουμε ιδιαίτερα.

 

2. Personal Branding

Το προσωπικό brand ξεχωρίζει. Και αυτό δεν είναι υπόθεση αλλά τάση, που τη βλέπουμε έντονα στο LinkedIn. Εκεί, ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το προσωπικό του στοιχείο για προώθηση του brand ή του προϊόντος. Και τα αποτελέσματα, διαφωτίζουν.

Μπορεί να μην υπάρχει εκεί η κίνηση που υπάρχει σε Facebook & Instagram (και άρα το organic reach να είναι μεγαλύτερο), αλλά έχει κάποια πολύ δυνατά στοιχεία. Ποιοτικό content που προέρχεται από άτομα παρά από σελίδες. Ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο τα άτομα πίσω από τα brands. Και η τάση εδώ δείχνει έναν καλό δρόμο που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για καλύτερο αποτέλεσμα. 

 

3. Micro-Influencers

Η ποιότητα συχνά μεταφράζεται και σε σχετικότητα. Μπορεί ένας λογαριασμός να μην δίνει κάτι αξίας στην κοινότητα που τον ακολουθεί. Να έχει όμως content που η συγκεκριμένη κοινότητα λατρεύει να καταναλώνει.

Οι micro ή niche influencers μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι τα άτομα που έχουν μεγάλη επιρροή στην κοινότητά τους, χάρη στον τρόπο ζωής τους. Αυτά τα άτομα θεωρούνται πιο αποδοτικά σε προωθητικές ενέργειες παρά οι γενικοί influencers με μεγαλύτερους αριθμούς followers.

Έτσι, αν κανείς θέλει να προωθήσει ένα προϊόν από συγκεκριμένη αγορά, πιο εύκολα θα στραφεί σε influencer που είναι αναγνωρίσιμος σε εκείνη μόνο την αγορά.  

 

4. Voice Search 

Το Voice Search, όπως και το Voice Marketing γενικά, ανεβαίνει συνέχεια. Οι νέες τεχνολογίες που πήραν μορφή μέσα από τις φωνητικές εντολές των Siri και Alexa, δείχνουν πως οι τάσεις στα Social Media στρέφονται κι εκεί.

Οπότε, πέρα από τη γραφή, την εικόνα, το βίντεο και τα ηχητικά, θα δούμε να αγκαλιάζεται και η φωνή ως μέσο δημιουργίας και κατανάλωσης περιεχομένου. 

 

Για περισσότερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά Social Media Marketing & Digital Marketing, γίνε μέλος στο Group Social Media Cyprus

 

5. Artificial Intelligence

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο. Αλλά είναι εκπληκτικά (και αναμενόμενα) εξελίξιμο. Είναι εδώ που επενδύουν οι «γίγαντες» των Κοινωνικών Δικτύων και όχι μόνο. Να ξέρουν οι αλγόριθμοι κάθε λεπτομέρεια για τους χρήστες και να μπορούν να τους προσφέρουν το κατάλληλο περιεχόμενο. 

Σ’ αυτό συγκαταλέγονται φυσικά και οι διαφημίσεις. Και αυτές που είναι αυτοματοποιημένες. Κυρίως σε αυτές θα στρέφεται ένα μεγάλο ποσοστό από σελίδες τις οποίες χειρίζονται οι ιδιοκτήτες που δεν θέλουν (ακόμη) να δώσουν τη διαχείριση των σελίδων τους σε agencies. Αν το Facebook τούς κάνει εύκολη τη διαφήμιση, θα έχει κέρδος και από αυτούς τους χρήστες.   

 

6. Δυναμική των Groups

Στο πλαίσιο των πιο προσωπικών σχέσεων online, έρχονται και δένουν περίτεχνα τα groups. Το engagement εκεί είναι μεγαλύτερο, ενώ το Facebook βρήκε στα groups τον τρόπο να «ξεκλειδώσει» μεγάλο ποσοστό από παθητικούς χρήστες.

Οι χρήστες θα αλληλεπιδράσουν πιο εύκολα σε ένα περιβάλλον όπου νιώθουν οικεία. Και όπου γίνονται συζητήσεις που τους ενδιαφέρουν. Που έχουν άποψη και μπορούν να επιχειρηματολογήσουν. 

Γι’ αυτό και τα groups αναβαθμίστηκαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν στο περιθώριο. Και μόνο δυναμική θα παίρνουν στο επόμενο διάστημα.

 

7. Εξαφάνιση Hate Speech και ψεύτικων λογαριασμών 

Ιδιαίτερα δυναμικό θα είναι και το «ξεσκαρτάρισμα». Το είδαμε αυτό και κατά την χρονιά που φεύγει. Πολλοί ψεύτικοι λογαριασμοί σιγά σιγά θα εξαφανίζονται, όπως επίσης και οι ρητορικές μίσους. Οτιδήποτε γενικά προκαλεί αρνητικά συναισθήματα θα περιθωριοποιείται. 

 

8. GenZ

Η νεότερη γενιά που κατακλύει το διαδίκτυο θέλει και το χώρο της. Ήδη μεγάλο ποσοστό αυτής τον βρήκε στο καθ’ όλα engaging TikTok. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτό θα παραμείνει το status quo.

Μπορεί το Facebook να δυσκολεύεται με αυτές τις γενιές, δεν θα αφήσει όμως τον πόλεμο χωρίς μάχη. Ήδη λάνσαρε το Lasso, μια πλατφόρμα αντίστοιχης φιλοσοφίας με το TikTok σε ορισμένες χώρες. Και φυσικά, το μεγάλο του όπλο είναι το Instagram, που λατρεύεται από μεγάλη μερίδα των online χρηστών.

Αν και δύσκολα μια νέα πλατφόρμα θα κερδίσει την αγάπη που υπάρχει τώρα στο TikTok, η καλύτερη μελέτη της GenZ θα φέρει ειδικευμένη γνώση που μόνο ωφέλιμη θα είναι στο εγγύς μέλλον.  

 

9. Αύξηση σε Stories

Ήδη τα Stories γνωρίζουν μεγάλη απήχηση. Ο κόσμος τα καταναλώνει περισσότερο ενώ επίσης δημιουργούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Κι αυτό θα συνεχιστεί και με τη νέα χρονιά. Μπορούμε να πούμε πως ακόμη κι αυτό έχει να κάνει με τη στροφή στην ιδιωτικότητα. Όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν τα posts που ανεβάζουν να μην είναι public. Αντίστοιχα, δείχνουν προτίμηση και στο Story καθώς αυτό εξαφανίζεται μετά από 24 ώρες, προκαλώντας και μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Και φυσικά, δεν απαιτούν καμία δεξιότητα ή πολλή σκέψη στο να δημιουργηθούν.

 

10. Σχετικότητα

Τέλος, η σχετικότητα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο. Όχι πως δεν ήταν ανέκαθεν, ωστόσο ίσως κάπου ξεχάστηκε από όσους διαχειρίζονται λογαριασμούς. 

Το περιεχόμενο που ανεβαίνει, πρέπει να είναι σχετικό με την κοινότητα που στοχεύει.

Όσο καλής αξίας και να είναι, δεν θα δει διαφορά αν δεν ενδιαφέρει τους χρήστες. Όσο διασκεδαστικό και να είναι, μπορεί το χιούμορ να μην γίνει κατανοητό (ή ακόμη χειρότερα, να θεωρηθεί προσβλητικό), αν απευθύνεται σε «λάθος» κοινό. Με τη δημιουργία καλύτερου περιεχομένου, έρχεται και η ευθύνη της σφαιρικής και σε βάθος γνώσης του κοινού που απευθυνόμαστε. Αν το γνωρίζουμε αυτό καλά, ξέρουμε και πώς θα το προσεγγίσουμε σε «γλώσσα» που θα το κατανοεί καλύτερα.

 

Οι τάσεις στα Social Media το 2020

Αυτές είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, οι τάσεις που θα χαρακτήριζαν το 2020. Σε αυτές φυσικά θα προστεθούν και οι διάφορες, μικρές και μεγάλες, προσθήκες σε όλες τις πλατφόρμες. Τα Stories θα εμπλουτιστούν περαιτέρω, όπως και τα εργαλεία για δημιουργία και επεξεργασία video. Γενικά, θα δούμε και οτιδήποτε άλλο θα βοηθά τον χρήστη, την ιδιωτικότητά του και τις επιλογές που θα έχει για δημιουργία και κατανάλωση content.

 

Ποια είναι η δική σου εκτίμηση;